Roussillonwijnen

Roussillonwijnen: welke wijnen zijn de lekkerste volgens onze sommelier?

Het is de tijd van ‘langzaam reizen’. Marketeers plakken daar graag een label op en ‘verengelsen’ de nieuwe trend om hem wat extra glamour te geven. ‘Slow Tourism’, heet het nu. Omdat langeafstandsvluchten uit de gratie raken en zelfs de edele golfsport de klimaatactivisten nerveus maakt, is het de hoogste tijd om de eenvoudige dingen van het leven te herontdekken.

Leestijd: 8 minuten

De Roussillon

De Roussillon beweegt zich op het ritme van de bergen en de zee. De talloze badplaatsen met hun ronkende namen zetten zich af tegen de glimmende Katharenburchten, de churrosverkopers op het strand en de traditionele Catalaanse gerechten van de dorpjes in het achterland. Kortom, de Roussillion is een mozaïek van sensaties, emoties en karakters.

De mensen zijn er gebeiteld op de uitlopers van de Pyreneeën, naast de drie kustrivieren die tussen Montpellier en Barcelona liggen geprangd, overrompeld door de geschiedenis van deze mobiele grens aan de noordelijke rand van Catalonië. Hun karakter is sterk, de taal rauw, het accent stenig als een bergstroom. Dali zei ooit dat Perpignan het centrum van de wereld is. Zelfs als die uitspraak niet helemaal klopt, niemand verbied je om erin te geloven.

Roussillon is een stuk van mijn roots. Ik versleet er mijn broek als jonge sommelier, ontwikkelde er concepten, deed er ‘rondleidingen van wijngaard tot kelder’, en had er ook lief. Ik hou nog steeds van die regio, vooral wanneer ik in het binnenland ben, ver van de bonte, zonverslaafde mensenzeeën, in de rustgevende schaduw van een kelder, een wijnhuis of een dorpsherberg. Dit is mijn streek.

Vreemd genoeg vind ik amper sporen terug van mijn vorige bezoeken en verblijven in deze regio, al herinnert een uithoek van mijn geheugen zich nog wel de hartelijke omhelzingen met een aantal oude wijnboeren die zich bij voorkeur verstopten op de bodem van een koele kelder. Omdat je op die manier stokoud werd, beweerden ze. Al kan het ook door de wijn geweest zijn…

Ik ben er dus duidelijk niet in geslaagd om mijn stempel te drukken op de lucht, het water in de rivieren of de rotsen op de heuvels. Wat heel bizar is. Maar misschien is het net om die reden dat ik nu al bijna een halve eeuw verliefd ben op deze streek. Oké, ik overdrijf een beetje, maar toch. Als ik door deze regio dwaal, voel ik me een kathaar, een maanacrobaat, een wijnboer op weg naar de wijnbeurs van Narbonne, een slakkenjager of simpelweg een toerist die het landschap enkel met de ogen proeft.

Druivenoogst vanop de eerste rij

Met de loop der jaren heb ik ook de evolutie van de wijnen ervaren, de veranderingen in stijl, de opkomst van nieuwe trends, de intocht van een paar producenten van biowijnen, de langzame overgang van natuurlijke zoete wijnen naar droge wijnen, de triomfantelijke syrahs, de kruidige grenaches, de ontwikkeling van meer delicate wijnen. Het geluk van de tijd die wegtikt.

Ik nodig jullie uit om in dit ‘arrière-saison’, in deze nazomer die niet alleen in Noord-Amerika bestaat, voor het zachte avontuur te kiezen in de dorpjes die ontdaan zijn van hun massa’s toeristen en kinderen. Je kan er vanop de eerste rij het einde van de druivenoogst beleven en de fermentatie in de vaten. Je kan er voelen hoe de lokale bevolking weer op adem komt na de jaarlijkse race tegen de klok en de natuurelementen, want de weermaker heeft van de oogst van 2023 alweer een ingewikkelde zaak gemaakt. Dat geldt voor heel Frankrijk en dus ook voor de Roussillon. Niet alle druiven halen dezelfde kwaliteit (en dat is een understatement!). Dit wordt dus opnieuw een jaar waarin de grote wijnmakers zich van de rest zullen onderscheiden. In afwachting van het resultaat laat ik jullie alvast graag kennismaken met een adres waar ik blij van word.

Jonquères d’Oriola: vijf eeuwen passie voor unieke en originele Roussillonwijnen

De familie Jonquères d’Oriola verbouwt al 27 generaties lang Roussillonwijnen, maar is ook op andere fronten actief, zoals in de ruiter- en de schermsport, met een indrukwekkend palmares van olympische en wereldkampioenen. Maar laat ons bij de wijn blijven en bij die 27 generaties, waarbij er ongetwijfeld een aantal zijn geweest om trots op te zijn, en andersom. Eén ding is zeker: de William die ik ontmoette, is met zekerheid iemand die je niet snel vergeet. Wat een uitstraling! Wat een postuur ook: als een goedhartige, roodharige Falstaff met de blik op oneindig gericht. Deze man draagt de gedrevenheid en de energie van deze geweldige regio in zich. Hij voert ook al 10 jaar het commando over zijn domein en onderscheidt zich door zijn creatieve en originele aanpak, waarbij hij soms heel verrassend uit de hoek kan komen. Voorbeelden van dit laatste? Hij vinificeert een cuvée die op 1800m hoogte wordt verbouwd, een andere die per boot de wereld is rondgereisd en hij expedieert druiven naar Londen voor een Urban Winery.

Maar denk nu niet dat hij niet weet waarmee hij bezig is. Hij is trots op zijn terroir, zoals anderen dit zijn op een medaille op hun revers. Deze charismatische wijnmaker is veel meer dan een producent, hij is een mens met wie je graag bevriend wil raken. Ook de zomerproeverij van zijn cuvées sprak tot mijn verbeelding.

Ontdek de roséwijnen van Jonquerès d’Oriola

Cavalcade 2022
Côtes du Roussillon
Grenache – Mourvèdre

Château de Corneilla

Een rosé die zijn stempel drukt, met een Grenache die zich niet van de wijs laat brengen en een Mourvèdre die daar netjes op aansluit. De aanhef herinnert aan geroosterd vlees en gaat over in gekonfijte tomaat, een beetje engelwortel en een vleugje zwarte peper. Vrij krachtig in de mond, met een mooie structuur. Laat je niet misleiden door zijn bleke kleur, want dit is een zeer levendige rosé. Perfect bij een escalope van geroosterde zalm of tonijn à la plancha met een licht pikante saus, stijl chimichurri.

16/20

 

Gris-gris 2022
Côtes du Roussillon
Grenache – Syrah

Een super, super, super lichte rosé. Technisch perfect, ideaal op een heet strand, onder een parasol. Er mag zelfs een ijsblokje in – niemand zal het je kwalijk nemen. Simpel en lekker.

14/20

 

Héritage 2022
Côtes du Roussillon
Syrah – Grenache
Château de Corneilla

Een heerlijke rosé van syrah en grenache noir. Hij wordt in eerste instantie gekenmerkt door de peperige kant van de syrah. Daarna volgen een heerlijke frisheid en een interessante lengte. Perfect bij gegrilde vis, een zomerse salade, en tegen een achtergrond van spelende kinderen of een familiebijeenkomst.

15/20

 

Ontdek de witte wijnen van Jonquerès d’Oriola

La Canaille 2022
Côtes du Roussillon
Chardonnay – Macabeu

Toen augustus minder regenachtig bleek dan juli, was dit de perfecte fles. Verduiveld bloemig, met een mooie ronde structuur en een afdronk met een vleugje bitterheid om alles in balans te brengen. Voorzichtig hiermee, want deze loopt heel soepel naar binnen!

15/20

 

Héritage 2022
Côtes du Roussillon
Château de Corneilla
Macabeu – Grenache blanc – Vermentino

Heerlijk! Hij ontploft in de neus, hij is een boeket van bloemen en fruit, hij is vrolijk en hij nodigt uit tot een picknick in de natuur. Zoiets tovert een glimlach op je gezicht en zorgt ervoor dat je nog een slokje wil. Perfect bij een cargolade à la sauvage bereid boven de gloeiende as van oude wijnranken.

16/20

 

Cavalcade 2022
Côtes du Roussillon
Château de Corneilla
Grenache – Macabeu – Rolle

Als je, net als ik, niet zo wild bent van houtachtige aroma’s, aarzel dan niet om deze fles te decanteren wanneer zij nog jong is. Ik proefde deze 2022 veel te jong. Hij heeft dus nog genoeg potentieel om zich te ontwikkelen. En toch is hij nu al erg goed. De grenache, versterkt door de vermentino en verlengd door de macabeu, produceert nu al iets heel complex. Met de oxygenatie vervaagt de houtachtigheid en maakt plaats voor de volheid van het fruit.

In de mond hou ik van het ietwat strakke gevoel van het hout. Het geeft de wijn een stijfheid die het tegenovergestelde is van soberheid. Het geheel is vlezig en al erg fijn, maar een verblijf van 4 of 5 jaar in je kelder zal hem alleen nog beter maken. Ideaal bij kalfskotelet of een pannetje van fijn gevogelte.

17/20

 

Altitude 231 mètres ‘Col de Mollo’ 2021
Côtes du Roussillon
Collioure
Grenache gris – Grenache blanc – Roussanne

Alleen al de neus geeft me kippenvel! Wat een power! Licht gejodeerd, heerlijk rijp fruit. In de mond is hij krachtig en goed gestructureerd. Een geweldige wijn. Perfect bij een zeebaars in zoutkorst of bij een licht gerijpte geitenkaas.

17/20

 

Degustatie Côtes du Roussillon

Les Pierres Plates 2021
Vignobles Terrassous
Vermentino, macabeu, grenache

Te koop bij Wine Not (1050)

De neus start eerder timide, maar naarmate de wijn meer zuurstof krijgt, ontwikkelt zich een meer exotische smaak, met toetsen van mango en citrusvruchten. Dit evolueert snel naar limoen en peer, wat mooi complex is. In de mond hou ik van het groene appelaspect, de scherpte met wat vet erachter en een mooie hint van bitterheid die volgt. Heerlijk als aperitief met ansjovis en olijven uit Collioure.

15/20

 

Aulius d’En Guiter 2021
Grenache gris

Te koop bij Anne Bisschop (0476/31.31.99)

Een lichtroze kleur met een zijdeachtige rand. De eerste neus is die van witte perzik met hints van tonkaboon en zelfs cacao. Daarna volgen meer delicate, bloemige noten. Levendig en strak in de mond met een vleugje bitterheid op het einde. Echt goed gemaakt.

17/20

 

Clos del Rey 2019
Grenache noir vieilles vignes, carignan
la-cave-des-sommeliers.com

Donkere granaatkleur, zeer dicht. De neus heeft een beetje zuurstof nodig om helemaal los te komen, maar na een minuut volgt een ware fruitige explosie: zwarte bes, vlierbes. Dan is er zwarte peper, een beetje kaneel en kruidnagel. Prachtig en intens. In de mond begint hij zich te openen. Hij is erg lang met rijke tannines, blijft hangen, maar is rijp. Hij is heel zijdeachtig, heel elegant en tegelijkertijd heel breedgeschouderd. Precies het soort wijn aan de open haard in de herfst bij een stevig stuk gegrild vlees en een paddenstoelschotel.

18/20

 

Alchimie 2020
Grenache, syrah, carignan
Domaine de la Part des Anges
domainelapartdesanges.com

Een diepe robijnrode kleur. In de neus domineert de carignan aanvankelijk met zijn zurige kant. Daarna volgt de Syrah met een vleugje eucalyptol, zijn klassieke kant. De grenache doet de rest met zijn peperig, fruitig karakter. De aanzet is ietwat sober, bijna verlegen, maar de tannines zijn erg strak. Deze wijn heeft duidelijk nog wat tijd nodig. Te drinken bij een lekker stuk tonijn à la plancha, want een beetje extra smeuïgheid komt deze wijn goed uit.

16/20

 

Héritage du Temps
Rivesaltes ambré
5 jaar oud
Singla
www.fontaine-aux-vins.be

Prachtige bronzen kleur met topaasaccenten voor deze bijzondere jaargang van de Macabeu, een stille wijn die – zeer ten onrechte – veel te weinig onder de aandacht komt. Een glas als pousse-café of bij een walnoot- of abrikozentaart blijft een bijzondere vorm van geluk. De neus opent met het kenmerkende aroma van oude kelders: het hout van vochtige tonnen, klei, de gisten die de muren hebben geconditioneerd. Kortom, dit is perfect. Dan volgen de gedroogde abrikoos en de geroosterde amandelschilfers. Daar kan je van alles in zien, want zo complex is hij. In de mond moet je niet denken dat het enkel suiker is. Er is ook een opmerkelijke zuurgraad die een mooi tegengewicht biedt voor de dichtheid van de wijn. Echt heel lekker.

18/20


Shopping

Als je wijnen van dit domein wilt kopen, stuur dan een e-mail en informeer naar de dichtstbijzijnde wijnwinkel (jonqueresdoriola.fr). Geniet van het proeven!

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024