Onze sommelier Eric Boschman beoordeelt 9 champagnes uit de wijnhandels

Welke champagne uit de wijnhandel of (online) winkel is de beste? Onze sommelier Eric Boschman heeft 9 verschillende voor je onder de loep genomen en beoordeeld met een cijfer van 0 op 20.

Leestijd: 4 minuten

Dit artikel met champagnes uit de wijnhandels stond in de wintereditie van Fifty & Me Magazine, dat nu in de winkel ligt. Meer tips als deze of mooie verhalen? Haal ‘m nu of abonneer.

Champagnes uit de wijnhandel (Chemin des Vignes in Brussel)

Egly-Ouriet ‘Les Prémices’ € 58

17/20

De meest betaalbare cuvée van dit prachtige huis. Deze wijn is zoals altijd voortreffelijk. Gestructureerd, pittig en uitgebalanceerd. Te serveren op keldertemperatuur.

Larmandier-Bernier Rosé de Saignée € 67

17/20

De rosé de saignée, een microtrend in de regio, is een vrij sportieve soort wijn om te produceren; vooral als je een constante kwaliteit wil. Het doel is hier grotendeels bereikt. Mensenlief: dit is lekker! Fruitig en opgewekt. Als we hem nog wat laten liggen, kan hij zich volgens mij nog verder ontwikkelen rond de Pinot-aroma’s en aan kracht winnen.

‘Le Cotet’ Extra-Brut Blanc de Blancs Jacques Lassaigne € 69,9

18/20

Als aperitief grenst hij aan de perfectie. Rechtlijnig, levendig, met een kleine zilte toets aan het eind. Soms ligt het geluk in een klein hoekje of in een fles. Extra troef: dankzij zijn ‘extra-brut’-kantje smaakt hij naar meer.

Laherte Frères ‘Les 7’ € 85,45

17/20

Dit was de favoriete champagne van Sneeuwwitje, omdat het haar aan thuis deed denken. Neen, ernstig en voor de goede orde: de ‘7’ staat voor de 7 druivensoorten die zijn toegestaan in de appellation. Afgezien daarvan is dit een complexe, volle, dichte wijn met verrassend ongewone smaken. Een echte aanrader voor al wie vindt dat champagne meer moet zijn dan een vrolijke bubbel.

Larmandier-Bernier Vieilles vignes du Levant 2012 € 130,30

18/20

Dit huis is klein in omvang, maar groot in reputatie. Het produceert topwijnen die de tand des tijds doorstaan zoals weinig andere. Les Vieilles Vignes du Levant is ronduit grote kunst. Het soort wijn waardoor je van wijn gaat houden. Ontkurk hem niet voor het aperitief, want hij verdient beter.

Charles Heidsieck ‘Blanc des Millénaires’ 2007 € 139

19/20

Deze cuvée is mijn mooiste herinnering aan het jaar 2000. Toen was de Blanc des Millénaires een openbaring. Jaar na jaar en jaargang na jaargang blijven mijn zintuigen en vooral mijn smaakpapillen dit een zeer grote wijn vinden.

Cora Wine (internet) 3 champagnes ‘de propriétaire’

Wanneer een merk als dit een ‘Champagne de propriétaire’ gaat maken, verdient dat een plekje in de schijnwerpers.

Champagne Laurent Lequart € 25,99

16/20

Deze cuvée is rond en voluptueus en zal perfect zijn voor op tafel. Een kapoen, wat wilde champignons, enkele kastanjes en we zijn klaar. Vrolijk en boordevol rijp fruit.

Champagne Forget Brimont 1er Cru € 36,49

17/20

De familie bewerkt al twee eeuwen dezelfde grond in Ludes en produceert champagne. Dit is een klassieke wijn, goed uitgebalanceerd, lang, met een mooie frisheid op de afdronk. Zoals je al begrepen hebt: ik ben fan.

Champagne JL Vergnon ‘Conversation’ Grand Cru Blanc de Blancs € 38,99

17/20

De 5e generatie voor 5 ha wijngaarden verdeeld over 20 percelen. Deze partituur dient als basis voor de samenstelling van deze goed gestructureerde cuvée die opvalt door zijn fijne en delicate structuur. Hij is rond in de mond en ik ben ervan overtuigd dat hij met een decantering nog mooier wordt. Feilloos bij kalfsvlees, gevogelte en gegrilde kreeft. Kortom, een prachtige feestelijke wijn.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024