De herfst kleurt rood

De wijnfestivals in de supermarkten zijn net begonnen, en ze duren zeker nog twee maanden. Tijd voor een kleine aankoopgids.

Leestijd: 5 minuten

Voor de supermarkten is het wijnfestival een sleutelmoment in het jaar, een cruciaal moment zelfs, want in die periode maken ze 40% van hun jaarlijkse wijnomzet. Hoe lang zo’n wijnfestival duurt, verschilt van winkel tot winkel, en dat geldt ook voor het aanbod. Maar is het een goed idee om tijdens zo’n wijnfestival te kopen? Het antwoord is niet zo zwart-wit als je zou denken. Het is een feit dat je er vaak wijn kan kopen voor een aantrekkelijke prijs. Maar het is ook welbekend dat niet elke wijn in het aanbod evenzeer de moeite waard is, en dat je dus niet om het even wat moet kopen. Sommige supermarkten organiseren degustaties, en dan kunnen de klanten alles of bijna alles wat er in de catalogi wordt aangeboden, proeven en keuren. Maar omdat ons kudden-gedrag nu eenmaal toeneemt naarmate de degustatie langer duurt, krijgen we de neiging om meer te kopen dan we nodig hebben, en zelfs meer dan we ons kunnen veroorloven. En kopen wat je niet nodig hebt, is nooit een goede zaak.

Is het goedkoper over de grens?

Heel wat mensen worden helemaal enthousiast bij het idee dat ze inkopen kunnen gaan doen bij een hypermarkt vlak over de grens. Wijn, alcoholische dranken en champagne zijn er minder duur, omdat er niet dezelfde accijnzen op moeten worden betaald en ook niet dezelfde BTW. Als je bedenkt dat de accijnzen bij ons twee jaar geleden behoorlijk gestegen zijn, begrijp je dat er 10% minder verkocht wordt op onze nationale markt, wat neerkomt op zo’n 35 miljoen flessen. Per persoon zou er dus zo’n 25 liter per jaar minder gedronken worden. Maar dat moeten we behoorlijk relativeren, zeker wat het verbruik per persoon betreft, want de aankopen over de grens zijn daar niet bij gerekend. In de omringende landen liggen de accijnzen op al dan niet alcoholische dranken lager dan bij ons. De meeste Belgen kiezen voor Franse wijnen en met name Bordeaux, maar bijna 40%van de markt bestaat uit Europese en Wereldwijnen. De inkopers voor onze grote ketens maken uitstekende selecties, en dat is goed nieuws voor iedereen.

Enkele goede flessen om je dorst te lessen nu de blaadjes vallen

Primitivo Salento IGP 2016

100% Primitivo – Lidl – € 3,99 – 15/20

Een uitstekende verhouding prijs/kwaliteit, dat moet gezegd. Heel geslaagd, met volop fruit, specerijen (peper) en een flinke body. De tannines zijn rijp en rond. Matig lang in de mond. Met andere woorden: een topper! En voor die prijs kun je heel wat wijnsnobs verbaasd doen staan.

vin_rouge_1

El Arte de Vivir – Ribera del Duero 2016

100% Tempranillo – Lidl – € 6,99 – 16/20

De tempranillo die aan de oevers van de Douro groeit in het Spaanse gedeelte, heeft een uitgesproken, levendige frisheid in de mond. De neus is rijk en kruidig zonder merkbaar alcoholisch te zijn. De tannines zijn fijn en delicaat. Een aangename verrassing bij een mooi stuk gebraden rood vlees.

Finca Museum « Reserva » Cigales 2014

100% Tinta del Pais – Colruyt – € 12,25 – 15/20

Ik ben heel enthousiast over deze typische tinta del pais, een variant op de tempranillo, met dat tikje zuur dat de wijnen van noordwest Spanje zo aangenaam maakt. In de mond ontwikkelen zich een hele reeks aroma’s die traditioneel zijn voor dit soort wijn: een beetje pruim, wat aardbeienconfituur, een tikje kaneel – het geheel is complex, goed opgebouwd en evenwichtig. Met andere woorden: een heel mooie fles die je zo snel mogelijk moet proeven.

Réserve du Château Croix-Mouton – Bordeaux Supérieur 2016

Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc – Colruyt – € 7,95 (in oktober in promotie) – 18/20

Dit is een juweeltje, de verborgen schat in het gamma. Een hele mooie verrassing, deze knapperige, knisperende bordeaux met veel fruit en een heel fijne lichte houttoets. Veel groter dan je zou verwachten als je de prijs en de appellatie ziet. Het kopen waard, ook als hij niet in promotie is, want dit is een van de mooiste flessen die je deze herfst in ons land kunt krijgen.

vin_rouge_2

Tuella Douro 2015 Symington

Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Cao – Hyper Carrefour – € 5,99 – 17/20

De Douro is een regio die we nog lang niet genoeg kennen. Ze maken er Porto, en in dit geval staat die naam voor een droge wijn die echt heel goed is! Er worden veel verschillende druivenrassen gebruikt in de streek, en dat geeft wijnen met een verrassende complexiteit, zelfs als het om een jonge en ‘simpele’ wijn als deze gaat. Evengoed is die mooi evenwichtig en goed opgebouwd. Het soort wijn dat je smaakpapillen wakker schudt en je blij maakt dat het herfst is.

Tilenus Pagos de Posada – Bierzo 2012

100% Mencia – Hyper Carrefour – € 22,49 – 15/20

De mencia is een druif die ronde, soepele wijnen geeft waar je met gulle slokken van wilt genieten. Deze wijn is in volle rijpheid, en de secundaire aroma’s komen goed tot hun recht: rood fruit, kruidnagel, laurier, zwarte olijf, vanille en nog meer. Zo kom je geleidelijk naar de tertiaire aroma’s van oxygenatie met toetsen van tabak en leder. Met andere woorden: geen wijn die je zomaar aan iedereen bij om het even welke gelegenheid schenkt. Dit is een wijn voor bijzondere momenten, niet bij een pizza voor je voetbal gaat kijken.

Montes 2015 Limited Selection – Aconcagua Costa

100% Pinot Noir – Hyper Carrefour – € 12,50 – 14/20

De heerlijk volle pinot noir is wat gematigd door de frisheid van de Grote Oceaan. Dat geeft een wijn met noten van kersenconfituur en wat walnoot, zoals bij kirsch. In de mond is dit een volle, heel ronde, fluwelige wijn. Een goede fles om je nicht die niet van wijn houdt te leren dat er nog iets anders bestaat dan rosé pamplemousse op ijs.

vin_rouge_3

Château Changyu Moser XV – Ningxia 2016

100% Cabernet-Sauvignon – Carrefour – € 7,99 – 16/20

Iedereen heeft het over Chinese wijn, maar tot nu toe bleef het bij praten, en afgezien van een paar uitzonderlijke flessen gingen we ze liever uit de weg. Maar deze samenwerking tussen een Chinese groep die investeerde en een Duitse wijnmaker met een grote reputatie, leverde echt een heel mooie fles op. En heus niet alleen om te drinken bij gelakte eend of rundvlees met bamboescheuten. Dit is een wijn die je al je vooroordelen over China en wijn aan de kant doet zetten.

La Croix Montjoie « L’impatiente » Bourgogne Vezelay 2015

100% Chardonnay – Le Chemin des Vignes – € 14,80 – 15/20

Een mooie witte bourgogne zoals ik er vaker zou willen proeven. De chardonnay in al haar glorie: bloemig, delicaat, evenwichtig. Met een mooi zuur in de mond dat past bij het tikje bitter in de wijn. Perfect bij gebraden gevogelte met een knapperig vel.

 

 


© Fiftyandme 2022