Herfstbier is best

Nu de blaadjes vallen, krijgen we weer zin in een stevige pint. Maar voor een tripel of een andere Dark Ale is het nog een beetje warm: we kiezen liever blond bier of ander licht bier dat verfrist. Om nog even de zon vast te houden!

Leestijd: 5 minuten

‘Gentlemen prefer blondes’, wordt er wel gezegd, en in de wereld van het bier is dat geen slecht nieuws. In het rijk van het blonde bier is het een tijdje stil geweest, maar nu is er sprake van een echte heropleving van de blondjes. Blond bier heeft een alcoholgehalte van tussen de 4,5 en 6%, met een fijne licht bittere afdronk, niet te zoet. Blond bier lest de dorst en is wat neutraler dan zware bieren. Ikzelf heb in een Divinhops – een speciaal glas waarin de smaak van bier goed tot zijn recht komt – heel wat oninteressante bieren geproefd die te zoet of te bitter en te weinig evenwichtig waren. Niet alles is rozengeur en maneschijn in het land van het bier. Maar ik heb ook bieren ontdekt die perfect zijn om gelukzalig en luchthartig de herfst door te komen.

Couagga

Witbier

7,4 % Vol.

Brasserie de Chastre

www.brasseriedechastre.be

14/20

Een Couagga is een gedeeltelijk gestreepte beige zebra, zo krijgen we te horen, en dat willen we proeven. Dit is een mooi witbier om rustig van te genieten. Door de nagisting op fles is het een beetje troebel met een goudgele kleur. De  schuimkraag is stevig. Een zekere rondheid maakt de afdronk wat zwaar, maar over het algemeen een lekker bier.

Weed Beer

Bruin bier

10 % Vol.

Brasserie Saint-Jean (Nijvel)

lesbieressaintjean.mystrikingly.com

15/20

Laat ik de optimisten meteen vertellen dat dit bier geen enkele substantie bevat die je high maakt. Ik houd van de bitterheid in de afdronk die een goede tegenhanger vorm voor de lichte zoetigheid, en die speelt met noten van zoethout. Dit is een bier om je een beetje moed mee in te drinken voor je weer aan de slag gaat deze herfst.

Franc Belge

Speciaal Amber

5,2 % Vol.

Brasserie De Ranke (Dottenijs)

www.deranke.be

16/20

Deze brouwerij, die bijna mythisch is in de wereld van de bier nerds, hoeft nauwelijks nog voorgesteld te worden. Hier begonnen een paar van de mensen die nu tot de grootste brouwers van het land behoren. De Ranke doet niet aan trends mee, maar werkt met subtiliteit en finesse. Dit amberbier speelt met de geur van koekjes die net uit de oven komen. Je proeft kaneel, een vleugje bruine suiker en vanille, maar het wordt nooit te zwaar, dankzij de delicate bitterheid van een bijzondere soort  hop in de finale. Dit is een mooi bier waarvan je in alle zachtheid geniet.

Legia

Pure malt pilsner

5,5 % Vol

Brasserie Brasse & Vous (Luik)

brasse-et-vous.be

16/20

Legia geeft de term blond een nieuwe betekenis op mijn smaakpapillen. Dit is een eerlijk, aromatisch bier, heel anders dan de biersoorten in dezelfde stijl waarin maïs of rijst verwerkt is om ze rendabeler te maken. Dit is zo’n bier dat je met plezier uit de koelkast haalt. Want vrouwen weten waarom.

5.G (bio)

Amberbier

5,5 % Vol

Superfood Beers in Mons

Gebrouwen in de coöperatieve brouwerij ‘Bierodrome’ in Doornik

www.superfoodbeers.com

18/20

Bier is vloeibaar brood. Superfood is een voedingsmiddel met meer goede eigenschappen dan normale voedingswaren. Deze 5.G is een superbier, want het bevat 5 superfoods: gember, guarana, galangawortel, ginseng en ginko. Lekker bij humus van rode bieten met chiazaad. En sowieso een lekker, licht, sappig, evenwichtig bier.

L’Amère Nature (bio)

Old School IPA

6 % Vol

L’Herbièriste (Jodoigne)

Gebrouwen door Brasserie du Renard in Pécrot

www.herbieriste.be

17/20

De creaties van Philippe Kopp laten niemand onverschillig. Als personage is hij een cliché en ik moet zeggen dat ik in theorie geen fan van hem ben, maar in de praktijk mag ik hem graag. Net als zijn bieren. Excuseer, zijn fytobieren, want hij onderscheidt zich van de anderen door planten en kruiden op een speciale manier te gebruiken. Deze IPA bevalt me goed. De geur van vlier en de bitterheid met absint, alles werkt samen om er een bijzonder bier van te maken. Mooi evenwichtig, en de afdronk tussen bitter en zuur is heel origineel.

La Sparsa

Sterk blond bier

6,5 % Vol

Brasserie Sparsa (SPA)

www.lasparsa.be

15/20

Deze brouwerij in Nivezé wordt langzaam maar zeker steeds groter. Dit bier heeft een neus met veel mout, een toets van vochtig, geroosterd graan, en biscuit. In de mond een vleug bittere sinaasappel, specerijen, en een snufje candy juist voor de klassieke bittere finale. Kortom, een lekker, goed samengesteld en veelbelovend bier. Goed nieuws dat er in Spa niet alleen maar water is.

Château d’Hélécine (premier brassin 2018)

Blonde Tripel

6,5 % Vol

Gebrouwen door Brasserie de Jandrain-Jandrenouille

15/20

De familie Michel houdt van bier en ze weten wat ze doen. Toen ze een bier zochten dat emblematisch moest worden voor het château d’Hélécine in de provincie Waals Brabant, richtten ze zich meteen tot dé brouwerij van de streek, en het bier werd geboren. Het is een lichte tripel geworden, met minder dan 7 % Vol., dus eerder een goede dubbel. Een flink bitter accent geeft de schijnbare frisheid extra karakter. Perfect voor de feesten die ter plekke worden gegeven in navolging van Olivier Saxe, die de nationale tropische events organiseerde.

Blonden Os

Blond

6,5 % Vol.

Brouwerij Bourgogne des Flandres (Brugge)

www.bourgognedesflandres.be

15/20

Bij een proeverij heb je grote en kleine brouwerijen nodig, een beetje van alles, om een goed beeld te krijgen. Deze Bourgogne des Flandres is een ‘klassiek’ bier en dat proef je. Een goudgele, glanzende kleur, en stevige schuimkraag die lang houdt. In de mond is het in het begin een beetje vlak, maar in het midden onthult zich de hele structuur. Het einde is lichtjes bitter. Heerlijk bij een goede entrecote …

Rayon de soleil

Seizoensbier van rogge

6,2 % Vol.

Ça Brasse Pour Moi

Brasserie du Borinage (Boussu)

www.brasserieduborinage.be

19/20

Als er één brouwerij is die we in de gaten moeten houden, is het wel deze. Al was het maar om de sympathieke eigenaars. Ze produceren er plaatselijke klassieke bieren zoals dit seizoensbier, en doen dat altijd met de glimlach. Deze is rijk zonder zwaar te zijn, mooi complex zonder te zoet te worden. Als je het eenmaal geproefd hebt, wil je nooit meer een IPA, zo simpel is het. Dringend gaan proeven dus, anders loop je een goede pint mis.

Saint-Lazare

Seizoensbier

6,5 % Vol

Brasserie Montoise (Mons)

www.saint-lazare.be

16/20

Er zijn brouwerijen die teveel werk van het etiket maken, en andere, zoals deze, die flessen zonder tierlantijntjes maken. De neus is bloemig en fris. In de mond begint het discreet, maar in het midden ontvouwen zich de smaken. Het einde is nogal uitgesproken bitter. Een mooi seizoensbier met een bittere afdronk die de dorst goed lest.

The One

Seizoensbier

6,5 % Vol

Brasserie Atrium (Marche)

www.brasserieatrium.be

17/20

Seizoensbier komt oorspronkelijk uit Henegouwen, maar tegenwoordig wordt het overal op de bierplaneet gemaakt, dus waarom niet in Famenne? Dit seizoensbier is een reisje waard, want het is goed gemaakt, iets tussen seizoensbier en IPA, met citrus in de neus en een uitgesproken bitterheid in de mond. Vernieuwend.

Grisette Bio

Blond

5,5 % Vol.

Brasserie Saint-Feuillien (Le Roeulx)

www.st-feuillien.com

15/20

Ik ben over het algemeen geen fan van glutenvrij bier, want het mist vaak karakter en diepte. Maar deze grisette is een goed bier. Ik houd van de lichte, bloemige kant ervan. Dit is een bier voor iedereen, van jong tot oud. Je kunt het zomaar alleen drinken. Heerlijk toch.

La Cuvée du Walhain

Donker

6,5 % Vol.

Gebrouwen door La Binchoise voor Le Relais de Walhain (Buvrinnes)

www.lerelaisdewalhainbykb.be

15/20

De bierwereld evolueert en keert weer terug naar de basis, naar super lokaal bier, dat niet misstaan zou hebben in een café of restaurant uit de vorige eeuw of ouder. Maar omdat geschiedenis alleen niet voldoende is, wordt het wiel telkens opnieuw uitgevonden.  Het verhaal van dit bier begint met een glas dat op de zolder van de zaak werd gevonden en wordt vervolgd met een ontmoeting met de brouwers van La Binchoise. Het resultaat is zonder meer heerlijk. Fris, evenwichtig  en delicaat in de mond. Kortom, zo lekker dat je er zonder het te merken een paar van drinkt. Slim gebrouwen!

 


© Fiftyandme 2022