Hoog tijd voor een zomerwijn: onze selectie

Leestijd: 4 minuten

Ook al is elke zomer anders als gevolg van klimaatevoluties en menselijke invloeden, toch bestaat er zoiets als een zomerwijn.

Door Eric Boschman

Wanneer de temperaturen omgekeerd evenredig zijn met de roklengte trekken ook de wijnen een andere outfit aan. De sterke rode wijnen mogen een aantal maanden op rust en dat geldt ook voor de rijke en houtige witte wijnen. De voorkeur gaat nu vooral uit naar soepele en fruitige rode wijnen, levendige en pittige witte wijnen, en de rosés. Maar na de zomer veranderen de gewoonten opnieuw. De wijnen evolueren en zo ook de wijnstreken die in de mode zijn.

life-magazine

Laten we beginnen met de rosés. Als we tien jaar geleden vooral voor een rosé met een uitbundige rode kleur kozen, dan is het vandaag de normaalste zaak van de wereld om een bleekroze rosé te consumeren – het lijken wel witte wijnen met een paar druppeltjes roos. Een en ander heeft te maken met het beeld dat we al langer hadden van de rosé: een ietwat goedkoop wijntje dat perfect aansloot bij de slippers, het marcelleke en het wielerpetje, en bij het spelletje petanque achter de residentiële caravan. Een beeld dat niet meteen in de smaak valt van de zomersnob.

Vandaar dat enkele lepe producenten het briljante idee hadden om ‘bleke’ rosés te gaan maken die men zelfs aan het zwembad kan serveren of met een halve ijsberg aan de boorden van het strand. Oké, maar die wijnen hebben kwalitatief evenveel te bieden als sommige finalisten van The Voice. Noem het een arbeidsongeval.

Een rosé drink je namelijk niet alleen in de zomer en zeker niet wanneer hij een beetje karakter uitstraalt. Dit is dan ook het ideale moment om de Bordeaux Clairet en rosé te ontdekken, bijvoorbeeld. In hetzelfde gamma kiezen velen er tijdens de zomer ook voor om wat rode Loire-wijnen in een emmer te gieten en daar wat ijsblokjes bij te doen. Akkoord: als de wijn echt niet te drinken is, verdient hij ook niet beter. Maar tegelijk zijn er steeds minder slechte Loire-wijnen op de markt en zelfs de matige verdienen een dergelijke behandeling niet.

Een rode op keldertemperatuur, zeg maar 12° C, in een terracottahouder: meer hebben we niet nodig. Ja, ik weet het: u hebt hem het liefst ijskoud. Zoveel te beter. Mijn goede intenties reiken ook niet verder dan u het leven wat prettiger te maken, want het wordt een lange zomer voor ons tv-scherm en dus kunnen we ons maar beter goed voorbereiden.

Ik heb bij deze alvast mijn bijdrage geleverd en mijn lever opgeofferd zodat die van u maximaal zal kunnen genieten…

vin-web

1. Vaucluse (igp) santa duc 2015 ‘les plans’
Cinsault 50%, Grenache 40%, Syrah 10%
Een van de bleke rosés zoals die momenteel goed in de smaak vallen. Licht, bloemig, fraai uitgebalanceerd, fijn. Loopt dus goed naar binnen.
€ 8,49  Bij Délitraiteur
14/20

2. Luberon AOC 2015 eléphant rosé 
Cinsault, grenache, syrah
Ik houd van de ‘fun’ marketing van deze zomerse bloem die door de familie Perrin werd uitgewerkt. Deze wijn is onderdeel van de reeks ‘Les Animals’, met als ondertitel ‘on est bon en vins pas en orthographe’. Daarmee is de toon gezet en die ongedwongenheid vinden we ook terug in het glas. Geen dikkenekkerij hier, maar gezelligheid troef voor als de zon schijnt. Wel ja, doe ons nog maar een glas…
€ 5,69 Bij Spar/Alvo 
16/20

3. Côtes de Provence aoc 2015 Baron Gassier
Grenache, Syrah, Cinsault, Rolle
Een feestelijk en vriendelijk wijntje waaraan men rustig een paar ijsblokjes kan toevoegen om hem superlicht te houden en ervoor zorgen dat hij ’s anderendaags niet in het hoofd is gaan zitten. De geur van cipressen is nooit ver weg.
€ 7,2 Bij Match
13/20

4. Bordeaux Rosé AOC 2014 (rosé) agape par Damien Briard
Merlot, cabernet-sauvignon
En als een Bordeaux nu ook eens over rosés zou gaan? Over clairets en wijnen die niet meteen naar het hoofd stijgen? Over wijnen die het accent leggen op fruit, souplesse, de zonnige kant van het geluk? Zo geformuleerd is het duidelijk in welke categorie deze rosé dient ondergebracht.
€ 8 
15/20 – Wijn van de maand

5. Coteaux d’Aix en Provence AOC 2015 (rosé) cuvée Vallon des Glauzes
60% Grenache, 20% Syrah, 20% Counoise
Het type wijn dat zich makkelijk laat drinken. Het soort waarvan je spijt hebt dat je uiteindelijk maar één kistje hebt gekocht, want één fles is echt te weinig als je met vier bent. Rechttoe, rechtaan, perfect in balans.
€ 6,55  Bij Colruyt
15/20

6. Bourgeuil AOC 2014 (rosé) ‘Champs de Louys’
Cabernet franc 100%
Deze rosé sec uit de Loirestreel is de verrassing in deze reeks. Een karaktervolle wijn die goed overeind blijft aan tafel en dat zowel bij een salade met grijze garnalen als bij geroosterd kalfsvlees en een aardappelsalade.
€ 6,89 Bij Carrefour
15/20

7. Vacqueyras aoc 2015 (rosé) ‘passion’ van domaine des Ondines
Cinsault 100%
Eerlijk: ik wist niet goed wat te denken van de bleke jurk. Het is een rosé die zich amper blootgeeft, maar zich goed overeind houdt. Voeg er geen ijs aan toe, maar geef hem de tijd om open te bloeien want dan verrast hij past echt!
€ 13,95 Bij Rob
15/20

8. Bordeaux 2015 (rosé) château de Lage
Cabernet franc 100%
Een lieve, eenvoudige rosé. Het type dat geen ophef maakt, goed binnenloopt, in de smaak valt bij jong en oud en ook bij de sla en de tomaten. Kortom: helemaal niet slecht, maar tegelijk ook niet extreem bijzonder.
€ 5,65  Bij Cora
13/20

9. Bandol 2014 (rosé) l’âme du Terroir
85% Mourvèdre, 10% Grenache, 5% Cinsault
Soms is een Bandol een beetje stevig en stug. Zeg maar met een sterk karakter. Maar soms is het ook een lieve kruidige rosé, zoals deze hier. Gestructureerd, dat zeker, maar zonder stevig uit te halen. Kortom: best leuk en best lekker.
€ 9,19 Bij Match
14/20

10. Côtes de Sambre et Meuse AOC 2014 (rosé) château de Bioul ‘Houilleres’
Pinotin 100%
Mooie fles met een eigen karakter. Aroma’s die ons meevoeren naar de pinot noir, maar met accentjes die ons toch weer de andere kant opsturen. De afdronk? Rond maar niet flauw, fruitig maar niet zacht. Kortom: gewoon lekker!
€ 12,5 Op het domein, Château de Bioul, 1 place Vaxelaire, Bioul.
16/20


© Fiftyandme 2022