eric boschman

Lentewijne

Leestijd: 4 minuten

De liefde is een zigeunerkind en gaat dus graag op stap.en als daar een flesje wijn bij hoort, zoveel te beter! De wijn schakelt door naar de hoogste versnelling en dat geldt ook voor zijn consumptie. Nadat het zich van een heilig, bijna mystiek product opwerkte tot een vaste tafelgenoot, is wijn tegenwoordig ook helemaal bon ton om even bij te verpozen.

Door Eric Boschman

Die nieuwe insteek vraagt natuurlijk om enkele aanpassingen. Enerzijds worden de chique wijnen steeds meer glamour. Wijnglazen die door gespecialiseerde laboratoria zijn ontwikkeld, speciale kurken, opmerkelijke etiketten: elk detail is belangrijk. Daarnaast – maar niet daar tegenover – zijn er de gewone, klassieke wijntjes die zich, zoals de liefde, altijd en overal laten drinken, en zelfs zonder ‘die verschrikkelijke dorst’ – om de bekende kapitein Haddock te parafraseren. Gezelligheidswijnen als het ware. In dit domein wordt al zo’n 30 jaar lang onderzoek gevoerd, waardoor ook zij evolueren en almaar beter worden. Er pronken weliswaar nog geen topnamen op de Bag-in-Box, maar wel al enkele bekende appellaties. Het is een onomkeerbare trend waarbij de neo-consumenten zich lijken af te keren van de vorm om zich voornamelijk te concentreren op de inhoud. Nu de lente eindelijk in het land is, is het moment aangebroken om ons over onze typische seizoensmaken te buigen. En dus ook over wijnen die we kunnen meenemen en kunnen degusteren tussen de eerste zonnestralen door. colruyt pakt dit jaar uit met een seizoengamma en daarom dringt een kennismaking met enkele flessen uit het aanbod zich op.

  • Bubbels

Cava Mas Pere (al 10 jaar samen met Colruyt) is een ‘brut nature’ die 32 maanden gerijpt heeft in de kelder. € 9,99 – 17/20 (1)
Een leuke verrassing, met veel frisheid en elegantie, en verheven boven de klassieke clichés van cava. Opdienen zonder uitleg te geven en dan kijken wat de reactie is van de ‘specialisten’.

bulles

  • Wit

Palazzo Vecchio 2015
(100% Vermentino in Toscane) € 5,25 – 15/20 (2)
Fris, levendig, pittig en net bloemig genoeg om een prettige gezel te zijn bij asperges met een vinaigrette.

vin blanc

  • Rosé

Vallon des Glauges, Coteaux d’Aix en Provence 2015
(Grenache, Counoise, Syrah) € 6,55 – 14/20 (3)
Een lichte en fruitige rosé met een aangenaam vleugje cuberdon en peper. Hiermee keert de zon weer terug in het glas.

rose

  • Rood

Sant Jordi 2015 van Torres in Catalonië (Is een rijke en evenwichtige wijn op basis van Grenache en Syrah) € 6,95 – 15/20 (4)
Persoonlijk ben ik geen superfan van de catalaanse syrahs, maar ik moet toegeven dat deze goed in elkaar steekt en ook finesse heeft. Lijkt me een perfecte compagnon voor bij lamsribbetjes.

vin rouge
Château Crillon 2015 uit de Ventoux (Een prima fles uit de uitstekende jaargang 2015)€ 4,35 – 17/20 (5)
Dit is een echte verrassing, iets waar de neuronen meteen van opveren. Werkelijk een bijzonder lekkere wijn die men zo snel mogelijk moet verkennen, want het zou me niet verwonderen dat het aanbod snel uitgeput is.

vin rouge

Argento Selección 2015 (100% Bonarda de Mendoza, Argentinië) € 6,25 – 16/20 (6)
Bij deze wijn krijg ik het beeld voor ogen van de oude cowboy die bij zonsondergang terugkeert naar zijn ranch Bonanza. Dit heeft niets te maken met deze wijn, tenzij dan het verband met de avond en een plekje bij het haardvuur, want buiten wordt nog getwijfeld tussen winter en lente. Lekker bij een gegrild stukje rundsvlees met choronsaus.

vin rouge

Bag-in-box

  • Wit

Il Gran Giardino 2015 (Grillo & Chardonnay IGT Terre Siciliane Bio 3 liter) 16/20 (7)
Dit is het grote geheim van de lente. Geef hem een plekje in een hoekje van de koelkast en overweeg een slokje telkens u de deur opent, want deze witte is bijzonder mooi uitgebalanceerd. De grillo zorgt voor frisheid en de chardonnay levert de bloemige noten. Echt lekker dit.

vin

  • Rood

Kalamundi 2015 (Shiraz & Cabernet-Sauvignon South Eastern Australia 5 liter) € 19,99 – 14/20 (8)
Dit is de klassieker der klassiekers en dat het hele jaar door, maar
net nog iets meer om de eerste BBQ van het jaar te begeleiden; de eerste aarzelende uitstapjes in de tuin. Een wijn voor wanneer de zon schijnt en enkele vrienden plots onverwacht komen binnenvallen.

vin


© Fiftyandme 2022