vin rose

Op een roze zomer

Het rosé-seizoen is weer geopend! Maak een keuze uit onze topselectie.

 

Leestijd: 4 minuten

Het is weer mooi weer, en dus tijd voor ons traditionele rosé-dossier. Niet alle rosés zijn bedoeld om op vriestemperatuur gedronken te worden, maar de meeste zijn echt lekkerder als ze fris zijn, en recht uit de koelkast komen. Er wordt gezegd dat een goede rosé heel licht van kleur is en met een handvol ijsblokjes moet worden geserveerd, maar dat is maar een gerucht. De kwaliteit van een rosé hangt echt niet af van de kleur en geen enkele wijn, op een paar uitzonderingen na die er speciaal voor gemaakt zijn, is lekkerder als je hem aanlengt met ijsblokjes.

Wij maakten een kleine wijnreis langs twaalf flessen en twaalf adressen. Er zitten supermarkten bij, maar ook wijnhandelaars. Volledig is de lijst zeker niet, maar deze handleiding zal je van de zomer toch van pas komen.

Sancerre Rosé Jean Dumont 2016 / “Varinelles” / Pinot Noir

Carrefour Market, 12,49 €

17/20

De kleur is bleekroze, en in de neus valt de zure kers op die zo typisch is voor deze druif. In de mond is hij levendig, gespannen, nerveus, met andere woorden: nogal klassiek. Een mooie, goed gemaakte fles en een zeer aangename, mooie rosé.

*Drink hem bij een forel au bleu, een klassieker die te vaak vergeten wordt.

 

Château de Bioul 2017/ “Houillères” / Pinotin, Cabernet-Juras, Cabernet Noir

Bioul, 12,50 €

17/20

Een dieproze kleur en een uitgesproken fruitige neus met een mooie frisheid die de wijn iets lente-achtigs geeft. In de mond is hij soepel, met volop fruit, maar ook weer die frisse spanning die het geheel in evenwicht houdt. En al dat moois komt uit Wallonië.

*Een perfecte wijn bij kip met dragon in witte wijnsaus.

 

La Petite Muraille 2017 Corbières / “Le Champ des Murailles” / Carignan, Grenache gris en Cinsault

Colruyt 5,55 €

15/20

De kleur is heel bleekroze, bijna vaalwit. De neus is bij de eerste slok een beetje gesloten, maar daarna proef je toetsen van aalbesessen en wat peper. In de mond is de wijn rond, soepel en heel toegankelijk.

*Perfect bij gegrilde vis of gamba’s van de barbecue.

 

Les Confidences de Rhonéa / Grenache, Merlot, Caladoc, Muscat petit grain, syrah, Marselan

Cinocco, 8 €

16/20

De kleur is uitgesproken goudroze en in de neus ontdek je een explosie van fruit, met zelfs een toets van verse druiven, heel aantrekkelijk. In de mond komt die frisheid en die toets van druiven terug, en aan het einde proef je pure muskaat.

*Heerlijk bij een grote schaal sardines.

 

Château Val Joanis 2016 / “Cuvée Joséphine” / Syrah, Grenache

La Cave des Sommeliers 14,31€

16/20

De kleur is bleekroze, tegen zalmroze aan. De neus is in het begin heel licht, en geeft dan noten van laurier en een tikje kreupelhout vrij. In de mond is de wijn rond en vet, met een prettige frisheid.

*Heerlijk bij lamskoteletjes met tijmbloemen.

 

Bordeaux “Clairet” / Château de Marsan 2017 / Merlot/Cabernet-Sauvignon

Cora, 5,89 €

17/20

De kleur is licht robijnrood, zoals dat hoort bij dit soort wijn. In de neus valt de rondheid van de rijpe merlot op. In het begin heeft het iets van grenadine en cuberdon, en dat smaakt verrukkelijk. In de mond maakt de cabernet het geheel iets strakker, en ook dat is heerlijk. Een fruitfestijn to die for.

*Heerlijk bij een moot gegrilde staartvis met een pittige salsa

 

 Ballaturi / Terre Siciliane 2017 / Nero d’Avola, Nerello Mascalese

Aldi, 3,99€

15/20

De kleur is donkerroze en de neus is uitgesproken fruitig, met specerijentoetsen en een mooi boeket rood fruit. In de mond is de wijn rond; deze fles is gemaakt om bij iedereen in de smaak te vallen en dat lukt perfect. Hier is sprake van een uitstekende verhouding prijs/drinkplezier.

*Perfect bij een salade van goed rijpe tomaten.

 

Hédonisme (Hédo) / Corbières 2016 / Grenache, Mourvedre

Delhaize, 5,95 €

15/20

Als het Middellandse Zeegebied zijn inlandse druiven een vleugje roze meegeeft, is dit vaak het resultaat. De mourvèdre en de grenache geven deze wijn volop fruit en de intensiteit van de specerijen, vooral zwarte peper. De kleur is bleekroze, de neus sprankelend en niet te gecompliceerd. De afdronk is soepel en rond.

*Deze fles smeekt om gegrilde vis, salades, alles wat naar zomer smaakt.

 

Château l’Ermitage / “Sainte Cécile” 2015 / Costières de Nîmes / 100% Mourvèdre

Vinalgro 14,10 €

17/20

Laat je niet misleiden door de uitbundige kleur van de wijn, die doet denken dat er hier sprake is van een gebrek aan verfijning. De kleur ontstaat doordat de wijn drie maanden in een eiken vat blijft liggen waardoor hij een beetje oxideert. In de neus vult de houtgeur met vanille de kruidigheid van de druif perfect aan. De afdronk is schitterend. Dit is geen rosé die je gekoeld op een terrasje drinkt, dit is een rosé om je schoonbroer een lesje te leren als hij zonder hem te proeven zegt dat hij niet van rosé houdt. Een wijn die wonderen verricht.

*Ideaal bij een mooi stuk gebraad uit de oven.

 

Albino Armani / Valdadige 2016 / 100 % Schiava

Marconvini, 7,99 €

16/20

De kleur is licht en onopvallend, de neus super bloemrijk, met specerijen als witte peper en steranijs. In de mond is deze wijn rond maar heel licht, met naar het einde toe een intense frisheid.

*Een goede compagnon bij een lekkere vitello tonnato, meer moet dat niet zijn.

 

M de Martet 2017 / Bordeaux Clairet Merlot, Cabernet-Sauvignon

Deconinck, 7,30 €

16/20

Een echte verrassing, deze klassieke rosé zonder pretenties, die gewoon heerlijk is. Fruit, verfijning en een schitterend evenwicht. Serveer deze alsjeblieft niet koud, maar wel op keldertemperatuur.

*Lekker bij balletjes in tomatensaus bijvoorbeeld.

 

Pins des Dunes 2016 / Bordeaux Rosé par François Thienpont / Merlot, Cabernet

Melchior, 8 €

17/20

De kleur is heel bleek, als een wijn uit de Provence. De neus is verfijnd en subtiel, en in de mond is hij een en al zalige frisheid, knisperend, knapperig, luchtig. Niet te drinken voor de dorst, maar om van te genieten met vrienden die het waard zijn.

*Een goede keuze bij salades, geroosterde paprika’s of een anchoïade.

 


© Fiftyandme 2022