Sprankels en bubbels, voor u getest

Het is weer die tijd van het jaar. Kerstballen worden vanonder het stof gehaald, lichtjes en dennenbomen verschijnen in het straatbeeld, recepten worden onder de loep genomen en bubbels wachten geduldig in de kelder …

Leestijd: 3 minuten

De ene bubbel is de andere niet. Niet alles wat sprankelt is champagne. Het aanbod is groot, van goedkoop tot duur en uit alle windstreken. In onze contreien hebben we de crémants uit Wallonië, cava blijft immens populair, prosecco boekt daarentegen niet het verhoopte succes. Schuimwijnen krijgen aan tafel en in de winkel trouwens nog steeds te weinig aandacht, en de pionier uit Reims blijft sowieso de publiekslieveling. In België hebben Vlamingen en Walen duidelijk verschillende voorkeuren. In Vlaanderen vloeit de cava rijkelijk, in die mate dat alles wat sprankelt zomaar zonder nadenken “een glaasje cava” wordt genoemd. Van zo’n dertig miljoen ingevoerde flessen cava wordt bijna 80% boven de ring van Brussel ontkurkt. We importeren ook om en bij de negen miljoen flessen champagne, waarvan vermoedelijk vier miljoen flessen rechtstreeks bij de producent worden gekocht. Iets meer dan 70% daarvan wordt in Wallonië geconsumeerd. Een fles champagne is bij aankoop ongeveer 3,5 flessen cava waard, dus economisch spelen beide dranken gelijkspel. Sinds de drastische verhoging van de accijnzen doen Belgen hun inkopen echter massaal over de grens en weten we niet precies hoeveel wijn België binnensijpelt vanuit de buurlanden. Wat wel opvalt, is dat de hoeveelheid geïnde taksen minder hoog is dan vóór de verhoging. Stom, toch? Maar goed, dat weerhield me er niet van om speciaal voor u enkele mooie flessen champagne te proeven. Van veraf of dichtbij, van de supermarkt of de speciaalzaak, bekend of goed bewaard geheim: de champagnestreek heeft voor elk wat wils. Volg de gids!

Feestelijke bubbels

Bissinger & Co “Grand Prestige”

Champagne

Chardonnay en Pinot Noir

Frankrijk

€ 21,99

LIDL

15/20

Achter het feestelijk etiket zit een vriendelijke champagne, stevig en eerder rond, met een ietwat bittere afdronk die het geheel samenhoudt. Verrassend lekker!

Nicolas Feuillate Vintage 2012 Blanc de Blancs

Champagne

Chardonnay

Frankrijk

€ 26,99

CARREFOUR

16/20

Bloemig en fijn, maar de bittere toets op het einde bederft ietwat de vreugde. De fles is wel erg mooi. Een goede cuvée voor het aperitief en perfect voor een avond met je geliefde.

Domaine Corniot “Cuvée Alexis St Aude Prestige”

Champagne

100 % Chardonnay

Frankrijk

€ 20,06

www.vinmus.be

14/20

Een bijzondere chardonnay met een gerookte toets van boter en speculoos. Fris en kort maar met een prima afdronk. Een champagne voor de dorst, geschikt voor elke gelegenheid, zelfs buiten de eindejaarsfeesten.

Duval-Leroy “Brut Réserve”

Champagne

Pinot Noir en Chardonnay

Frankrijk

DELHAIZE

€ 16,99

15/20

Een eindejaarsklassieker. Madame Duval heeft Belgische roots. Eenvoudig, rond, met een mooie toets van geraspte gele appelen. Valt in de smaak bij de hele familie.

Ullens Brut Lot 01

Champagne

56 % Pinot Meunier, 37 % Chardonnay, 7 % Pinot Noir

Frankrijk

www.deconinckwine.com

Adviesprijs: € 38

18/20

Pinot meunier: je bent voor of je bent tegen, want het is een expressieve, krachtige wijn. De fles is een streling voor het oog. Een gastronomische tafelchampagne die je niet al te fris mag drinken. Een karaf zou deze champagne alle eer aandoen. Lijkt me heerlijk bij foie gras of gebraden kapoen. Laat deze niet aan je voorbijgaan!

Laurent Lequart Brut Nature

Champagne

100 % Pinot Noir

Frankrijk

www.corawine.be

€ 24,99

18/20

In één woord? Magnifiek! Elegant, geraffineerd, verfijnd. Krachtig genoeg voor een hele maaltijd, de ideale partner in crime bij geroosterde kreeft of fazant op Brabantse wijze, beter kan niet! Wie het minder voor bubbels heeft, gaat met deze champagne ongetwijfeld toch overstag.

Deutz Brut Classic

Champagne

Chardonnay en Pinot Noir

Frankrijk

www.rob-brussels.be

€ 37,80

16/20

Een prachtige klassieker, ideaal voor een aperitief met de vrienden, met een beetje foie gras. Een fijne, elegante bubbel, en een delicate, luchtige afdronk. Mooie wijn!

Laurent-Perrier Blanc de Blancs brut nature

Champagne

100 % Chardonnay

Frankrijk

Vinalgros

Prijs op aanvraag

18/20

Laurent-Perrier was in de jaren tachtig de pionier van de champagne. Ze weten wat ze doen en kennen het geheim van een evenwichtige, stevige wijn. Deze chardonnay is fris, krachtig, nerveus. Een diepe afdronk die de tong streelt en de zinnen prikkelt. Als aperitief of om te klinken tot diep in de nacht: deze is gewoon subliem!


© Fiftyandme 2022