Wijn na bier geeft plezier!

Leestijd: 5 minuten

Terwijl wijn van oudsher van een mystieke status geniet, geldt dat niet voor bier. Dat gebrek aan erkenning is trouwens al lang een stoorzender in de relatie van de mens met de gastronomie.

Door Eric Boschman

Bier op tafel in alle toprestaurants: het is al vele jaren de natte droom van de bierindustrie die hunkert naar sociale erkenning. De huidige trend in de betere biercafés grijpt trouwens steeds vaker terug naar de grote gebruiken van de wijnindustrie in de voorbije 20 jaar. Zo is het tegenwoordig niet ongebruikelijk dat een kwaliteitsbier in een korfje wordt geserveerd. En dat de sommelier de bierfles ontkurkt als was hij een exclusieve diamant, gewoon omdat bier – in tegenstelling tot wijn – juist dient uitgeschonken.
Life-Magazine

Om bier uit zijn getto te bevrijden – het getto waar mannen altijd weten ‘waarom’, maar zeer zelden ‘hoe’… – zijn er enkele eenvoudige trucjes. Zo wordt bier bij het koken altijd op kamertemperatuur en op het einde van het kookproces toegevoegd.

Indien bier aan tafel geserveerd wordt, verdient het dezelfde honneurs als wijn: in wijndegustatieglazen, op min of meer dezelfde temperatuur als wijn en in dezelfde volumes. Het de taak van de sommelier om zich in het restaurant over àlle dranken te bekommeren, van het water tot de koffie, met inbegrip van wijn, bier en geestrijke dranken, ja, tot zelfs de sigaren.

Laten we dus bieren aanbieden in de menu’s waar de drank inbegrepen is. Laten we de bieren weghalen uit de bruine kroegen en komaf maken met de pseudohype producten die we verondersteld worden direct uit het flesje te drinken. Laten we de bieren uit hun duisternis bevrijden en ze drinken, niet ijskoud maar op de juiste temperatuur, in combinatie met gerechten die we begrijpen.

Bier wordt ouder en dat is een pluspunt

Life-Magazine

Wij Belgen, van alle Galliërs de grootste bierliefhebbers, laten al jaren – zeg maar eeuwen – onze allerbeste bieren ouder worden. Mijn oma, die enkel op feestdagen dronk, had in haar kelder geuzeflessen die voorzichtig in een broodmandje naar boven werden gedragen. Dat moest met een helling van 45°, want anders kreeg je een uitbrander. Ik herinner me het niet zo helder meer, maar ik geloof dat sommige van die flessen meer dan 10 jaar oud waren.
Vandaag zweren heel wat aficionados bij dit fenomeen, vooral zij die dwepen met de abdijbieren. De liefhebbers van Westvleteren, Orval… hebben er alles voor over om een echte ‘millésime’ van hun favorieten te pakken te krijgen, een beetje zoals Monty Python op zoek ging naar de Heilige Graal. Op rommel- en vlooienmarkten bots je tegenwoordig geregeld op kraampjes met oude flesjes trappist die tot 25 euro halen voor een brouwsel dat een 20-tal jaar oud is.

Daarmee wordt meteen ook een controversieel thema aangesneden, want enerzijds heb je bijvoorbeeld de ‘ambassadeurs’ van Orval die tevreden zijn met een veroudering van 2 of 3 jaar (maar ook niet meer want dan verliest het bier zijn originele smaak). Maar er zijn ook anderen die maniakaal op zoek gaan naar exemplaren met een gouden ring. Die zouden als het ware een spreekwoordelijke moord plegen voor een fles van 10 of 20 jaar en zijn helemaal niet bang zijn voor smaakverlies. Integendeel zelfs, want zij roemen de nuances en de unieke evolutie van de basissmaken.

Rustig aan..

In Brussel heeft de bekende Jean Van Roy van de wereldberoemde brasserie Cantillon heel wat flessen geuze, lambiek, Kriek Lou Pepe opgeslagen in de galerijen die gedurende 30 jaar door de Stad ter beschikking worden gesteld. Ambrosia die over enkele decennia ontkurkt zal worden. De natuur en enkele getalenteerde brouwers bewijzen keer op keer dat bieren met spontane gisting, zoals lambiek, zeer oud kunnen worden.

Dit laat zich samenvatten in twee technische termen: enerzijds de dextrine die op natuurlijke wijze voor het brouwen wordt geproduceerd en anderzijds de brettanomyces. Omdat de eerste de klassieke gisten weerstaat, is het de tweede die dankzij zijn schimmels dit werkje op een rustige manier opknapt. Het bier wordt een ietsje droger, een beetje zoals de wijnen die hun suikers opeten, maar krijgt meer diepgang. Voeg aan deze twee elementen een lekkere zurigheid toe en u begrijpt al grotendeels hoe de veroudering in elkaar zit. Net zoals wijnen worden zoete bieren, zonder zurigheid, niet ouder.

Een paar bieren

TOURNAY NOIRE

Life-Magazine
Vooraleer over het product te spreken, wil ik er toch even op wijzen dat dit mooie verhaal al in 1753 is begonnen. Maar het is vooral in 2004 dat, na 35 jaar inactiviteit en surfend op de golf van speciale bieren, de tweede zoon van de laatste brouwer samen met zijn neef beslissen om de productie ter plaatse weer op te starten. Een stevige uitdaging, maar het resultaat is uniek. Het donker bier is een echte bom van smaken en geuren. Neen, dit is niet het biertje dat je drinkt bij de rust van een voetbalwedstrijd, maar wel bij een massaspurt na een rit in lijn. Een bier dat zichzelf opbouwt, zoveel is zeker. Met zijn hoog alcoholpercentage en de vier mout- en twee hopvariëteiten spreekt het geweldig tot de verbeelding van de Stoutliefhebber. De lange nasmaak en de bitterheid achteraan het verhemelte maken het uniek.
www.brasseriedecazeau.be

ROCHEFORT 10
Life-Magazine

Een donkerbruin bier met een donkerrode gloed en een amberkleurig schuim. De geur? Gebrande mout, een vleugje koffie, zoethout zelfs, vanille en ook steranijs. In de mond: een lekkere bitterheid die het resultaat is van het branden van de mout, en een unieke roomachtige nasmaak… Dat zijn de twee belangrijkste karakteristieken, maar we zouden nog heel wat verder kunnen gaan, want dit palet is echt intens en complex.
www.abbaye-rochefort.be

LAMBIC BIO 5% VOL

Life-Magazine

De lambiek is de basis van de geuze. Het enige spontane gistingsbier ter wereld. Een echte schat waar de Brusselaars spijtig genoeg te weinig bij stilstaan. Dit is het soort bier dat je niet in elk keelgat kan gieten, want het behoeft een beetje cultuur en een ruime geest voor al wie nooit het geluk had om een oma te hebben die in haar kelder enkele flesjes oude geuze had liggen. Voor de anderen: u weet waarover dit gaat, u kunt uw vrienden inwijden. Zoveel te beter voor hen.
www.cantillon.be

GRAVOS

Life-Magazine
Dit is een blond bier uit Haspengouw dat slechts in vijf etablissementen in de omgeving van Hannuit te koop wordt aangeboden. Een leuk idee dat opborrelde in het hoofd van tien vrienden, eigenaars van vijf restaurants en cafés. Bij mijn weten is dit redelijk uniek. Boodschap aan de verzamelaars en andere beer geeks: u moet ter plaatse gaan om dit mooie blonde vocht te vinden met een rode schijn, rond van smaak met aroma’s van citrusvruchten, een mooie zurigheid in de nasmaak en ongeveer 7° alcohol.
La Galantine, Chaussée de Hosdent 3, 4261 Latinne. Tel.: 019/69 83 95


 


© Fiftyandme 2024