tentoonstellingen zomer

5 tentoonstellingen die je deze zomer kunt bezoeken

Regenachtige dag? In de plaats van gefrustreerd thuis in je zetel te zitten, zijn er zoveel leuke activiteiten die je op een regenachtige dag kan doen, zoals een expositie bijwonen. Wij hebben 5 tentoonstellingen die deze zomer op het programma staan op een rijtje gezet.

Leestijd: 3 minuten

1. Anna Boch, een impressionistische reis

Mu.ZEE in Oostende brengt een eerbetoon aan de kunstschilderes Anna Boch (1848-1936). De tentoonstelling focust zich op Boch als kunstenares en als vooruitstrevende vrouw aan het einde van de 19deeeuw in België. Ze had haar eigen auto en reisde vaak alleen, wat in die tijd helemaal niet vanzelfsprekend was. Haar impressionistisch oeuvre bestaat voornamelijk uit zeelandschappen, natuur en de reizen die ze maakte. De Noordzee, de Belgische kust en vooral dan Oostende, kan je terugvinden in haar werk. Een full circle moment dus.

Voor deze tentoonstelling werden uitzonderlijke bruiklenen toegestaan, zoals Paul Signac, La Calanque (KMSKB), Paul Gauguin, Conversation dans les prés Pont-Aven (KMSKB), Vincent van Gogh, Portret van Anna’s broer Eugène Boch (Musée d’Orsay, Paris).

De expo loopt nog tot 5 november.

Mu.ZEE
Romestraat 11
8400 Oostende
Openingsuren: 10:00 tot 17:30 (gesloten op maandag)
Tickets zijn verkrijgbaar via deze site.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mu.ZEE Oostende (@mu.zee)

2. Heimwee. Tussen troost en trots.

Heimwee, we kennen het gevoel allemaal. Is het nostalgie naar een tijd die nooit meer terugkomt? Welke plekken, mensen, geuren en kleuren zijn er aan verbonden? Het Red Star Line Museum in Antwerpen, een plek waar miljoenen mensen alles achterlieten in de hoop op een beter leven, is onlosmakelijk verbonden met het gevoel van heimwee.

Een tijdelijke kunstexpo brengt het werk van 9 opkomende kunstenaars met verschillende achtergronden samen. Ze gingen op zoek naar wat heimwee voor hen betekent en maakten rond dat gevoel hun werken.

Je kan de deze expo bezoeken tot 3 september.

Red Star Line Museum
Montedvideostraat 3,
2000 Antwerpen
Openingsuren: 10:00 tot 17:00 (gesloten op maandag)
Gratis toegang en geen reservering nodig. 

3. Expeditie Egypte in het Museum Kunst & Geschiedenis

Altijd al gefascineerd geweest door het leven van de oude Egyptenaren? Dan is deze indrukwekkende tentoonstelling in het Museum Kunst en Geschiedenis in Brussel helemaal iets voor jou. In de eerste decennia van de twintigste eeuw werd Brussel beschouwd als de wereldhoofdstad van de egyptologie, dankzij de onschatbare rol van egyptoloog Jean Capart.

Je krijgt tijdens deze expo de kans om een tweehonderdtal objecten, zoals grafstèles, canopenvazen voor de ingewanden van de overledenen en shabti-beeldjes, die de doden vergezelden in het hiernamaals, te aanschouwen. Ook wordt er uniek historisch fotomateriaal tentoongesteld.

Deze reis door de tijd wordt aangevuld met artistieke interventies van Sara Sallam, een kunstenares geboren in Caïro, die haar laat inspireren door archeologische en museale bronnen en herinneringen uit haar kindertijd. Haar werk biedt een frisse kijk op de erfenis van het oude Egypte.

Een leuke toevoeging, is een speciaal parcours en gezelschapsspel, dat voorzien is voor jouw (klein)kinderen vanaf 8 jaar. Je kan  ze dus op een speelse manier onderdompelen in het leven van de oude Egyptenaren!

De tentoonstelling loopt nog tot 1 oktober.

Museum Kunst & Geschiedenis
Jubelpark 10,
1000 Brussel (stad)
Openingsuren:
Dinsdag tot vrijdag: 09:30 – 17:00
Weekend: 10:00 tot 17:00
Tickets zijn verkrijgbaar via deze site.

4. Futuro Gentile – een beminnelijke toekomst

Ben je niet zo’n fan van kunst en geschiedenis, maar kan architectuur en interieur jou wel bekoren? Mis dan zeker niet deze tentoonstelling van het CID – Centrum voor Innovatie en Design van Grand-Hornu, gewijd aan het werk van Michele De Lucchi. Zijn multidisciplinaire studio, bekend onder de naam Circle, staat bekend om zijn humanistische benadering van design.

Op die humanistische benadering, waarin de voortdurende evolutie van de menselijke behoeften centraal staat, werpt Michele De Lucchi’s Cirkel een licht tijdens deze expo. De experimentele designobjecten van Produzione Privata, tentoongesteld in het Hooimagazijn, en de visionaire architecturen van de Earth Stations, verteld door middel van video’s en maquettes in de Paardenstallen, zijn allemaal scenario’s verbeeld door Circle, waarin de moderne mens evolueert, op zoek naar nieuwe ideeën en een beter begrip van zijn ambities, met het nodige respect voor de planeet en andere menselijke wezens.

Je hebt not tot 27 augustus de kans om deze expo te bezoeken.

Site du Grand-Hornu
Rue Sainte-Louise 82
7301 Hornu
Openingsuren: 10:00 – 18:00 (maandag gesloten)
Reserveer hier je tickets. 

5. Jean Julien: STUDIOLO

De eerste solotentoonstelling van de Franse kunstenaar Jean Julien wordt deze zomer tentoongesteld in het MIMA in Brussel. De kunstenaar werd wereldberoemd door zijn tekening, die hij maakte na de aanslagen in Parijs. Van het werk dat hij laat zien tijdens deze tentoonstelling, word je veel vrolijker! Omringd door schilderijen met strandtaferelen in felle kleuren, met snelle penseelstreken, geschilderde commentaren op de muren, fresco’s en beeldhouwwerken, krijg je een inkijk in de levendige wereld van de kunstenaar.

De tentoonstelling loopt tot 31 december 2023.

MIMA
Henegouwenkaai 39-41,
1080 Sint-Jans-Molenbeek
Openingsuren:
Woensdag en vrijdag: 10:00 – 18:00
Donderdag: 10:00 – 22:00
Weekend: 11:00 – 19:00
Tickets kan je hier bestellen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door MIMA – Museum (@mimamuseum)

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024