Everyday Gallery

Fifty & Me bezocht: de twee nieuwe exposities van Everyday Gallery Antwerpen

Cultuur snuiven in Antwerpen? Sinds 6 mei (tot 6 juni 2021) zijn er in Everyday Gallery twee nieuwe exposities: Crystal Whisper, een solotentoonstelling van Jacopo Pagin, en History of Fantasy, een groepstentoonstelling van een hechte groep kunstenaars, samengesteld door de veelgeprezen curator Emmanuelle Luciani. Founder Boris Devis vertelt ons er meer over.

Leestijd: 2 minuten

Crystal Whisper

Arriverend in een grote, lichte ruimte, pronkt er een grote installatie in het gezichtsveld van Everyday Gallery. De in België gevestigde kunstenaar Jacopo Pagin heeft daarvoor samengewerkt met de – ook in België gevestigde – artiest Richard Venlet (MANIERA, S.M.A.K., BOZAR). De witte installatie, vastgemaakte met taille rips, zorgt voor een speelse dialoog met Pagin’s schilderijen. Wandel je door de installatie, dan geeft iedere doorkijk een bijzondere kijk op zijn werken.

De werken? Pagin leunt daarvoor op een uiterst figuratieve maar fantasierijke stijl. Hij maakte niet voor niets naam als een schilder met uitzonderlijke technische vaardigheden. In een tijd waarin het houden van sociale afstand nog steeds noodzakelijk is, biedt Pagin je met Crystal Whisper een unieke kans om de stilte en eenzaamheid te herwaarderen die nu eenmaal samengaan met social distancing.

Boris Devis, founder van Everyday Gallery: “Jacopo en ik leerden elkaar kennen bij Zaventem Ateliers toen hij net begon als artiest, we klikten onmiddellijk. Dit is de derde keer dat Jacopo zijn werk zal presenteren bij Everyday Gallery en het is zijn eerste solo show. Ik ben trots dat we hem kunnen helpen om zijn pad uit te bouwen.”

History of Fantasy

Dat geldt ook voor History of Fantasy, de groepstentoonstelling die Everyday Gallery die te betreden is via een paars velvet gordijn, naast Pagin’s solotentoonstelling. De eenzaamheid die gepaard gaat met social distancing biedt ons ook de kans om persoonlijke en collectieve fantasieën te verkennen – online, offline en vooral door middel van kunst. Laat je fantasie de vrije loop.

De hechte groep gevestigde en opkomende kunstenaars hebben zich gezamenlijk beziggehouden met een uitbundige en speelse oefening om nieuwe fantasieën te onderzoeken en uit te bouwen. De werken zijn gecureerd door Emmanuelle Luciani en zetten verschillende historische symbolen en beelden op speelse manier bij elkaar om het tot een nieuwe, fantasierijke geschiedenis te brengen.

“Het is nog maar de tweede keer dat we een externe curator te gast hebben”, aldus Boris. “We vertrouwen haar voor 100 procent en het eindresultaat reflecteert het DNA van Everyday Gallery volledig.”

History of Fantasy bevat werk van gerenommeerde kunstenaars zoals Turner-prijswinnaar Laure Prouvost, Jean-Marie Appriou met werk in Fondation Louis Vuitton en de in Los Angeles gevestigde schilder Ariana Papademetropoulos, maar ook van opkomende namen als Raphaela Vogel, Daan Gielis, Jean-Baptiste Janisset, Jenna Kaës, Mamali Shafahi, Andrew Humke en het kunstenaarsduo Bella Hunt en Dante Di Calce.

Leuk detail: dit is deel 1 van History of Fantasy, deel 2 van de expositie zal volgend jaar gepresenteerd worden als antwoord op dit deel.

 

Crystal Whisper en History of Fantasy lopen van 6 mei tot 6 juni 2021.

Everyday Gallery neemt deel aan
Antwerp Art Weekend 13 – 16 mei 2021
Art Brussels Week 3 – 6 juni 2021
everydaygallery.art

 

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Silvia Cappellari & Ringo Gomez-Jorge


© Fiftyandme 2024