Een overvloed aan plantaardige weldaden

Leestijd: 2 minuten

Nu de velden ons platteland goudgeel kleuren, is het het juiste moment om de lofzang te zingen van die kleine zaadjes die de mens sinds eeuwen verbouwt… Eens ze geoogst zijn en verwerkt zijn tot plantaardige olie, zijn lijnzaad, koolzaad en zonnebloempitten een weldaad in ons bord. Zoekt u een eenvoudige en lekkere manier om er dagelijks van te eten? Margarine natuurlijk!

Champs-de-lin-Life-Magazine

Echte valse boter?

Hoewel men margarine vaak vergelijkt met boter, hebben die twee voedingsmiddelen niets gemeenschappelijk. Op het eerste zicht kan je je misschien wel vergissen, want ze zien er hetzelfde uit en zitten vaak ook in een gelijkaardige verpakking. Maar wat voedingswaarde betreft, zijn de twee producten fundamenteel anders. Margarine, een product van natuurlijke origine, is gemaakt van plantaardige ingrediënten. Boter daarentegen is een zuivelproduct dat gemaakt wordt op basis van koemelk. Net zoals boter gebruiken we margarine in de keuken om te koken en bakken. Idem om ons brood te besmeren, met dat verschil dat margarine ogenblikkelijk smelt op je brood. Je hoeft ze niet op voorhand zacht te laten worden. En om het nog makkelijker te maken, bestaat margarine ook in vloeibare vorm: extra praktisch in de keuken. Tot zover de ‘uiterlijke’ eigenschappen van margarine. Waar we vooral van houden, zijn de ‘innerlijke’ kwaliteiten van margarine, van zijn goede invloed op onze onvervangbare gezondheid. Zijn innerlijke schoonheid, laat ons zeggen…

Beurre-margarine-Life-Magazine

Een opsteker voor je cholesterol

Margarine is arm aan verzadigde vetten en rijk aan omega 3 en 6, en geconcentreerd aan essentiële vetzuren. Ze bevat ook vitamine E en linolzuur. Die goede vetten zorgen voor een goed cholesterolgehalte en houden je hart en bloedvaten gezond. Zonder je lekkere dingen te moeten ontzeggen!

bouquet-tournesols-UNE-Life-Magazine

“Ja, maar ik zou graag precies weten wat ik eet”, hoor ik u al zeggen!

Door de schandalen in de voedingsindustrie worden we soms wat wantrouwig. Des te beter. U vraagt zich misschien af wat margarine precies bevat en wat u elke middag en avond eet. Wel, u kan uw margarine thuis zelf maken! Het is heel eenvoudig, en bovendien lekker en gezond.

Margarine-bienfaits

Met een uitstapje naar het platteland leggen we u in deze video uit hoe u uw eigen margarine kan maken…

Inspiratie nodig? Lees het artikel Vriend en vijand: onverzadigde en verzadigde vetten en 
het recept van Crumble met bramen


© Fiftyandme 2024