apart wonen koppel

Apart wonen als koppel: een goed of slecht idee?

Hoewel de meeste koppels onder hetzelfde dak wonen en elke avond na het werk samenkomen, hebben sommige mensen een andere kijk op de liefde. Met twee aparte woningen. Om alleen de momenten van geluk te delen. Zou het iets voor jou zijn?

Leestijd: 3 minuten

Een koppel vormen maar apart wonen 

Is dit de formule voor een succesvolle relatie? Zo zouden we het niet meteen verwoorden. Maar het is wel duidelijk dat routine de band van een liefdesrelatie kan verzwakken. Zozeer zelfs dat sommige paren er de voorkeur aan geven twee verblijfplaatsen te behouden. Aan ieder zijn eigen onafhankelijkheid om elkaar beter te vinden.

Een manier om een relatie op te fleuren met een vleugje avontuur. Voor deze mannen en vrouwen is er geen sprake van een comfortabel leven met de kleine gewoonten die het dagelijks leven zo banaal maken. Wat een geluk voor hen om elkaar bij elkaar thuis te ontmoeten. Volgens de verlangens van het moment. Om elkaar beter te vinden, om elkaar intenser lief te hebben met kleine spelletjes, aangeboden geschenken, gewoon voor het plezier, vurige nachten van hereniging. Als een aangename terugkeer naar die eerste nacht, onvergetelijk.

Om deze manier van leven – die misschien vaker voorkomt dan je zou denken – beter te illustreren, geven wij het woord aan een echtpaar, Dominique en Emmanuelle. Twee mensen uit Brussel, met z’n tweeën, maar die hun eigen appartement aanhielden. Twee plaatsen die dienen als comfortabel nest om de slechte momenten te verteren die soms deel uitmaken van het leven van een koppel, of gewoon van een menselijk leven. Zoveel negatieve fases die zouden kunnen verergeren als ze samenleven.

“We hebben allemaal van die momenten dat we geen zin hebben om te praten, dat we geen zin hebben om iemand om ons heen te hebben. Als er geen vuiltje aan de lucht is, is het heerlijk om samen te zijn en alleen de goede momenten te delen,” legt Emmanuelle uit.

Wie zijn appartement behoudt, kan een leven als alleenstaande combineren met een leven als koppel. Een droom voor velen. “Als ik alleen in mijn appartement ben, ontken ik niet dat ik geniet van het herontdekken van sommige van mijn oude gewoonten, toen ik alleen was. Een lekker avondje op de bank met een stapel dvd’s en een pizza of een avondje uit met vrienden na een workout,” voegt Dominique er lachend aan toe.

Samen zijn maar apart wonen stelt je in staat de voordelen van twee levensstijlen te combineren. En om het jeugdige plezier te herontdekken van het pakken van een koffer om je liefje te vergezellen voor een nacht, een weekend of een paar dagen. Zoals in de goede oude tijd van de jeugd.

Een duur en soms vermoeiend plezier

Wat de nadelen betreft, is het eerste zeker financieel. Niet samenwonen betekent twee keer zoveel uitgaven. Twee keer huur of vergoedingen te betalen, evenals energie-, water- en onderhoudsrekeningen, enz. Is het het waard? “Het is waar dat onze levensstijl niet erg zuinig is, maar ja, het is het waard, om onze relatie te balanceren en te voorkomen dat ze gespannen wordt,” zegt Emmanuelle.

“Soms, zoals bij elk koppel, ontstaan er momenten van slecht humeur, met de wens om alleen te zijn. Om bij zichzelf te zijn, alvorens snel het verlangen te vinden om bij zijn partner te zijn en dit hoekje van de blauwe hemel dat zo aangenaam is met hem te delen” voegt Dominique eraan toe.

Het tweede mogelijke gevolg van deze levensstijl is dat de verplaatsingen van de ene woning naar de andere, zelfs als die niet ver weg zijn, vermoeiend zijn en ook tot routine kunnen leiden. Een zorg die Dominique en Emmanuelle nog niet zijn tegengekomen in hun relatie.

Voor veel zogenaamde “normale” koppels, die permanent samenwonen, kan deze manier van leven een teken van egoïsme of van een gebrek aan rijpheid zijn. Deze mannen en vrouwen die hun liefde delen maar geen gemeenschappelijke habitat, worden er vaak van beschuldigd alleen de goede momenten van het leven van een koppel te willen meemaken, de enige momenten van geluk. Is dit echt zo? Emmanuelle en Dominique verzekeren dat ze meer dan ooit verenigd zijn wanneer zich een probleem voordoet.

Het feit dat ze in twee appartementen wonen verandert niets aan hun liefde, aan hun wil om intens te leven. En zoals ze ter afsluiting van ons gesprek zeggen: “een paar blijft een paar, ook al woont het niet permanent samen.”

Hoe zit het met jou? Hoe leven jullie je leven als een koppel? Spreekt het hierboven beschreven avontuur je aan?

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2021