eigen zaak na 50ste

Fatoumata startte haar eigen zaak na haar 50ste: “Luister naar je innerlijke stem”

Op de leeftijd van 50 jaar en ouder kunnen vele vrouwen stellen dat zij verschillende levens hebben gehad… Dit is met name het geval voor Fatoumata Sidibé. Nadat ze zich had verdiept in kunst, politiek en literatuur, lanceerde ze een merk van ecologisch verantwoorde tassen dat haar “Afrikaanse roots en Europese vleugels” verbindt. Omdat ondernemerschap voor haar ook synoniem is met vrijheid…

Leestijd: 2 minuten

Haar eigen zaak beginnen na haar 50ste, Fatoumata Sidibé deed het gewoon. We vroegen haar de hemd van het lijf om ook anderen te inspireren hetzelfde te doen:

Wat is je achtergrond?

Ik moet creëren, bewegen, veranderen. Dit heeft mij ertoe gebracht te werken in de journalistiek, samenwerking en ontwikkeling, toeristische communicatie, levenslang leren, uitgeverij, activisme, politiek en ook om auteur en schilder te worden. Wat mij drijft is vrijheid, creativiteit, de wens om van mijn passie te leven, om mijn eigen zaak te creëren met waarden als vrijheid, authenticiteit, emancipatie, respect… En om mijn professionele omgeving te kiezen, om de link te leggen tussen mijn Afrikaanse roots en mijn Europese vleugels… nog steeds en altijd, ook al ben ik bijna 60 jaar oud!

Ik ben altijd een meervoudige vrouw geweest, jonglerend met verschillende activiteiten, mijn computer en mijn dossiers met mij meeslepend op reis in verschillende tassen die eigenlijk zowel onpraktisch als niet erg elegant zijn. Ik voelde me soms als een kameel die een lading dossiers droeg. Vele malen heb ik gezocht naar tassen die de vrouw weerspiegelen die ik ben, maar ik kon er geen vinden die alle functies vervulde (handtas, laptoptas, documenthouder, accessoires). Zo kwam ik op het idee om mijn EPOQUE-tas (Elegant, Praktisch, Origineel, Qualitative, Useful, Ecologisch verantwoord) te ontwerpen. Onder de merknaam Sarankofa lanceer ik binnenkort een lijn van alles-in-één tassen, elegant, praktisch, duurzaam, origineel, uniek, waarmee je je laptop, documenten, benodigdheden en accessoires tegelijk kunt meenemen. De Sarankofa-tas is een handgemaakte tas, uniseks, gemaakt van ecologisch gelooid leder, waarin elementen van mijn schilderijen zijn verwerkt en die de Belgische knowhow valoriseert.

Je hebt veel projecten… Hoe blijf je geconcentreerd?

Ik laat mijn projecten altijd rijpen en ik laat ze op het juiste moment gebeuren. Ik heb het vermogen om door te zetten, om me aan te passen, om mijn angsten te trotseren. Om dit te doen, heb ik tastbare projecten nodig. Ik doe alles tegelijk en ik organiseer me daarnaar. Ik kan ook loslaten als dat nodig is, tijd nemen voor mezelf, voor mijn gezin, jongleren… en dat alles met behoud van mijn vrijheid. Ik ben als een tuinman die bloemen zaait die in hun eigen tempo bloeien en de anderen voeden.

Welk advies heb je voor ondernemers na de 50?

Ondernemerschap is een reis. Je moet weten waar je heen gaat. Je moet luisteren naar je innerlijke stem, uitzoeken wat zin heeft, wat je gedachten bezighoudt, wat zich voortdurend aan je opdringt. Pas je dan aan, zoek het product dat een sterke identiteit heeft, maak prototypes, test ze aan de realiteit, voer een marktstudie uit, ken je doelgroep goed, zorg voor een goed financieel plan, omring je met mensen, zoek steun, doorbreek de eenzaamheid van de ondernemer.

Bij WoWo Community vond ik de stimulans die ik nodig had om vooruit te komen en me aan te passen. Het is een netwerk dat mij in staat heeft gesteld kennis te verwerven, te netwerken, te profiteren van persoonlijke steun, van een collectief brein, van zusterschap.

Om andere inspirerende vrouwen te ontdekken en gratis advies van experts te ontvangen, schrijf je je hier in voor de Free and Thriving Women Entrepreneurs Summit: wowocommunitysommet.com

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2021