boeken winter

De 6 (non-)fictieboeken die je deze winter absoluut wil lezen

Van Prins Harry’s spraakmakende memoires en actrice Pamela Andersons intieme autobiografie tot het langverwachte vervolg op ’s werelds beroemdste Holocaustroman, deze fictie- en non-fictieboeken wil je deze winter op je leeslijst zetten.

Leestijd: 4 minuten

Spare – Prins Harry, The Duke of Sussex

spare prins harry

© bol.com

Hoewel de verschijningsdatum gepland stond voor 10 januari 2023, zorgde het autobiografische boek van prins Harry al eerder voor de nodige opschudding. ‘Spare’ werd namelijk voer voor discussie toen de Britse kranten een aantal fragmenten wisten te onderscheppen en media over de hele wereld ze overnamen. Anders dan in de recente Netflix-documentaire ‘Harry & Meghan’ deelt de Britse prins werkelijk alle sappige, soms ook vreselijke details van zijn 38-jarige bestaan. Komen aan bod: zijn ontmaagding door een oudere vrouw; de spanningen tussen Harry, Meghan, William en Kate; de pijnlijke nasleep van de dood van Prinses Diana; de onthulling dat hij 25 talibanstrijders heeft gedood tijdens zijn dienst in Afghanistan. Extra pittig is dat de titel van het boek een verwijzing is naar de uitdrukking dat de eerste zoon een erfgenaam is en de tweede een zogenaamde ‘reserve’ – zoals Harry ook door zijn vader, Charles, zou zijn genoemd.

€ 27,99

Toen de wereld brak – John Boyne

 

 

© Standaard Boekhandel

Na zestien jaar komt journalist en auteur John Boyne dan toch met een ijzersterk vervolg op het wereldwijde succesnummer ‘De jongen in de gestreepte pyjama’. Deze keer is het Bruno’s zus, Gretel, die centraal staat in zijn boek, dat op een meeslepende en beklijvende manier de naweeën van de oorlog en de gevolgen van een levenslang schuldgevoel verkent. Gretel woont al tientallen jaren in een luxeflat in Londen, waar ze een schijnbaar rustig leven leidt ondanks haar duistere verleden. Ze praat niet over haar vlucht uit Duitsland meer dan zeventig jaar geleden. Evenmin over haar broer, moeder en vader. Totdat een jong gezin het appartement onder het hare betrekt en ze gehecht raakt aan Henry, het negenjarige zoontje dat herinneringen oproept die ze zelf liever zou vergeten. Met ‘Toen de wereld brak’ bewandelt Boyne hartverscheurende verhaallijnen en trakteert hij zijn publiek op zowel spannende als grappige dialogen. Maar bovenal bewijst hij dat het verleden je vroeg of laat altijd inhaalt, hoe hard je ook rent.

€ 22,99

Love, Pamela – Pamela Anderson

© Bookspot

Een legendarische pin-up girl, Playboy’s laatste grote Playmate en het toonbeeld van sexappeal en glamour. Ontdekt op de tribune bij een Canadese voetbalwedstrijd is Pamela Anderson anno jaren negentig uitgegroeid tot een ware superster. Maar ondertussen werd ze ook voer voor de roddelpers, die er destijds op gebrand was om zo veel mogelijk Hollywoodimago’s te verwoesten. Met ‘Love, Pamela’ brengt de blondine nu het ware verhaal naar buiten: dat van een dorpsmeisje uit Vancouver Island dat de liefde vond in kunst, literatuur, activisme en moederschap – allemaal aan de hand van een feilloos, 256 pagina’s lang samenspel tussen gelaagd proza en gedenkwaardige poëzie. Het boek is vanaf 31 januari te verkrijgen in alle boekhandels.

€ 29,39

Mijn Frankrijk – Bart Van Loo

(non-)fictieboeken winter

© Standaard Boekhandel

Bart Van Loo en Frankrijk, na talloze bestsellers lijkt er voor de lezer geen beter duo meer denkbaar. Aan de hand van duizend-en-enige bladzijden gidst de rasverteller ons vakkundig langs Château Pétrus, Brigitte Bardot, Brel en Balzac in deze lijvige luxe-uitgave van zijn eerste vier Frankrijkboeken. En, uiteraard zou hij Van Loo niet zijn als dat niet gepaard ging met een onovertroffen staaltje humor en een unieke savoir-faire.

€ 49,99      

Zelfzorg is het begin van alles – Nina Mouton

(non-)fictieboeken winter

© Standaard Boekhandel

Na de coronacrisis trad de zogenaamde ‘self care-trend’ steeds meer op de voorgrond. Als jij in 2023 ook klaar bent om voor jezelf te kiezen, dan is dit boek van klinisch psychologe en psychotherapeute Nina Mouton geknipt voor jou. In ‘Zelfzorg is het begin van alles’ (met de illustraties van zus Eva Mouton) gaat de veelgevraagde experte dieper in op het centrale vraagstuk ‘Hoe komt het dat je zo goed voor anderen kunt zorgen en jezelf daarbij zo goed kunt vergeten?’ Ze toont daarbij hoe je blauwe plekken uit het verleden kunt opsporen, diepgewortelde patronen doorbreekt en je grenzen kunt bewaken. Wat het boek bovendien onderscheidt van andere in zijn soort, is dat het geen ‘moetjes’ bevat. Alles draait om ongedwongen zelfreflectie, waardoor je beter voor jezelf leert zorgen én zo ook voor de mensen om je heen.

24,99       

Fairy Tale – Stephen King

(non-)fictieboeken winter

© Standaard Boekhandel

Bijna vijftig jaar na de onsterfelijke culthit ‘Carrie’ lijkt de inkt van horrorlegende Stephen King nog lang niet op. In de nieuwe fantasy horror ‘Fairy Tale’ maken we kennis met Charlie Reade, een doorsnee scholier die een zware last moet meesleuren na de dood van zijn moeder. Op een dag ontmoet hij een hond genaamd Radar en diens baasje Howard, een kluizenaar die op de top van een heuvel woont en een grote, mysterieuze schuur in zijn achtertuin heeft. Wanneer Howard even later sterft, ontvangt Charlie een bandje dat een ongerijmd verhaal vertelt. De schuur zou namelijk een portaal zijn naar een parallelle wereld, waar goed en kwaad oorlogvoeren. Met andere woorden: een nieuw stukje smakelijk vakwerk dat de grenzen tussen fantasie en realiteit doet vervagen.

24,99     


© Fiftyandme 2024