vrijwilligers

Een ode aan de ‘gewone helden’ (aka vrijwilligers) van onze maatschappij

Leestijd: < 1 minuut

Doe jij vrijwilligerswerk? Filosofe Katrien Schaubroeck schreef een ode aan wat zij ‘gewone helden’ noemt.

Een sterk tegengif in deze Trump-, Brexit- en Le Pen-wereld, zo kan je het boek Gewone helden van Katrien Schaubroeck wel noemen. Haar helden zijn de vele vrijwilligers die zich elke dag weer belangeloos inzetten voor anderen, voor het goede doel, voor iets wat de moeite waard is. Mensen die verbinden in plaats van te verdelen, die opbouwen in plaats van af te breken.

Volgens Schaubroeck, docente filosofie aan de UA filosofie en zelf al negen jaar als vrijwilliger werkzaam bij Domo vzw, heeft bijna iedereen een goede reden om aan vrijwilligerswerk te doen. Als doctoraatstudente onderzocht ze reeds de intrigerende vraag: wat zorgt ervoor dat iemand een reden heeft om iets te doen? Haar conclusie was dat mensen dingen doen omdat ze om iets geven. Vrijwilligers noemt zij dan ook resoluut ‘de optimisten van de samenleving’.

In haar kleine ethiek van het vrijwilligerswerk laat ze getuigen aan het woord en laveert ze langs vragen zoals: wat maakt vrijwilligerswerk precies zo waardevol? Wat is de taak van de overheid en is een samenleving zonder vrijwilligers wel mogelijk? Een welkom document in deze tijden van eigenbelang.

Gewone helden, een kleine ethiek van het vrijwilligerswerk, Katrien Schaubroeck (uitgeverij Acco, december 2016), 18,50.


Artikel verschenen in Psychologies Magazine


© Fiftyandme 2024