Balansbord

Balansbord helpt bij menopauze

Om in vorm te blijven, de rompspieren te versterken, de bekkenbodem te verstevigen en de coördinatie te behouden, is de balansbord (of ‘Freeman board’) ideaal.

Leestijd: 2 minuten

Fysiotherapeuten hanteren ze vaak bij een revalidatie, maar het balansbord of evenwichtsbord, ook bekend als het ‘Freeman-bord’, wordt nu ook volop gebruikt door fitnessers en runners. Dit bord helpt inderdaad om het evenwicht, dat met de jaren minder zeker wordt, te verbeteren. Het helpt ook om bepaalde gynaecologische problemen te voorkomen.

De juiste keuze

Het vierkante of ronde Freeman-bord rust op een halve bol. Dat is meteen ook het enige contactpunt met de vloer. De hellingshoek beloopt 16 tot 20 graden. Het is een accessoire dat zich leent tot alle leeftijden. Hoe kiezen uit de aangeboden modellen? We stelden de vraag aan sportcoach Chantal Lobbes: ‘Een eerste tip is om de goedkoopste modellen te laten liggen. Zet in op kwaliteit en volg het advies van een gespecialiseerde verkoper of fysiotherapeut. Kies vervolgens een plank met een houten of PVC-plaat die groot genoeg is om je comfortabel op te voelen. En die uw gewicht kan dragen zonder te breken. De gemiddelde prijs voor een basismodel ligt rond de 60 euro.’ Tijdens de sessies kun je met verschillende oefeningen evenwichts- en krachttraining combineren.

Waarom dit goed is

  • Spieren van het boven- en het onderlichaam worden aan het werk gezet: buikspieren, dijen, heupen, benen, rug, kuiten, armen & schouders
  • Verbeterde proprioceptie: dit is het vermogen om te weten of het lichaam beweegt of niet, zonder ernaar te hoeven kijken
  • Versterking evenwicht & coördinatie
  • Versterking rompspieren
  • Stabiliserende spieren worden aan het werk gezet, zoals die in de enkels
  • Versterking van de bekkenbodem, want verslappende bekkenbodemspieren zijn vaak synoniem van urineverlies

Het gebruik van de Freeman board wordt vaak aanbevolen door gynaecologen om deze door zwangerschap of menopauze verzwakte lichaamszone te versterken en te verstevigen. De evenwichtsoefeningen op dit balansbord laten de bekkenbodem samentrekken om die vervolgens te verstevigen. Dit wordt langzaam opgebouwd. Het helpt om de incontinentieproblemen tegen te gaan die meestal optreden tijdens een nies- of hoestbui.

Voorzorgsmaatregelen

Zoals elk sporttoestel kan het balansbord bij verkeerd gebruik leiden tot blessures. Het kan dus raadzaam zijn de correcte bewegingen aan te leren in een fitnesscentrum met de hulp van een coach teneinde elk risico op vallen te vermijden. Wie problemen heeft met de enkels, de heupen en de knieën, gebruikt de plank beter niet, want die lichaamsdelen worden zwaar belast. Opgelet ook voor zij die makkelijk hun evenwicht verliezen. Bij twijfel, consulteer uw arts of specialist.

 

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

© Beeld: Shutterstock 


© Fiftyandme 2025