Blijf darmkanker een stap voor

Leestijd: 3 minuten

Maart is de darmkankermaand. In die maand staat heel de wereld stil bij deze ziekte die in België de op één na dodelijkste kanker is. Gastro-enteroloog Luc Colemont, een man die op alle fronten tegen deze kanker strijdt, over het belang van vroegtijdige screening.

Door Nathalie Evrard

Waarom is deze kanker zo gevaarlijk ?life-magazine

Dikkedarmkanker (of bij uitbreiding darmkanker) betreft de darm en het rectum (dikke darm), zijnde het eindstation van het spijsverteringskanaal. Het is een van de meest voorkomende kankers, want de cijfers spreken voor zich: 1 op 25 Belgen krijgt ermee te maken; elk jaar worden 8500 nieuwe gevallen gediagnosticeerd.

Het is de op één na dodelijkste kanker, na longkanker bij de man en borstkanker bij de vrouw.

Die hoge sterftegraad heeft vooral te maken met het laattijdig karakter van de diagnose. Darmkanker ontwikkelt zich in een eerste fase inderdaad heel vaak zonder uiterlijke symptomen. Wanneer de ziekte vervolgens in een geavanceerd stadium ontdekt wordt, zijn de prognoses vaak minder gunstig. U begrijpt dus het belang van een vroegtijdige doorlichting.

Waarom vroegtijdig screenen ?

Deze kanker wordt doorgaans voorafgegaan door goedaardige gezwellen – de zogeheten poliepen – die geen symptomen geven. Zo’n goedaardige poliep doet er soms 8 tot 10 jaar over om tot een kwaadaardige kanker uit te groeien. Om de ziekte geen kans te geven, is het dus belangrijk om deze poliepen bij een darmonderzoek weg te halen.

Indien de kanker reeds aanwezig is, helpt de doorlichting om deze vroegtijdig op te sporen. Hierdoor wordt de efficiëntie van de behandeling opgedreven en stijgen ook de kansen op genezing (sterftecijfer daalt met 20%). Studies hebben aangetoond dat een goed uitgevoerde doorlichting het sterftecijfer met bijna een derde doet dalen. Dat is in ons land evenwel nog niet het geval.

Screening: voor wie?

life-magazine

Vanaf uw 50e levensjaar doet u er goed aan om uw arts hierover aan te spreken. Hij zal u een test voorstellen waarbij een stukje stoelgang wordt geanalyseerd. In België wordt deze georganiseerde doorlichting om de twee jaar aanbevolen vanaf 50 jaar. Mannen en vrouwen van 50 tot 74 jaar (van 56 tot 74 jaar in Vlaanderen) ontvangen dan met de post een brief waarin ze worden uitgenodigd om deel te nemen aan deze test. Die kan thuis worden uitgevoerd en de kosten zijn volledig voor de ziekenkas. Bij deze pijnloze test wordt wat stoelgang in een buisje gedaan. De uitslag van het onderzoek wordt naar de arts gestuurd en naar de patiënt. Dat gebeurt binnen de 10 dagen. Indien de test positief is, dient de persoon een koloskopie te ondergaan. Indien deze geen anomalieën aan het licht brengt, kan men de volgende 5 jaar op beide oren slapen.

Tijdig screenen is de beste manier om zich te beschermen. Dit komt ook omdat het risico om darmkanker te ontwikkelen voor iedereen verschillend is. Zo ontwikkelt 95% van de darmkankers zich bij mannen en vrouwen boven de 50. Vanaf uw 50e moet u zich met andere woorden laten testen.

Wees alert voor…

  • De aanwezigheid van bloed in de stoelgang
  • Recente spijsverteringsproblemen: diarree of ongewone constipatie, of wanneer deze twee ongemakken elkaar afwisselen
  • Een onverklaarbare buikpijn die zich onlangs heeft gemanifesteerd
  • Onverklaarbaar vermageren

Indien een of meer van deze problemen opduiken, raadpleegt u best zo snel mogelijk een arts.



© Fiftyandme 2024