gember bijwerkingen

Opgeblazen gevoel + 4 andere bijwerkingen van te veel gember eten

Of gember niet juist gezond is? Absoluut! Gember bevat talloze vitaminen en mineralen zoals de vitaminen B en C, calcium, magnesium, ijzer en zink. Toch kan het ook nadelige bijwerkingen met zich meebrengen.

Leestijd: 2 minuten

Bijwerkingen van gember

Wat gember doet met je lichaam? De specerij ondersteunt processen in het lichaam, zoals de spijsvertering, werkt tegen misselijkheid en een hoge bloeddruk. Uit studies is gebleken dat gember een positieve invloed heeft om je bloedsuikerspiegel, wat key is bij het afvallen. Als deze stabiel is, verloopt je vetverbranding soepel en heb je minder cravings in ongezond eten.

Maar te véél is nooit goed. Je kunt namelijk ook bij gember last van bijwerkingen. Omgerekend zo’n vier gram – wat gelukkig heel wat kopjes gemberthee, smoothies en soepen zijn voordat je hier aan komt.

Darmklachten en bloeddrukverlagend

Inmiddels zijn er diverse onderzoeken naar gember en misselijkheid gedaan. Wat blijkt? Gember is net zo effectief tegen misselijkheid of brandend maagzuur als sommige medicatie. How? Door de werkzame stof gingerol. Maar hoewel gember dus misselijkheid bestrijdt, kan het ook voor maag- en darmklachten zorgen. Volgens het National Center for Complementary and Alternative Medicine krijgen sommige mensen last van een opgeblazen gevoel of maagklachten. Ook is brandend maagzuur en diarree mogelijke bijwerkingen. Ja, je krijgt dus een snellere spijsvertering van gember, maar het kan ook je spijsvertering net van slag maken.

Omdat gember de bloeddruk kan verlagen, verhoogt het daarmee het risico op een onregelmatige hartslag. Zit je dus van nature al aan de lage kant zit, kun je duizelig worden, een licht gevoel in je hoofd krijgen en zelfs flauwvallen.

Ook bloedverdunnend

Ook denken sommige deskundigen dat het gember bloedingen kan veroorzaken vanwege de anti-bloedplaatjes (bloedverdunnende) eigenschappen en dus bloedingsproblemen kan verergeren. Met dank aan het stofje salicylaten, wat ook in aspirine zit. Mensen die al bloedverdunners gebruiken of een stollingsstoornis hebben, moeten daarom misschien extra oppassen met gember. Maar daar moet nog meer onderzoek naar worden gedaan.

Maar again, dat is pas bij maximaal 4 gram gember per dag. Zoals dus met alles geldt: geniet, maar met mate.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024