FODMAP-dieet darmklachten

Hoe het FODMAP-dieet veel darmklachten kan verminderen

Het FODMAP-dieet is zeker geen nieuw dieet om af te vallen, maar een dieet dat al lang door professionals wordt toegepast bij mensen die last hebben van hun darmen. Met name bij mensen die last hebben van het prikkelbare darm syndroom (PDS). Wat is het?

Leestijd: 2 minuten

Wat doet het FODMAP-dieet?

Het FODMAP-dieet is een dieet dat wetenschappelijk is ontwikkeld voor mensen met het prikkelbare darm syndroom of darmklachten. Mensen die het FODMAP-dieet volgen, vermijden (tijdelijk) voeding met bepaalde koolhydraten en suikers, die bekend staan als FODMAPs. Deze koolhydraten (zoals tarwe, uien, knoflook, zuivelproducten, appels en steenfruit) worden slecht of niet opgenomen in de dunne darm en belanden daardoor in de dikke darm, waar ze beginnen te fermenteren. Normaalgesproken veroorzaken deze stoffen geen problemen als je darmen goed functioneren, en kunnen ze dus zonder zorgen worden gegeten. Echter, bij mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) kunnen FODMAPs wel voor klachten zorgen, zoals opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn en veranderingen in de stoelgang. Het FODMAP-dieet is daarom geen dieet om af te vallen, maar eerder een eliminatiedieet dat helpt om uit te zoeken welke voedingsmiddelen triggers zijn voor de symptomen van PDS.

Hoe werkt het?

Het FODMAP-dieet is ontworpen om de consumptie van voedingsmiddelen met een hoog FODMAP-gehalte te verminderen om symptomen van spijsverteringsproblemen te verminderen. Het dieet bestaat uit drie fasen:

1. Eliminatiefase: Tijdens deze fase worden alle voedingsmiddelen met een hoog FODMAP-gehalte geëlimineerd uit het dieet. Mensen volgen deze fase meestal 2 tot 6 weken.

Maar welke fruitsoorten zijn eigenlijk FODMAP-proof? En welke groenten zijn bijvoorbeeld vrij van FODMAPs? Hier is een overzicht van verse producten die geen FODMAPs bevatten:

  • Aardappelen
  • Fruit zoals banaan (stevig, geel), mandarijnen, druiven, papaja, rabarber, sinaasappel
  • Groenten zoals andijvie, boerenkool, gember, komkommer, pastinaak, radijs, rode paprika, sla, spinazie, taugé, tomaat, witlof, wortel
  • Eieren
  • Gevogelte
  • Kokosyoghurt, lactosevrije yoghurt
  • Verse kruiden zoals dille, koriander, munt
  • Vis (ongekruid)
  • Vlees (onbewerkt)

Online vind je volledige FODMAP-boodschappenlijsten, maar het is belangrijk om dit dieet altijd te starten in samenspraak met een diëtist(e).

2. Herintroductiefase: Na de eliminatiefase worden geleidelijk voedingsmiddelen met een hoog FODMAP-gehalte opnieuw geïntroduceerd in het dieet, één voor één, om te bepalen welke specifieke FODMAPs individuele symptomen veroorzaken. Dit helpt mensen om hun tolerantieniveaus te begrijpen en te merken waar jij wel en niet goed tegen kan.

3. Aanpassingsfase: In deze fase wordt het dieet aangepast op basis van individuele tolerantieniveaus en voorkeuren. Mensen leren welke voedingsmiddelen ze kunnen consumeren zonder symptomen te ervaren en hoe ze een uitgebalanceerd dieet kunnen handhaven dat geschikt is voor hun behoeften.

De voordelen

Naast dat je minder last hebt van symptomen, kan het ook helpen bij een betere voedingsopname. Naarmate we ouder worden, vermindert onze spijsverteringscapaciteit namelijk ook. En het verminderen van symptomen van spijsverteringsproblemen kan ook leiden tot een verbeterde energieniveaus en algehele welzijn, waardoor je actiever en vitaler kunt blijven.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024