Koffie gezond

6 manieren om je dagelijkse kop koffie supergezond te maken

Koffie: wederom een controversieel onderwerp. Waar de één overtuigd is dat dagelijks een kop koffie gezond is, beschouwt de ander het misschien als iets ongezonds. Of het voor jou goed is, is een kwestie van aanvoelen. Hoe dan ook, we delen een paar manieren om je koffie (nog) gezonder te maken.

Leestijd: 2 minuten

Zo verdeeld de mens is over de gezondheidsvoordelen van koffie, zo verdeeld zijn de studies daarover ook. In het algemeen vertellen ze ons dat een puur kopje zwarte koffie ervoor zorgt dat je langer leeft, de gezondheid van de lever verbetert en het risico verlaagt op hersengerelateerde aandoeningen. In ieder geval als je niet ongelimiteerd je gang gaat en de dagelijkse consumptie op maximaal drie koppen houdt. So far, so good. Maar dat zit anders bij de schuimende frappuccino’s of de koffie met lagen karamelsiroop. Deze kunstmatig gearomatiseerde creamers en hippe ingrediënten die waarschijnlijk gezonder klinken dan ze zijn, kan je kop koffie snel transformeren naar een lege caloriebom. Maar hoe kun je zwarte koffie dan wel omtoveren tot een gezond – en lekker – warm drankje?

Zet je koffie met een papieren filter

Koffie bevat de stofjes kahweol en cafestol; stoffen die ervoor zorgen dat cholesterol-uitscheidende leverenzymen minder goed hun werk kunnen doen met een cholesterol-verhogende werking als gevolg. Papieren koffiefilters kunnen deze cholesterol-verhogende stoffen echter tegenhouden. Gebruik daarvoor de bruine filters, want de witte zijn dan weer gebleekt en kunnen vervuild zijn met dioxines.

Doe wat kaneel bij je koffie

Bij je kop filterkoffie kun je wat kaneel toevoegen. Koffie kan namelijk bij sommigen de bloedsuikerspiegel laten schommelen. Kaneel kan dit juist weer stabiliseren; volgens onderzoek verlaagt het de piek.

Overgevoelig? Voeg kardemom toe

In Arabische landen wordt er al eeuwen het kruid kardemom aan koffie toegevoegd. En dat is niet zo gek, want het ingrediënt ondersteunt de verkwikkende werking van koffie. Ben je dus overgevoelig voor koffie? Dan kan een kop koffie met wat kardemom een oplossing zijn – het kan namelijk de bloeddruk-verhogende werking tegengaan, waardoor de overgevoeligheidsreactie van cafeïne wordt beperkt.

Drink het heet

De cold brew varianten zijn populairder geworden, maar hete koffie bevat over het algemeen toch echt meer antioxidanten. Antioxidanten zijn vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die ervoor zorgen dat vrije radicalen geen schade aanrichten in ons lichaam.

Voeg cacaopoeder toe aan je koffie

Laat die chocoladesiroop ook maar achterwege, want cacao kan voor dezelfde smaak zorgen en is ook nog eens rijk aan magnesium en verschillende antioxidanten. Om daar dieper op in te gaan: in cacao zit een aan cafeïne aanverwante stof genaamd theobromine die bepaalde gladde spieren ontspannen, zoals de longen, en daarmee klachten zoals astma verlichten.

Doe een lepeltje kokosolie in je koffie

Koffie met kokosolie krijgt niet voor niets de naam bullitproof coffee. De MCT’s (mediumchain fatty acids, oftewel middellangeketen vetzuren) worden snel opgenomen en dient daarmee als brandstof voor het brein. Zie het als een soort brainboost. Extra fijn: het kan hongergevoel ook stillen. Doe dit wel maar bij maximaal één kopje koffie per dag.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024