verschillen tussen thee

Groene, zwarte, kruiden…. De verschillen tussen thee en de gezondheidsvoordelen

We weten dat thee als gezond wordt beschouwd. Maar gaat dat op voor elke thee? En heeft elke thee, van zwart tot wit, een afslankend en rustgevend effect?

Leestijd: 3 minuten

Thee, een eeuwenoude drank met een aromatische smaak, biedt veel gezondheidsvoordelen. Van groene tot zwarte en witte thee, elk type heeft unieke eigenschappen die kunnen bijdragen aan het verbeteren van uw algehele welzijn. Welke is jouw favoriet?

Groene thee

Groene thee, afkomstig van de Camellia sinensis-plant, staat bekend om zijn rijke antioxidanten, voornamelijk catechinen genaamd. Deze antioxidanten kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verlagen van het risico op hartaandoeningen en het bevorderen van gewichtsverlies door het metabolisme te verhogen. Bovendien wordt groene thee ook in verband gebracht met het verbeteren van de hersenfunctie en het verminderen van het risico op bepaalde vormen van kanker.

Zwarte thee

Zwarte thee, gemaakt van geoxideerde theeblaadjes, bevat flavonoïden die kunnen helpen bij het verminderen van het risico op hartaandoeningen en het verlagen van het cholesterolgehalte. Het kan ook de bloedsuikerspiegel helpen reguleren en de spijsvertering bevorderen. Bovendien bevat zwarte thee cafeïne, wat kan helpen bij het verbeteren van de alertheid en het verminderen van vermoeidheid.

Witte thee

Witte thee, gemaakt van jonge theeblaadjes en knoppen, heeft een milde smaak en is rijk aan antioxidanten. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het bevorderen van een gezonde huid en het versterken van het immuunsysteem. Bovendien wordt witte thee ook in verband gebracht met het verlagen van het risico op hartaandoeningen en het bevorderen van gewichtsverlies.

Oolong thee

Oolong thee, half geoxideerd en half gefermenteerd, combineert de gezondheidsvoordelen van zowel groene als zwarte thee. Het kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering, het versterken van de botten en het bevorderen van een gezonde huid. Oolong thee wordt ook vaak geassocieerd met het verlagen van het risico op diabetes en het verbeteren van de mondgezondheid.

Kruiden thee

Kruiden theeën, zoals kamille, pepermunt en gemberthee, worden vaak gewaardeerd vanwege hun kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen. Ze kunnen helpen bij het verlichten van stress, het verbeteren van de spijsvertering en het verlichten van verschillende kwalen, zoals hoofdpijn en verkoudheid.

Maar hoeveel moet je dan drinken?

Fijn, die gezonde eigenschappen, maar wanneer pluk je er de vruchten van? Voor de meeste mensen wordt het drinken van twee tot drie kopjes thee per dag beschouwd als een redelijke hoeveelheid om te profiteren van de gezondheidsvoordelen. Dit geldt voor zowel groene, zwarte, witte als oolong thee. Over het algemeen wordt aanbevolen om matig te zijn in de consumptie van thee, vooral wanneer je gevoelig bent aan cafeïne. Vind je dat lastig? Het nuttigen van kruiden theeën, die geen cafeïne bevatten, is dan een goede aanvulling. Deze kunnen worden genoten op elk moment van de dag en bieden gezondheidsvoordelen zonder de mogelijke bijwerkingen van cafeïne.

Theezakjes vs. verse thee

Gelukkig, ook de thee van theezakjes geven deze effecten. Verse theeblaadjes worden wel vaak beschouwd als van hogere kwaliteit dan thee in theezakjes, omdat ze meestal minder zijn verwerkt en een grotere verscheidenheid aan antioxidanten en voedingsstoffen bevatten. Echter, tegenwoordig zijn er ook theezakjes van hoge kwaliteit beschikbaar die gemaakt zijn van hele bladeren in plaats van gebroken bladeren of fijn stof.

Tandenverkleuring..?

Wij schenken dus ondertussen nog eens een lekker extra kop thee in! Hoewel..? Vel thee kan tandenverkleuring veroorzaken. Dit komt voornamelijk door het hoge gehalte aan tannines, pigmenten die in thee voorkomen en aan tandglazuur kunnen hechten, waardoor gele vlekken ontstaan. Met name zwarte thee staat bekend om zijn potentieel om tanden te verkleuren, maar het regelmatig drinken van thee van welke soort dan ook kan bijdragen aan dit probleem. Spoel je mond dus best met water na het drinken van thee om eventuele resten weg te spoelen en de zuurgraad in je mond te neutraliseren. Dit kan helpen om de opbouw van tandplak en verkleuring te verminderen.

Santé!

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024