eten voor het slapengaan

Eten voor het slapengaan: wat kan wel en niet?

Nog een slapeloze nacht! Je hebt misschien al wel alles uit de kast gehaald; meditatie, dure kussens en matrassen, je bed naar de andere kant van de kamer verplaatst of misschien wel liters aan kamille thee gedronken? Blijf je toch piekeren en woelen, dan loont het misschien wat extra aandacht te besteden aan wat je eet en drinkt net voor het slapengaan.

Leestijd: 3 minuten

Wat doet eten voor het slapengaan met ons?

Dat we geen kannen koffie moeten drinken voor het slapengaan, is logisch, maar wat we eten en drinken voor we onze ogen sluiten is van aanzienlijk belang voor de kwaliteit en duur van onze slaap. Een goed slaapritme en een gezond en gebalanceerd voedingspatroon zijn essentieel voor een gezonde levensstijl. Het is dan ook niet ongewoon dat deze twee in verband staan met elkaar.

Eerst en vooral is het belangrijk dat je een gezond eetpatroon benut. Wanneer je voldoende en evenwichtig eet doorheen de dag, kan je op een vruchtbare manier de energie die je verkrijgt verbruiken en neemt die energie tegen de avond opnieuw af, waardoor je beter zal kunnen slapen. Simpel toch? Nochtans blijft het merkwaardig enkele tips die vaak over het hoofd worden gezien in rekening te nemen om jouw slaapcyclus optimaal bij te schaven.

In de ochtend werkt je spijsvertering het snelst. Naarmate de dag vordert, zal je spijsvertering, net zoals jijzelf, stilaan uitgeput geraken. Het is daarom aan te raden om in de ochtend en doorheen de dag het  ‘zwaarst’ te eten en in de avond te kiezen voor een lichter alternatief. Ook wordt er daarom geadviseerd maximaal 3 uur voor het slapengaan je laatste maaltijd te eten, zodat je maag niet te vol zit voordat je je bed in kruipt. Maar overdrijf hier zeker niet in, want net zoals een te volle maag, kan een hongerige maag je in de nacht wakker houden en een ongemakkelijk gevoel veroorzaken.

Wat eet je dan het best voor het slapengaan?

Zoals eerder aangegeven, eet je best niet te zwaar net voor het slapengaan, maar wil dit dan zeggen dat we afscheid moeten nemen van onze dierbare late night cravings? Geen paniek, je kan natuurlijk nog wel een snack eten voor je gaat slapen. het is gewoon belangrijk wat meer oplettend te zijn welke snacks je verkiest.

Een voorbeeld van gunstig voedsel vooraleer je de lakens opzoekt, is het eiwit tryptofaan. Aan de hand van tryptofaan wordt het eiwit melatonine aangemaakt dat ervoor zorgt dat we slaperig worden naarmate het donker wordt buiten. Ons lichaam maakt zelf geen tryptofaan aan, dus moeten we het halen uit ingrediënten zoals, melk, kip of kalkoen, rijst, spinazie en eieren. Hoewel een kipfilet, spinazie en wat rijst een heerlijk en gebalanceerd avondmaal vormgeven, zullen ze allicht niet even appetijtelijk zijn als late night snack. Kies voor een tussendoortje op basis van yoghurt, dadels, kersen, bananen, noten of zelfs wat chocolade.

Oftewel: een snack met zowel vetten, koolhydraten als eiwitten. Door deze combinatie zal je voldoende verzadigd geraken en niet naar meer snakken, waardoor je gaat overeten. Verder zorgen koolhydraten ook voor de afgifte van serotonine waar je rustiger van wordt.

Deze ingrediënten kan je het best vermijden

Zwaar en vet voedsel is zeker een no go voor een goede nachtrust. Het lichaam moet dan te veel moeite doen om het voedsel te verteren, waardoor je minder snel in slaap zult vallen.

Ben jij iemand die graag een glaasje drinkt voor het slapen gaan? Dan heb ik slecht nieuws voor je. Ondanks dat mensen maar al te graag geloven dat alcohol helpt bij het in slaap vallen, heeft het eigenlijk een negatieve werking op de maag. Zo kan het maagzuur veroorzaken, en dat is allesbehalve prettig wanneer je in slaap wil vallen. Koffie, te sterke thee, te veel chocolade, koolzuurhoudende drankjes en citrusfruit zoals citroen, mandarijn en sinaasappel kun je om dezelfde reden dus ook beter mijden.

Deze laatste zal niet als een verrassing komen, wat het pilletje natuurlijk niet makkelijker te slikken maakt, maar suiker is een echte boosdoener wanneer je in slaap wil vallen. Zoetigheden zoals koekjes, snoepjes of fruit met hoge suikergehalten zullen je alerter maken en het indommelen bijgevolg tegenwerken.

Let dus tegen de latere uurtjes wat extra op wat je eet en drinkt en wie weet slaap ook jij de nacht in alle rust door.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024