goede voornemens Aspria

5 tips om je sportieve voornemens dit jaar vol te houden

Het is niet makkelijk om je voornemens in het nieuwe jaar vol te houden, maar sport blijft een belangrijke bondgenoot voor je fysieke en mentale gezondheid. Ontdek onze tips voor optimale motivatie op lange termijn.

Leestijd: 3 minuten

Wanneer het weer koud en grijs is, is het niet altijd eenvoudig om de motivatie te vinden om na een lange werkdag naar de sportschool te gaan. De verleiding om op de bank bij het haardvuur te liggen of naar je favoriete televisieserie te kijken is groot. Zo ook de neiging om op een uitnodiging van je vrienden in te gaan en de sportsessie vervolgens uit te stellen tot de volgende dag… Hier zijn 5 tips om je sportieve voornemens om te zetten in goede gewoonten en te voorkomen dat je zelfs maar een kruimeltje motivatie verliest.

1. Bepaal het ‘waarom’ van je sportsessies

Zonder een doel voor ogen te hebben – of het nu gaat om 20 km hardlopen, strakker worden of afvallen – is het soms lastig om gemotiveerd te blijven. Daarom is het van essentieel belang om te bepalen ‘waarom’ je traint.

Waarom train je? Wat is je uiteindelijke doel en, belangrijker nog, waarom is het zo belangrijk voor je om dat doel te bereiken? Welke invloed zal het hebben op jou en je leven?

2. Jezelf vooraf engageren

Wilskracht is een goed begin, maar is niet onwrikbaar. Ze kan verdampen als je moe of gestrest bent en kan na verloop van tijd afnemen. Dat is waar ‘pre-commitment’ om de hoek komt kijken! Het is een concept waarbij je van tevoren stappen onderneemt en je leven en omgeving zo inricht dat verleidingen je niet op het verkeerde pad brengen.

Allereerst is het belangrijk om een schema te maken. Op welke dagen ga je sporten? Wat ga je precies doen? Hoe ga je naar de sportschool? Studies tonen aan dat de kans groter is dat je een doel bereikt als je een duidelijk plan hebt. Je kunt ook een tweede set toiletartikelen kopen en altijd een sporttas klaar hebben staan met shampoo, deodorant en schoon ondergoed. Het aantal obstakels dat je ervan kan weerhouden iets te doen waartoe je je hebt ‘verplicht’, moet tot een minimum worden beperkt. Dus een tas klaarzetten is een goede manier om jezelf te stimuleren om naar de sportschool te gaan.

3. Track je vooruitgang

Je doel is bepaald en je bent klaar om te zweten. Nu moet je de vooruitgang naar je doel nog kunnen bijhouden. Doe een beroep op een deskundige, een personal trainer of fitnessinstructeur om te bepalen hoe je je vooruitgang kunt evalueren. En wees niet bang om technologie te gebruiken.

tips sportieve voornemens

4. Kies een partner of ga voor groepslessen

Als je je ertoe verbindt om met een vriend(in) te trainen en vervolgens niet meer durft, stel je zowel de ander als jezelf teleur. Verantwoordelijk voelen tegenover iemand anders kan je motivatie een boost geven.

Je kunt ook opteren voor groepslessen; die stimuleren je om vaker te sporten en geven je de nodige motivatie om je aan je sportroutine te houden. Dat geldt voor mannen en vrouwen van alle leeftijden. De interactie met de groep en de leraar creëert een gemeenschapsgevoel. Je vindt dezelfde mensen bij dezelfde lessen, zodat je uiteindelijk zelfs deelneemt aan een les voor zowel de vrienden die je ontmoet als voor de oefeningen zelf.

5. Vind de activiteit die je prikkelt

Er zijn tientallen manieren om te bewegen. Maar om gemotiveerd te blijven, moet je een bezigheid vinden die je echt leuk vindt. Zo wordt je training een plezier in plaats van een karwei. Daarbij kan Aspria helpen: traditionele fitness, functionele training, tennis, zwemmen en een grote verscheidenheid aan groepslessen… Er is voor elk wat wils in deze Brusselse clubs. Probeer bovendien voor voldoende afwisseling te zorgen om te voorkomen dat je je gaat vervelen, want anders kan je motivatie afnemen. Hun experts zijn er om je daarin te begeleiden.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023