Boogschieten wordt steeds populairder en is goed voor je gezondheid

Net als golf heeft boogschieten een elitair imago. En net als golf, biedt het veel mentale en fysieke voordelen. Een sport die volledig toegankelijk is voor vrouwen.

Leestijd: 2 minuten

Boogschieten, dat zowel binnen als buiten wordt beoefend, wordt steeds populairder onder sportbeoefenaars. Met name om zijn speelsheid en zijn gezondheidsvoordelen. Een sport die perfect is aangepast aan vijftigers die op zoek zijn naar nieuwe praktijken om te ontdekken.

Aanzienlijke voordelen

  • Perfect om de spanning van een drukke dag kwijt te raken. Op het veld, is er alleen jij en het doelwit om te raken.
  • Een sport die gemakkelijk te leren is en geschikt is voor alle leeftijden (van 7-8 jaar) en beide geslachten. Ook toegankelijk voor mensen met een handicap.
  • Versterking van het evenwicht, door de houding aan te nemen en te handhaven. Staand op beide voeten, lichaam recht.
  • Beide kanten van het lichaam werken als je richt en dan schiet.
  • Deze sport wordt aanbevolen voor mensen met scoliose. Het werkt op alle spieren die de wervelkolom ondersteunen.
  • Uitstekende sport om calorieën te verbranden.
  • Alle spieren van het lichaam zijn erbij betrokken: romp, billen, benen, buikspieren, armen, rug.
  • Een zachte sport vaak aanbevolen na borstkanker. Om zelfvertrouwen te herwinnen.
  • Een school voor concentratie en zelfbeheersing. Uitstekend tegen stress, boogschieten vereist dat je je alleen op het doel concentreert. Al het andere vergeten.

Veel boogschietclubs te ontdekken

Om te profiteren van het advies van instructeurs over de juiste gebaren en houdingen aan te nemen is boogschieten in een club leren een must. Bezoek eerst de website van de Koninklijke Belgische Handboogschutterij, die de twee Belgische boogschietfederaties groepeert: de Franstalige Belgische Handboogschietbond en, voor het Vlaamse gedeelte, Boogsport Vlaanderen (BSV): een site die u toelaat de sport te leren kennen en een aangesloten club in uw buurt te vinden.

Wat zijn de risico’s en contra-indicaties?

Boogschieten kan door iedereen worden beoefend, tenzij je lijdt aan ernstige hart- en vaatziekten. Dit komt omdat de spierinspanning die nodig is om je adem in te houden een verhoging van je hartslag kan veroorzaken.

Wat de mogelijke risico’s betreft, deze betreffen het ontstaan van krampen en peesontstekingen van de elleboog in de arm die de boog vasthoudt en van de hand in de arm die de boogpees spant. Deze problemen kunnen worden vermeden door van tevoren op te warmen.

Om tenslotte de wrijving van de boog op de onderarm en de vingers te vermijden, is het raadzaam een armbeschermer en een vingerkussentje te dragen. Voor vrouwen wordt het dragen van een borstschild aanbevolen, als bescherming voor de borsten.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024