Drie goede redenen om met dansen te beginnen

Of je nu man of vrouw bent, oud of jong, dansen kan iedereen. Niet alleen beleef je er plezier aan, het is goed voor lichaam en geest.

Leestijd: 2 minuten

Heel wat mensen houden van dansen, maar doen het toch minder en minder naarmate ze ouder worden. Jammer, want dansen heeft zoveel moois te bieden…

#1: Je blijft er slank bij

Om calorieën te verbranden en vetrolletjes kwijt te raken, kan je sporten, maar er zijn ook andere methodes. Met dansen verbrand je tot 300 calorieën per uur, en dat is ongeveer evenveel (of misschien zelfs meer) dan wanneer je rent of zwemt op een gematigd tempo.

En dansen is niet alleen goed voor je hart! Het maakt je spieren sterker en verbetert je evenwicht, en je wordt er soepeler en leniger van.

#2: Het stimuleert de hersenen

Dansen houdt ook je hersenen jong, zelfs met het verstrijken van de jaren.

Dat geldt natuurlijk voor de meeste sporten: ze gaan de veroudering van het lichaam tegen omdat ze een positief effect hebben op de hippocampus (het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het geheugen, het leervermogen en het evenwicht – en dat is net het deel dat het meest aangetast wordt door het ouder worden).

Maar Amerikaanse onderzoekers hebben onlangs ontdekt dat dansen specifiek leidt tot een ‘betere integriteit van de witte stof’ in de hersenen van oudere volwassenen. Dat is het bindweefsel in de hersenen, dat er met de jaren op achteruit gaat, wat leidt tot cognitieve problemen en geheugenstoornissen.

#3: Je leert er mensen door kennen

Dansen bevordert de productie van endorfine, die je in een goed humeur brengt. Tel daarbij dat dansen een fijne, sociale bezigheid is en je weet dat je er alleen maar beter van wordt!!

Met iemand dansen activeert een deel van de hersenen dat een gevoel van samenhorigheid en verbinding stimuleert, iets wat de wetenschappers ‘self-other merging’ noemen.

Steeds meer specialisten bevestigen ook dat het simpele feit van iemand aan te raken, of dat nu tijdens een massage is, door hand in hand te lopen of te dansen, stress en angstgevoelens tegengaat en het algemeen welzijn bevordert.

Met iemand dansen is als ‘sport en een knuffel tegelijk’, zei een journalist van Time magazine.

Dans je mee?

Er zijn natuurlijk allerlei verschillende dansstijlen, en de ene zal je beter liggen dan de andere. Het goede nieuws is dat je bij de Aspria-club allerlei verschillende danscursussen kunt volgen.

Houd je van een snel tempo? Probeer dan zumba, salsa of jazz. Wil je je spieren versterken en leniger worden? Dan is ballet iets voor jou. Vind je jezelf te oud voor dit soort lessen? Geen probleem: er zijn cursussen als zumba gold, waarmee je ook op latere leeftijd van dansen kunt genieten.

Kortom, wat je ook wilt bereiken op het gebied van welzijn, dansen is een uitstekende oplossing. Afspraak bij de club (en op de dansvloer!).

www.aspria.com

Dit artikel wordt geschreven in medewerking met Aspria.


© Fiftyandme 2024