elke dag wassen

Zou je je elke dag moeten wassen?

Met een stortvloed van reclame voor verschillende zepen en shampoos elke dag op televisie, kan de relevantie van elke dag wassen onvermijdelijk lijken. Maar wat is de realiteit?

Leestijd: 2 minuten

In een maatschappij die gedreven wordt door uiterlijk vertoon en de weerspiegeling van jezelf aan anderen, kan het in twijfel trekken van de noodzaak om je elke dag te wassen een standaard lijken. Maar dat is niet helemaal waar. Het is niet onze bedoeling te pleiten voor lichaamsgeur, maar wel voor matigheid bij de wassingen. Een onderwerp dat door vele dermatologen is bestudeerd en waarvan de resultaten unaniem zijn: te veel hygiëne schaadt de gezondheid van je huid. Dit is iets wat kostbaar is voor vrouwen. Niettegenstaande diegenen die graag urenlang in een lekker bubbelbad liggen.

Wanneer en hoe wassen?

Twee vragen die misschien overbodig lijken voor een volwassene. Maar ze zijn niettemin nuttig om onze slechte gewoonten te doorbreken. Zoals de gewoonte om krachtig over onze huid te wrijven als we ons wassen, alsof we een smerig oppervlak moeten afschrapen, dat is een grote vergissing. Omdat dit type wassing het bestaan van de beroemde hydrolipidenfilm bedreigt. Deze is van nature aanwezige om op agressies te reageren door vervuiling of schadelijke bacteriën. Idealiter gebeurt het wassen met de palm van de hand, met zachte bewegingen. Het beroemde washandje, een waar nest van microben, moet terzijde worden gelaten. Wat de frequentie betreft, is een dagelijkse wasbeurt van bepaalde zones over het algemeen voldoende. De douche kan om de andere dag genomen worden. Aangevuld met een vochtinbrengende douchezeep van goede kwaliteit. Ontworpen om de huid haar noodzakelijke beschermlaag te geven.

Elke dag wassen: op welke gebieden moet ik me concentreren en welke niet?

Is het nog nodig om het belang van regelmatig handen wassen te herhalen? De Covid boodschappen van de regering zijn er geweest en hebben dat gedaan. Maar laten we niet vergeten dat bepaalde zones dagelijks gewassen moeten worden. Om lichaamsgeur te neutraliseren en mogelijke infecties te beperken. Intieme delen (uitwendig wassen, nooit inwendig), maar ook de plooien van het lichaam, zoals de liezen of de oksels, het gezicht (vaak aangeraakt gedurende de dag), de voeten (gevoelig voor schimmel). En niet te vergeten een gebied dat vaak vergeten wordt en waar veel afzettingen plaatsvinden: de navel. En hoe zit het met het haar? Kappers en dermatologen adviseren een zachte wasbeurt om de drie à vier dagen.

Welke zepen en gels te kiezen?

Vergeet het beeld van het met schuim bedekte lichaam dat je steeds in reclames ziet. Het is een teken dat je huid gereinigd is, maar het is ook zeer belastend. Een milde, neutrale zeep, met een hoog vetgehalte voor de droge huid, is ideaal. Voor mensen met een kwetsbare huid is een zeepvrije biologische douchegel ideaal. Voor intieme vrouwelijke hygiëne zijn aangepaste gels en zepen een optie, al is het niet bewezen of dit op de lange termijn wel zo goed is.

Tenslotte is het gebruik van helder water zonder zeep niet voldoende om een goede hygiëne te garanderen. En nog meer als het water heet en zeer hard is, zoals vaak het geval is. Het zal de huid uitdrogen en aantasten, maar zonder het te reinigen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024