snack hersenen

De gezondste snack om je hersenen in optimale conditie te houden

Door gezonde voedingsstoffen te eten kun je je beter focussen, blijft je geheugen optimaal en kun je zelfs je intelligentie verhogen. Maar er is een snack in het bijzonder die veel goeds kan doen voor je brein.

Leestijd: 2 minuten

Brainfood

Zou het toeval zijn dat walnoten van de buitenkant doen denken aan de vorm van hersenen, met de vouwen, plooien en zelfs een linker- en rechterhersenhelft? De noot kan namelijk veel goeds doen voor je brein: ze zitten vol vezels, eiwitten, magnesium, kalium, koper, zink, vitamine B6, vitamine E, polyfenolen, plantensterolen, arginine en melatonine. De hoeveelheid omega-3-vetten in de vorm van ALA zijn vooral goed voor je hersenen.

Walnoten en dementie

Enkele onderzoeken tonen ook aan dat mensen die regelmatig walnoten eten, een lager risico hebben op dementie. Volgens een studie bleek dat walnoten een eiwit kunnen afbreken dat in verband wordt gebracht met Alzheimer. Er is meer onderzoek nodig of walnoten hier echt een verschil in maken, maar baat het niet, dan schaadt het niet, toch?

Darmflora

Voeding die goed is voor de hersenen, is dat vaak ook voor de darmen. Soms worden de darmen ook wel het tweede brein genoemd. Walnoten vormen geen uitzondering en hebben zeer positieve effecten op de darmflora. Het eten van walnoten zou de productie van zogeheten secundaire galzure zouten verminderen, die verondersteld worden een verhoogd risico op darmkanker te geven. En de hoeveelheid vitamine E versterkt dat alleen maar nog meer.

Hoe verwerk je walnoten in je dieet?

Wil je walnoten nu vaker op het dagmenu zetten? Dan kun je dat onder meer doen als snack. Houd er dan wel rekening mee dat walnoten door het hoge aantal vetzuren behoorlijk wat calorieën bevatten. Maar laat ze hierdoor zeker niet staan, het zijn geen dikmakers zolang je ze met mate eet. Daarnaast kun je ze in gerechten verwerken (over een salade, in een pastasaus) of in desserts. Denk aan een taart waarbij de bodem gemaakt kan worden van walnoten, of net een walnoten-kruidencake. Maar soms gaat er toch niets boven een handvol walnoten als tussendoortje; knapperig, lekker en nog goed voor de hersenen ook.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld ©  Shutterstock


© Fiftyandme 2022