slapen dementie

’50-plussers die slecht slapen hebben 30 procent meer kans op dementie’

Vijftigers en zestigers die consistent 6 uur of korter slapen per nacht, hebben meer kans op dementie dan leeftijdsgenoten die zeven uur of langer slapen. Dat blijkt uit een Frans-Britse studie.

Leestijd: 2 minuten

Slapen en dementie: hoe zit het

De link tussen slaapduur en dementie was al gelegd, maar nog niet eerder zo overtuigend aangetoond. Er is flink lang aan dit onderzoek gewerkt: vanaf 1985 hebben de onderzoekers 30 jaar lang achtduizend mensen gevolgd. Het resultaat van de studie verscheen eind april in het vakblad Nature Communications.

Van de bijna 8000 gevolgde personen ontwikkelden er 521 dementie, veelal na hun zeventigste. De proefpersonen die gemiddeld zo’n zeven uur per nacht maakten, kregen het minst vaak dementie. De mensen met zo’n zes uur of minder nachtrust kregen net vaker de diagnose. De onderzoekers concluderen uiteindelijk: vijftigers, zestigers en zeventigers die consistent kort slapen, hebben zo’n 30 procent meer kans om dementie te ontwikkelen.

De wetenschap spreekt

“Deze studie brengt onze kennis over dementie en slaap een stap verder”, zegt Jurgen Claassen, klinisch geriater en onderzoeker aan het Radboudumc Nijmegen tegen Trouw. “Het is een bevestiging dat slecht slapen een onafhankelijke risicofactor is.”

Maar zoiets werkt vaak in twee richtingen. In dit geval: slecht slapen ook een eerste uiting van dementie kan zijn. Krijg je dementie van langere tijd slecht slapen, of is net slecht slapen een uiting van dementie? Volgens de onderzoeker (die zelf niet betrokken was bij het onderzoek) is dat tweede niet het geval door de lange loopduur van het onderzoek. Een vijftiger die kort slaapt als eerste uiting van dementie, krijgt waarschijnlijk niet pas als zeventiger andere symptomen.

Lees ook
Hoe een druk sociaal leven de kans op dementie kan verlagen >

Reden tot paniek?

Moet je je als slechte slaper druk maken? Niet per se volgens Claassen: één slecht nachtje maakt niet het verschil, en mensen die regelmatig kort slapen hoeven zich ook geen zorgen te maken. In het ontstaan van dementie spelen namelijk meerdere factoren mee.

Maar goed slapen blijft wel belangrijk, “omdat het vele bewezen gezondheidseffecten heeft, bijvoorbeeld op hart- en vaatziekten, ook een risicofactor voor dementie.” Het zou goed zijn als er in de maatschappij meer aandacht komt voor goed slapen, zegt hij, bijvoorbeeld door aandacht voor bioritme en lichtvervuiling. Dan kunnen volgens hem “duizenden gevallen van dementie worden voorkomen.”

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022