elektrische fiets

Klaar voor de elektrische fiets

Steeds meer Belgen ruilen hun wagen voor een elektrische fiets. Die keuze komt niet alleen de mobiliteit ten goede, maar ook je gezondheid!

Leestijd: 4 minuten

 De elektrische fiets blaast je verplaatsingen en je vrije tijd nieuw leven in! Maar hoe kies je de juiste? Ga je voor een klassiek model (voor vrouwen: zonder stang in het midden) of voor een mountainbikemodel? Of heb je eerder een plooifiets nodig (als je de fiets combineert met trein of metro bijvoorbeeld)? Alles hangt natuurlijk af van wat je met je nieuwe fiets denkt te gaan doen! Wil je je gewoon van punt A naar punt B verplaatsen, fiets je vooral in de stad of wil lange fietstochten maken in de natuur? Voor elk profiel bestaat er wel een elektrische fiets. Dankzij intelligente technologieën worden de verschillende modellen met de dag comfortabeler. Orbea, Trek, Ebm, Elektra, Gazelle, Scott, Lapierre, Gitane en Kalkhoff zijn de bekendste en meest aanbevolen merken.

E-bike populair bij vijftigers

Volgens de website traxio.be/nl werden in 2019 zo’n 470.000 fietsen verkocht, waarvan 51% elektrische modellen. 63% daarvan waren vrouwenfietsen. Op dezelfde pagina van Traxio (ex-Federauto) lees je dat de e-bike een groeiende populariteit kent bij de leeftijdsgroep van 50 tot 60 jaar. De gemiddelde prijs van de verkochte fietsen varieert tussen 2300 en 2500 euro. De elektrische fiets doet het dus goed op de Belgische markt, en die is verre van verzadigd.

Uitstekend voor de gezondheid

De fiets biedt een oplossing voor sommige mobiliteitsproblemen, en neemt de daaraan gerelateerde stress deels weg. Los daarvan zijn er nog een hele rist andere voordelen aan verbonden. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogde longcapaciteit en een verminderd risico op cardiovasculaire aandoeningen. Voor vrouwen van vijftig of ouder helpt fietsen om de spiermassa op peil te houden. Een ander positief effect is dat je fietstocht na fietstocht je uithoudingsvermogen zal zien stijgen. Een recente studie* toonde ook verbeterde cognitieve functies aan bij fietsfanaten.

Hoe kies je de juiste fiets?

“Bepaal eerst en vooral wat voor fietser je bent. Hoeveel tijd ga je op de fiets doorbrengen? Welke routes ga je volgen? Fiets je alleen of zit er een kind achterop?” vraagt fietser Clément. Koop een elektrische fiets nooit online. Een auto koop je toch ook niet zonder hem eerst uit te testen? Probeer je fiets uit in reële omstandigheden.

Test bij een fiets die je aanspreekt eerst de remmen uit (bij voorkeur mechanische of hydraulische remmen met blokjes). Probeer ook de batterij eraf te halen en weer te monteren. Dat moet snel en vlot gaan. Bij een speciaalzaak krijg je nuttig advies en vind je een fiets die goed is afgestemd op je eigen lichaamsbouw. Hou ook rekening met de klantenservice, want die heb je nodig voor herstellingen en controles.

In grote winkelketens vind je elektrische fietsen aan een lage prijs (500 tot 900 euro), maar de beste fietsen (degelijke uitrusting en recente technologie) kosten zo’n 1.200 tot 3.000 euro. Dat is best veel, maar een goede fiets is die prijs zeker waard. Sommige werkgevers zijn bereid een deel mee te betalen als je met de fiets naar het werk komt. Vraag meer informatie bij je personeelsdienst.

De autonomie van de batterij hangt af van verschillende factoren, maar ligt globaal gezien tussen 30 en 150 kilometer, wat ruim voldoende is voor stadsritten. De laadtijd bedraagt naargelang het model 2 tot 4 uur. Weet dat een nieuwe batterij enkele honderden euro’s kost. Kies antilekbanden als je niet staat te springen om een lekke band zelf te herstellen of vervangen.

In grote steden kan je ook kiezen voor deelfietsen. Via de website provelo.org/nl kan je een elektrische fiets huren voor 29 euro per dag (22 euro voor 4 uur).

Heeft die superhandige fiets dan geen nadelen? “Voor mij is het gewicht (meestal rond 20 kilo) een probleem als ik mijn fiets moet wegzetten of naar boven moet trekken tot bij mijn kantoor”, zegt Dominique, die haar elektrische fiets heel vaak gebruikt.

Bescherming tegen diefstal

Een elektrische fiets valt natuurlijk ook in de smaak bij dieven. Om diefstal te ontmoedigen, kan je de batterij na gebruik uit je fiets halen. Zonder batterij is de fiets immers niet meer zo interessant voor mensen met minder goede bedoelingen. Laat je fiets ’s nachts zo weinig mogelijk buiten staan. Een heel stevig slot is uiteraard geen overbodige luxe, al zijn ze niet allemaal 100% opgewassen tegen een sterke boutenschaar. Onbuigzame sloten (zoals U-sloten) en framevergrendeling hebben de voorkeur. Er bestaat ook een fietsdiefstalverzekering, meer bepaald bij AXA, DVV of Ethias. Voor een nieuwe fiets van 900 euro kost die verzekering jaarlijks gemiddeld zo’n 110 euro.

Vergeet je helm niet!

Bij je nieuwe fiets hoort ook een helm. Koop deze, net zoals je fiets, niet op internet. Een helm moet je uitproberen, zodat je zeker weet dat hij past bij de vorm van je hoofd. Schud even met je hoofd om te testen of de helm goed vastzit: hij mag niet bewegen en zeker niet over je ogen vallen. Een helm met openingen aan de zijkant is frisser voor in de zomer.

Vier goede redenen om een elektrische fiets aan te schaffen:

  1. BEWEGING: Je sport op je eigen ritme en zonder enige ongemakken!
  2. AFSTAND: De afstand vormt geen probleem meer. Niet voor jezelf (lichamelijk) en niet voor de batterij, die tegenwoordig een lange autonomie heeft en snel wordt opgeladen.
  3. SNELHEID: Je fietst sneller … zonder te zweten. Tijdens het spitsuur haal je autobestuurders makkelijk in.
  4. GEMAK: Hellingen worden makkelijker. Je krijgt het gevoel altijd met de wind in de rug te fietsen …

* Onderzoek aan de universiteiten van Reading en Oxford Brookes


© Fiftyandme 2024