spierpjin workout

Is spierpijn noodzakelijk voor een effectieve workout?

Wanneer je jezelf een beetje stijf uit de zetel hijst, voel je je trots. Want dat betekent automatisch dat je een goede sportsessie achter de rug hebt. Toch?

Leestijd: < 1 minuut

Spierpijn door workout

Het antwoord: niet perse. Spierpijn is afhankelijk van veel andere factoren zoals adaptatie aan een nieuwe sport (en dus nieuwe belasting voor je lichaam) en de gevoeligheid van de pijnreceptoren in de spiercellen. Als je spieren nog niet gewend zijn aan bepaalde bewegingen van een workout, kun je ook spierpijn hebben zonder spiermassa aangemaakt te hebben. Andersom kan het ook goed zijn dat je wel degelijk vooruitgang boekt, maar er geen vervelende spierpijn aan overhoudt.

Spierpijn treedt meestal op na 24 uur en kan tot zeven dagen aanhouden. Het wordt ook wel een spierkater genoemd. Deze spierkater wordt veroorzaakt door het strekken van de spier waarna de spier zich snel aanpast om spierschade voorkomen. Dit helpt spieren sterker te worden, maar heeft op de lange termijn weinig voordelen.

Spierpijn voorkomen

De meesten denken dat spierpijn tegen te gaan is door een goede warming up en cooling down te doen, maar uit onderzoek blijkt dat dat eigenlijk geen verschil maakt. Wat wel werkt? Een gezonde leefstijl. Spieren herstellen ‘t best door de juiste voedingsstoffen uit gezond eten, genoeg rust en eventueel een massage van een expert.

Spierpijn is dus echt niet nodig voor een effectieve workout. Het is daarom beter om te stoppen wanneer je merkt dat je kracht verliest, trilt of een zwaar gevoel in je lijf krijgt (de tekenen van opkomende spierpijn). Grote kans dat je anders de volgende dag bewust minder beweegt, terwijl spieren beter reageren wanneer ze continue worden uitgedaagd. Dat voorkomt slappe en inactieve spieren. Iedere dag (of om de dag) bewegen en stoppen wanneer je lichaam dat aangeeft is dus een stuk effectiever dan één intense sportsessie met ontzettende spierpijn achteraf.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023