swiss ball

De Swiss Ball, een relatief goedkoop accessoire om in vorm te blijven

Je hebt niet veel nodig om van een geslaagde fitness-sessie te kunnen genieten. Sporten met een Swiss Ball is ideaal om je lichaam te versterken of om te herbronnen na een dag hard werken.

Leestijd: 2 minuten

Fitnessbal, Swiss Ball, de bal van Klein of zitbal, het maakt niet uit hoe je het noemt. Deze opblaasbare bal is een essentieel onderdeel van de uitrusting van elke sportieve vrouw die een gespierd figuur wil behouden. Daarnaast is het ook helemaal niet duur. Dit is hoe het werkt.

Oorspronkelijk gebruikt door kinesisten

Toen de Swiss Ball net bestond werd hij vooral gebruikt door kinesisten om rugpijn te verlichten en te helpen bij de revalidatie van patiënten. De bal wordt ook nog steeds de bal van Klein genoemd, naar de kinesiste Suzanne Klein-Vogelbach die hem in de jaren 60 populair maakte. Tegenwoordig wordt de Swiss Ball in alle sportscholen gebruikt voor zijn gebruiksgemak, zijn speelsheid en de vele gebruiksmogelijkheden. Het basisprincipe van de bal is dat hij je helpt met het zoeken naar je evenwicht.

Hoe kies je de juiste bal?

Een Swiss Ball moet worden gekocht op basis van zijn grootte om er het meeste nut uit te halen. In de handel bestaan drie maten ballen: 55, 65 en 75 centimeter in diameter. Als je tot 1m65 bent, kies voor je best voor de bal van 55 cm. Als je tussen 1m65 en 1m85 bent, is de bal van 65 cm iets voor jou. Lange mensen boven 1m85 gebruiken best de bal van 75cm. De Zwitserse bal, bij voorkeur gemaakt van PVC, moet uit de zon en vochtigheid worden gehouden. Als je de Swiss Ball als alternatief voor een bureaustoel wilt gebruiken, zijn er modellen met een verzwaarde basis. Anders moet je maat 75 kiezen.

Hoe gebruik je de Swiss Ball?

Om de doeltreffendheid van bepaalde oefeningen te verbeteren, kan je de bal opblazen met een speciaal ontworpen pomp. Hoe onstabieler de bal is, vooral wanneer hij als bureaustoel wordt gebruikt, hoe meer spierkracht het zal vergen om de juiste, rechte houding aan te nemen. Op die manier doe je oefeningen zonder dat je het goed en wel beseft.
Op verschillende YouTube kanalen vind je tutorials zodat je weet wat de beste oefeningen zijn.

Wat zijn de voordelen?

Bij correct gebruik biedt de Swiss Ball een brede waaier van voordelen voor het vrouwelijk lichaam.

  • Permanente stimulatie van de buikspieren om een platte buik te krijgen en te behouden. Een ideaal alternatief voor de klassieke buikspiertraining.
  • Wanneer je hem gebruikt als bureaustoel helpt hij bij het rechthouden van je rug.
  • Het voorkomt rugpijn.
  • Verbeterde bloedcirculatie door de constante beweging die nodig is om je evenwicht te bewaren.
  • Versterking van de gewrichten en dus vermindering van het risico op blessures tijdens het sporten.
  • Door de instabiliteit van de bal is je lichaam voortdurend bezig met het zoeken naar evenwicht en een stabiele houding.
  • Ideale voorbereiding op de bevalling door het verlichten van de spanning bij de lendenstreek. Na de bevalling, helpt het om het perineum weer aan te spannen.
  • Diepgaande spiertraining.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022