touwtjespringen

Touwtjespringen is een uitstekende vetverbrander

Als uw (klein)dochter graag touwtje springt, een advies: doe met haar mee. Het is de sportactiviteit bij uitstek die weer hip is in de fitnesswereld. Dat is te danken aan zijn voordelen voor je figuur en spieren. Hier wat meer uitleg.

Leestijd: 2 minuten

Touwtjespringen roept ongetwijfeld heerlijke jeugdherinneringen op en maakt een duizelingwekkende comeback onder de activiteiten die door sportvrouwen worden beoefend. Dit door zijn speels effect en vooral door zijn positieve effecten op het vrouwelijk lichaam. Waarom niet opnieuw beginnen op je vijftigste? 

De voordelen van touwtjespringen

  • Cardiosporten zijn goed voor een gezond hart
  • Het bevordert je evenwicht en coördinatie
  • Het versterkt je ademhalingscapaciteit.
  • Het versterkt de spierspanning in zowel het boven- als onderlichaam.
  • Het is ideaal als voorbereiding op andere uithoudingssporten.
  • Het versterkt de bloedcirculatie en werkt op die manier tegen cellulitis.
  • Het is gemakkelijk te gebruiken; je kan je touw overal meenemen.
  • Hoog calorieverbruik. Met een uur touwtjespringen verbrand je tussen 500 en 700 calorieën, dat is evenveel als wanneer je een uur zou joggen.

Wat doe je aan?

Het is belangrijk om een goede outfit te kiezen waarin je goed kan springen. Een legging of korte broek is dus ideaal. Voor een goede ondersteuning doet je best een sportbeha aan. Ga op zoek naar lichte sportschoenen met zolen die een goede demping bieden.

Welk touw kies je?

Het touw moet aangepast zijn aan je lengte. Leg het touw op de grond, plaats je twee voeten in het midden van het touw en strek je armen met in elk hand een handvat. De handvaten moeten exact tot aan je oksels komen. Het aanbod van touwen lijkt in niets op dat van je kindertouw. Er zijn modellen met of zonder kogellagers, met extra gewicht en met een geïntegreerde teller om je sprongen bij te houden. Een touw kost tussen de 10 en 25 euro.

Een paar goede gewoontes

Warm op voor je begint. Probeer vier keer per week 15 tot 20 minuten te springen. Zorg ervoor dat je niet met je armen, maar met je polsen draait. Spring op je tenen, met je benen lichtjes gebogen. Omdat touwtjespringen erg vermoeiend kan zijn is het een goed idee om muziek op te zetten ter motivatie. Je kan ook springen op de muziek van je (klein)kinderen voor een leuk moment tussen generaties. Op het YouTube-kanaal ‘Mon Coach de Fitness’ vind je nog extra tips en voorbeelden.

Aanbevelingen

Als je al lang niet meer gesprongen hebt, begin dan met mate. Zo beperk je het risico op vallen. Touwtjespringen wordt ook niet aangeraden als je last hebt van rugklachten of gewrichtsproblemen. Zoals bij alle sporten is het nuttig om een arts raad te plegen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024