bijwerkingen griepprik

Deze bijwerkingen kun je krijgen van je eerste griepprik

Veel mensen nemen geen vaccin tegen de griep, maar dit jaar is het vaccin wel enorm populair door het coronavirus. Denk je er dus aan om de griepprik te nemen? Dan kan het goed zijn om te weten welke bijwerkingen je kunt verwachten.

Leestijd: 2 minuten

Meer vaccins dit jaar

Voor het komende griepseizoen 2021-22 heeft België 3,78 miljoen griepvaccins voorzien, maar liefst 840.000 meer dan vorig seizoen. Er wordt dus geen tekort aan griepvaccins verwacht. Vanaf 1 oktober 2021 kan iedereen direct bij de publieke officina-apotheker een griepvaccin afhalen zonder artsenvoorschrift. Mensen die behoren tot één van de risicogroepen, personeel uit de gezondheidssector en mensen die ouder zijn dan 50 jaar, zoals bepaald door de Hoge Gezondheidsraad en het RIZIV, krijgen de griepprik bovendien grotendeels terugbetaald.

Komende winter dreigt een griepwinter te worden volgens de experten wereldwijd. Door de lockdowns en de coronamaatregelen hebben we afgelopen jaar geen griepseizoen gehad, waardoor we minder antistoffen hebben aangemaakt tegen het virus. Daardoor zouden er het komende griepseizoen dus meer mensen vatbaar kunnen zijn voor de griep.

Bijwerkingen griepprik

Denk je eraan om de griepprik te halen? Dan kan het goed zijn om te weten wat de bijwerkingen zijn, omdat je hier last van kan krijgen omdat het lichaam denkt dat er sprake is van een echte infectie. Het is dus een normale reactie, sterker nog, het is juist een teken dat het vaccin werkt. Houd hierbij rekening met op de prikplaats roodheid, pijn en een lichte zwelling ontstaan. Zelf kun je nog last krijgen van koorts, hoofdpijn, pijn in de gewrichten en spierpijn.

Griep door de griepprik?

En of het zo is dat je griep kunt krijgen van de griepprik? Nee, je krijgt namelijk ‘dode stukjes’ griepvirus toegediend. Griep krijg je alleen van een levend virus. Dat grieperige gevoel is enkel de bijwerkingen die je zojuist gelezen hebt. Niks om je zorgen over te maken! Óf het kan natuurlijk zijn dat je een andere vorm griep te pakken hebt dan de griep waar je voor bent gevaccineerd. Maar dan nog zal je dankzij het vaccin minder ziek zijn, omdat je lichaam de nodige antistoffen heeft aangemaakt.

Lees ook
Handig om te weten: zo herken je de deltavariant van het coronavirus bij jezelf >

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022