gevoelloze voeten

Gevoelloze voeten? Dit kun je doen om terug contact te krijgen

We hebben allemaal wel eens last van ongemakken die met de jaren komen. Een veelvoorkomend probleem waar we mee te maken kunnen krijgen, zijn gevoelloze voeten. Het kan behoorlijk vervelend zijn als je geen goed contact meer hebt met de grond onder je voeten. Dus wat kun je ertegen doen?

Leestijd: 2 minuten

Wat zijn gevoelloze voeten?

Ooit met je blote voeten over een grasveld gewandeld, maar het gras niet waar kunnen nemen? Of binnenshuis niet gemerkt dat er iets scherps op de grond lag? Dit is precies wat er gebeurt bij gevoelloze voeten. Het betekent dat je verminderde of zelfs helemaal geen sensatie meer hebt in je voeten. Je kunt bijvoorbeeld geen pijn, temperatuurverschillen of druk meer waarnemen.

Ja, dat is vervelend, maar het kan het ook gevaarlijk zijn. Als je niet kunt voelen waar je loopt, loop je namelijk een groter risico om te vallen of verwondingen aan je voeten op te lopen zonder dat je het doorhebt.

Hoe kan dit?

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van gevoelloze voeten. Een veelvoorkomende oorzaak is het ouder worden. Naarmate we ouder worden, neemt de bloedcirculatie in ons lichaam af en kunnen zenuwen beschadigd raken. Dit kan leiden tot gevoelloosheid in onze voeten.

Een andere mogelijke oorzaak is diabetes. Bij diabetes kunnen de zenuwen in de voeten beschadigd raken als gevolg van langdurig hoge bloedsuikerspiegels. Dit staat bekend als diabetische neuropathie en kan leiden tot gevoelloosheid, tintelingen of pijn in de voeten.

En dan zijn er nog andere oorzaken zoals een slechte doorbloeding, bepaalde medicijnen, vitaminetekorten en letsel aan de zenuwen of wervelkolom.

Dus, wat doen we eraan?

  • Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en de gezondheid van je zenuwen te bevorderen. Probeer dagelijks een wandeling te maken of doe mee aan een leuke dansles. Wie weet ontdek je wel dat je een verborgen danstalent hebt!
  • Gezonde voeding: Een evenwichtig dieet met voldoende vitaminen en mineralen kan bijdragen aan de gezondheid van je zenuwen. Zorg ervoor dat je voldoende groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten in je maaltijden opneemt.
  • Goede voetverzorging: Neem de tijd om goed voor je voeten te zorgen. Was ze dagelijks, droog ze goed af en smeer ze in met een verzorgende crème om uitdroging te voorkomen. Vergeet niet regelmatig je nagels te knippen en draag comfortabele schoenen die goed passen.
  • Zenuwoefeningen: Er zijn specifieke oefeningen die kunnen helpen om de gevoeligheid in je voeten te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het rollen van een tennisbal onder je voetzolen of het bewegen van je tenen op en neer. Geef die voeten maar eens een goede workout!

Natuurlijk is het altijd verstandig om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met een medische professional, zoals een huisarts of podoloog. Zij kunnen de juiste diagnose stellen en indien nodig verdere behandeling voorstellen.

Dit willen we nog even kwijt

Gevoelloze voeten kunnen je leven behoorlijk beheersen. Maar laat je vooral niet tegenhouden om te genieten van het leven. Met de juiste zorg en aandacht kun je ervoor zorgen dat je in contact blijft met de wereld onder je voeten. Neem die extra massage, verwen jezelf met een voetbad en koop die schattige sloffen. Trek comfortabele schoenen aan en ga op pad! En vergeet vooral niet te dansen, want het leven is te kort om stil te staan.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024