diabetes type 2

5 signalen die erop wijzen dat je in het voorstadium van diabetes type 2 zit

In Vlaanderen leven naar schatting 500.000 mensen met diabetes (type 1 of type 2) en om de 17 minuten krijgt iemand in Vlaanderen de levenslange diagnose ‘diabetes’. Het aantal mensen met diabetes blijft onrustwekkend toenemen en is ook nog eens een sluipziekte: vooraleer je echt klachten krijgt, is het te laat. Toch zijn er wel een paar signalen waar je alert op kunt zijn.

Leestijd: 2 minuten

Wat is diabetes type 2?

Diabetes of suikerziekte is een aandoening waarbij het glucose- of suikergehalte in het bloed chronisch verhoogd is. Daarom spreekt men ook wel van ‘suiker’ of suikerziekte. Door een te hoge bloeddruk komt er extra druk op het hart en de bloedvaten. Dat kan ervoor zorgen dat de wanden van je bloedvaten beschadigen, de kans op vernauwingen verhogen én de hartspier verdikt. Dat zorgt ervoor dat hartfalen, een hartinfarct of beroerte vaker voorkomen bij mensen met diabetes type 2.

Mogelijke oorzaak

In ongeveer 95 procent van de gevallen is de oorzaak van de hoge bloeddruk niet bekend, waardoor symptoombestrijding de enige behandeling is. Wel toonden onderzoekers van de Universiteit Maastricht deze week aan dat het vermoedelijk wel een verband zou hebben met een bepaald eiwit, genaamd Nox5. Dit is de bron van zogenoemde zuurstofradicalen in de wanden van onze bloedvaten. Die radicalen verstoren een belangrijk proces in je slagaderen dat helpt vernauwingen en bloedpropjes te voorkomen. Mensen met een hoge bloeddruk zouden meer van het Nox5-eiwit hebben dan mensen met een bloeddruk op een ‘normaal’ niveau.

Diabetes type 1 of 2

Er bestaan verschillende vormen van diabetes. De twee belangrijkste zijn diabetes type 1 (ook wel insuline-afhankelijke diabetes of juveniele diabetes genoemd), en diabetes type 2 (ook wel niet-insuline-afhankelijke diabetes of ouderdomsdiabetes genoemd). De namen zijn makkelijk te verwarren, maar de symptomen, het ontstaan en de behandeling zeker niet.

  • Bij type 1 diabetes maakt de alvleesklier nauwelijks insuline. Deze vorm komt vanaf de kinderleeftijd voor.
  • Bij type 2 diabetes maakt de alvleesklier te weinig insuline en/of zijn de lichaamscellen minder gevoelig voor insuline. Deze komt vaak op latere leeftijd voor.

Klachten

De volgende symptomen kunnen duiden op diabetes, zowel type 1 als type 2:

  • Veel dorst hebben
  • Vaak moeten plassen
  • Een droge mond
  • Vermoeidheid
  • Vaak oogontsteking of wazig zicht

Symptomen metabool syndroom

Wanneer de klachten van diabetes type 2 opspelen is het eigenlijk al te laat. Toch zijn er wel een paar signalen waar je alert op kunt zijn. Bepaalde problemen kunnen wijzen op het metabool syndroom, ook wel pre-diabetes genoemd. Veel van die symptomen van het metabool syndroom, vóél je echter niet. Dat is het gemene ervan.

Je hebt het metabool syndroom als je drie of meer van de onderstaande problemen hebt. De eerste kun je zelf checken, de andere door je huisarts:

  1. Een dikke buik (een buikomtrek van meer dan 88 cm, mannen meer dan 102 cm)
  2. Een hoge bloeddruk (130-85 mm Hg of hoger)
  3. Een laag HDL-cholesterolgehalte (lager dan 1,29 mmol/l, mannen lager dan 1,04 mmol/l). Het HDL-cholesterol is het gezonde cholesterol: hoe meer je hiervan hebt, hoe beter.
  4. Een hoge bloedglucosewaarde (hoger dan 6,1 mmol/l, nuchter gemeten)
  5. Een hoog bloedvetgehalte, dit wordt het triglyceridengehalte genoemd (hoger dan 1,7 mmol/l)

Behandeling (pre-)diabetes

Bevind je je je in het voorstadium, dan is diabetes type 2, in tegenstelling tot diabetes type 1, wél te voorkomen door je leefstijl aan te passen. Gezonder eten en meer bewegen is het effectiefst om de ziekte te voorkomen. Is diabetes type 2 bij je geconstateerd? Ook dan kun je zelf veel doen om erger te voorkomen. Gezonder leven kan er zelfs voor zorgen dat je geen medicatie hoeft te nemen. Laat je hiervoor wel begeleiden door de juiste personen, zoals een diabetesverpleegkundige of een goede specialist.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bronnen:
Gezondheid, University Maastricht, DVN

Beeld:
Shutterstock


© Fiftyandme 2024