hypoparathyreoïdie

Hypoparathyreoïdie: hoe herken je deze schildklieraandoening?

Heb je vaak tintelingen of krampen in handen, voel je je prikkelbaar en ben je warrig? Dan zou het kunnen dat je last hebt van hypoparathyreoïdie. De aandoening is redelijk onbekend maar kan vervelende gevolgen hebben.

Leestijd: 2 minuten

Schildklieraandoening

Hypoparathyreoïdie betekent dat de bijschildklieren te traag werken: ze maken te weinig hormoon parathormoon (PTH), en dat zorgt voor een mindere hoeveelheid calcium en meer fosfaat in je bloed. En net die twee stoffen zijn belangrijke bouwsteen voor je botten en tanden. Beide stoffen spelen onder anderen ook een rol bij de werking van spieren en zenuwen.

Hoe herken je het?

Je zal de symptomen van hypoparathyreoïdie vaak dus nog niet direct voelen. Pas als de hoeveelheid calcium sterk verlaagd is, ontstaan de eerste klachten:

  • Tintelingen en krampen in handen, voeten, mond en keel
  • Prikkelbaarheid en somberheid
  • Verwardheid
  • Overmatige vermoeidheid
  • Benauwdheid en pijn op de borst, door kramp in luchtwegspieren
  • Hartklachten, bijvoorbeeld hartkloppingen
  • Hoofdpijn
  • Droge huid
  • Haaruitval en afbrekende nagels
  • Op langere termijn: staar

Hoe ontstaat hypoparathyreoïdie?

Dat kan op verschillende manieren. Zo kan zijn dat de bijschildklieren zich niet goed ontwikkeld hebben tijdens de groei in de baarmoeder. De bijschildklieren zijn 4 kliertjes, iets groter dan een rijstkorrel en zitten bij de schildklier in de hals. Een andere reden is dat het lichaam de eigen bijschildklieren soms kan ‘aanvallen’ met antistoffen. Dit wordt ook wel een auto-immuunziekte genoemd. Daarnaast kan het erfelijk zijn waarbij de bijschildklier te weinig of geen bijschildklierhormoon maakt. Tot slot kunnen de bijschildklieren per ongeluk of door bijwerkingen van een behandeling worden uitgeschakeld.

Lees ook
Alles wat je moet weten over een goede waarde cholesterol >

Behandeling

Als je arts hypoparathyreoïdie heeft vastgesteld, dan is dat helaas niet te genezen. Wel kunnen de symptomen van de aandoening aanzienlijk beperkt worden door middel van medicatie. Je zal dan levenslang calciumtabletten en vitamine D moeten slikken. Vitamine D helpt namelijk mee om de hoeveelheid calcium in je bloed goed te houden.

Als de hypoparathyreoïdie op tijd is ontdekt en de tabletten calcium en vitamine D consequent worden geslikt, dan zullen er weinig klachten zijn. Wel is het belangrijk om het bloed regelmatig te laten controleren bij de arts om blijvende schaden aan botten en nieren te voorkomen. Wat er dan wél kan gebeuren als de hypoparathyreoïdie te laat ontdekt wordt? Niet zulke fijne klachten geven: bijvoorbeeld hart- of oogafwijkingen (staar). Dan kun je dus bij deze maar beter goed geïnformeerd zijn.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld ©  Shutterstock


© Fiftyandme 2024