plots diabetes type 1

Julie vertelt over hoe ze plots diabetes type 1 kreeg: “’Onbegrijpelijk toeval’ noemen onderzoekers het”

Diabetes behoort tot de zogenaamde ‘sluipziektes’: het is niet dat je het van de ene op de andere dag voelt, maar het gaat geleidelijk. Maar toch is het niet per se erfelijk en kan je het plots krijgen? Bij type 1 diabetes gaat het fout in het afweersysteem van het lichaam. Hoewel het ons tegen virussen en bacteriën zou beschermen, valt het nu insulineproducerende cellen in de alvleesklier aan. Julie Van Frausem (26) uit Schelle kreeg in 2019 de diagnose en vertelt hoe het haar leven heeft veranderd. 

Leestijd: 3 minuten

Onvergetelijke reis 

Van ‘living the good life’ in het subtropische Indonesië tot een onverwacht bezoek aan het ziekenhuis in België en plots diabetes type 1. Julie en haar vriend Thibaut maken in de zomer van 2019 een rondreis door Bali en Lombok. Drie dagen na thuiskomst zijn de twee nog aan het bekomen van hun jetlag, tot Julie plots hevige stuwing voelt in de zij, net onder de ribben. “Ik kan me de pijn nog levendig voorstellen. Ik was er zo van overtuigd dat ik nierstenen had.” Noodgedwongen beslist het gezin naar de spoedafdeling van de dichtstbijzijnde kliniek te rijden. Na enkele uren wachten, kunnen de eerste bloed- en urineonderzoeken van start gaan. Daarvoor wordt Julie een nachtje in het ziekenhuis gehouden. “Een hele nacht werd ik elk halfuur gewekt om me te laten prikken in de vingers.” 

Diabetes type 1

Het is nog steeds onbekend waarom het afweersysteem die fout maakt. Hoewel het wel duidelijk is dat de schuld niet bij de patiënt met type 1 diabetes ligt. ‘Onbegrijpelijk toeval’, noemen onderzoekers en wetenschappers het. Op 5 oktober 2019 krijgt Julie de definitieve diagnose: diabetes type 1. De functie van haar pancreas heeft het begeven, waardoor haar lichaam zelf geen insuline meer produceert en het suikergehalte in het bloed erg de hoogte inschiet. “Ik had totaal geen idee wat de ziekte inhield”, vertelt ze. 

Een intense ommezwaai 

Diabetes type 1 verandert je leven in verschillende opzichten. Een flinke beperking van suikerinname maakt dat zowel Julie als het gezin voortdurend bezig zijn met voeding. Meerdere keren op een jaar moet een diabeet op consultatie bij een diëtist. “We bespreken dan welke producten ik al dan niet mag consumeren.” Eten wat je wil en wanneer je wil kan voortaan niet meer. Diabeten kunnen enkel om de vier uur iets gesuikerd eten omdat ze niet op elk moment insuline mogen toedienen. Ook als fervente acrogymnaste is het moeilijk de ziekte te accepteren. Wanneer ze opmerkte dat haar lichaam niet goed functioneerde, moest ze er een punt achter zetten. “Adrenaline doet mijn bloedsuikerspiegel stijgen waardoor mijn zicht achteruitgaat. Ik kan hiermee mijn twee partners in gevaar brengen.” Nu kan ze haar emoties en frustraties kwijt in een wedstrijd tennis. Heel die ommezwaai heeft geleid tot wie ze vandaag de dag is. “En daar ben ik trots op.” 

De impact van de sensor 

In het begin probeerde ik de sensor op mijn arm voortdurend te verbergen.” Het is als het ware alsof je een stempel opgedrukt krijgt. “Ik hoor ze het al denken: zij is een diabeet.” Daarmee had ze het enorm moeilijk, maar intussen is het een deel van haarzelf geworden. Er komt natuurlijk wel veel meer bij kijken. “De plaatsing van een sensor, dat is een werkje hoor”, lacht ze. Om de twee weken moet Julie zelf een nieuwe sensor in haar arm schieten. Eerst was dat angstaanjagend, maar ondertussen is het een gewoonte. Bovendien is het een fantastische technologie. Door de sensor te ‘scannen’ met een app op de smartphone, geeft het de suikerwaarden in het lichaamsvocht weer. Sinds kort zendt de smartphone een signaal uit wanneer de waarden niet goed staan. “Het is gênant als dat alarm afgaat.” 

Wat met mijn toekomst 

Een fundamentele vraag dat Julie en Thibaut zichzelf stelden was of de ziekte een invloed heeft op hun kinderwens. Gelukkig kregen ze van de dokter en diëtiste snel een positief antwoord. “Alleen mag ik niet zomaar aan kinderen beginnen.” Het vraagt goedkeuring en begeleiding van de dokter. Wanneer de suikerwaarden bijvoorbeeld niet goed staan, kan dat invloed hebben op de gezondheid van het kind. “Het is anders zwanger zijn, maar het kan en daar ben ik blij om.” Julie vertelt dat ze samen met haar vriend een huis heeft gekocht. Daar speelt de ziekte ook in haar nadeel. “Mijn schuldsaldoverzekering is aanzienlijk hoog. Het wordt beschouwd als een ziekte waarbij je vroegtijdig sterft.” 

Hoe verloopt de behandeling? 

Door een tekort aan insuline omdat het lichaam het zelf niet meer aanmaakt, bestaat de behandeling voornamelijk uit de toediening ervan. Maar goed om te weten: niet iedereen met type 1 diabetes heeft nood aan een dezelfde hoeveelheid insuline. Sommigen gebruiken veel insuline, terwijl anderen niet veel nodig hebben. Dat hangt af hoeveel je lichaam nodig heeft om de bloedsuikerpiegel weer in balans te krijgen. 

Een juiste dosering en inname van voeding bij type 1 diabetes is cruciaal. Maar je hoeft geen specifiek dieetprogramma te volgen of hebt geen bijzondere producten nodig. Het is zo dat je goed moet nadenken bij wat je eet én dat je vooral de hoeveelheid koolhydraten telt. Op basis daarvan spuit je met je pen opnieuw insuline in.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024