wakker hoofdpijn

Word je vaak wakker met hoofdpijn? 6 oorzaken

Sta je bijna elke dag naast je bed met bonkende hoofdpijn? Misschien heeft het met één van deze zes dingen te maken…

Leestijd: 2 minuten

1) Je endorfineniveau is niet op peil

De productie van dit feel good-hormoon is vroeg in de ochtend op z’n laagst. Bij sommige mensen kan dit migraine triggeren. Daarbij kan de productie ook je serotoninelevel in de war schoppen, en dat vermindert dan weer de bloedtoevoer richting het brein – en dus resulteert dus in wakker worden met hoofdpijn. Gelukkig kun je dit oplossen: ga bijvoorbeeld een rondje wandelen in de ochtend, aangezien beweging en zonlicht de afgifte van endorfines stimuleert.

2) Je hebt de dag ervoor verkeerd gegeten

Bepaalde voeding kan ook worden gelinkt aan hoofdpijn. Vooral kaas, rode wijn, chocolade en het sap van citrusvruchten. De symptomen treden vaak niet onmiddellijk op, daarom kan het een idee zijn om alles op te schrijven wat je op een dag gegeten hebt.

3) Je hebt slaapapneu

Snurken kan een teken zijn van slaapapneu, een slaapaandoening die ervoor zorgt dat je tijdelijk geen adem haalt wanneer je slaapt. Dit duurt soms slechts enkele seconden, maar het zorgt wel voor een zuurstoftekort in je brein. Dat zorgt voor verwijde bloedvaten in de hersenen, waardoor de druk in je hoofd toeneemt. Denk je dat je slaapapneu hebt? Ga dan langs bij je arts.

4) Je hebt nog geen koffie gedronken

Drink je vaak koffie op vaste tijden? Dan kan het overslaan van een kop voor hoofdpijn zorgen. Cafeïne is namelijk een soort lichte drug die je zenuwstelsel stimuleert. Je kunt een kop koffie drinken om het probleem op te lossen, maar de cafeïneverslaving blijft dan. Als je hier komaf mee wil maken, doe het dan in kleine stapjes in plaats van in één keer om hoofdpijn te voorkomen.

Lees ook
Genoeg geslapen, toch moe: dit is er aan de hand >

5) Er is onvoldoende ventilatie

Door onvoldoende ventilatie neemt het koolstofdioxidegehalte in de slaapkamer ‘s nachts toe. Het advies is om slaapkamers te ventileren door ramen (of ventilatieroosters) continu open te houden, de verwarming lager te zetten en geen elektronische apparatuur in de kamer te hebben.

6) Je slaaphouding is verkeerd

Vooral als jij iemand bent die ’s nachts niet veel beweegt, is de kans groot dat je ’s ochtends wakker wordt met hoofdpijn. Je lichaam (en dus al je spieren en zenuwen) hebben dan urenlang in dezelfde houding gelegen, wat niet bevordelijk is. Vooral deze houdingen kunnen voor problemen zorgen:

Foetushouding

Lig je het liefst op je zij met je knieën opgetrokken, bijna tot aan je kin? Geen goed idee: in deze houding komt er namelijk te veel druk op je nek en ruggengraat te staan, omdat die lichaamsdelen niet in dezelfde lijn liggen en daardoor krijg je last van spanningshoofdpijn. Je kunt dan een kussen tussen je benen te leggen zodat je heupen iets hoger liggen en de druk op je nek en ruggengraat afneemt.

Op je buik

Op je buik leg je je hoofd en nek op een onnatuurlijke manier op het kussen. Dat kan hoofdpijn tot gevolg hebben. Buikslapers kunnen dus beter in een andere houding gaan liggen.

Arm over je hoofd

Slaap je het liefst met je arm op je voorhoofd, of leg jij je hoofd graag in de holte van je elleboog? Deze houding zorgt ervoor dat je zenuwen geprikkeld worden, en mogelijk raakt je bloedcirculatie ook een beetje afgekneld. En inderdaad, ook dat zorgt voor hoofdpijn.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024