lavas

Ken je lavas? Dit zijn de gezondheidsvoordelen van twee lepels per dag

Als u aan voedselneofobie lijdt, zult u waarschijnlijk lavas missen. Weinig bekend, levert de plant echter meer dan een dienst om uw gezondheid te bewaren. In het bijzonder als je gevoelig bent voor blaasontsteking.

Leestijd: 2 minuten

In de Apiaceae familie, ken je peterselie en selderij. Beide zijn onmisbaar in de keuken. Maar hoe zit het met hun verre neef? Lavas. Het gebladerte verraadt zijn verwantschap met selderij. Een kruidachtige vaste plant die je in de tuin kan laten groeien en een heilzame werking heeft.

De voordelen van lavas

  • Ontgiftende werking, met de eliminatie van toxines
  • Rijk aan vitamine C
  • Preventie van nierstenen
  • Verzachtend effect tegen menstruatiepijn, migraine en krampen
  • Krachtig antiseptisch middel
  • Gebruik in kinesthesie
  • Vergemakkelijkt de spijsvertering
  • Eupeptisch effect. Om darmgas, opgeblazen gevoel en aerofagie tegen te gaan
  • Gunstig voor het hart met een betere regulering van de hartslag
  • Stimuleert het immuunsysteem

Een bondgenoot tegen blaasontsteking

Blaasontsteking is een veel voorkomende kwaal bij vrouwen en is even pijnlijk als vervelend. Zonder een wondermiddel te zijn, kan lavas de symptomen helpen verminderen door het maximaal drie keer per dag in te nemen. Om het te bereiden heb je slechts 2 theelepels gedroogde en geplette wortels van de lavas nodig. Voeg vervolgens heet water toe en laat het geheel ongeveer 10 minuten trekken. Als er geen echt effect is op de blaasontsteking, zal medisch advies worden ingewonnen. Dan zijn meestal antibiotica nodig.

Hoe consumeer je het?

Het eerste voordeel van de plant bij het koken is dat alle delen eetbaar zijn. Van het gebladerte tot de wortels en de zaden. Maar het zijn vooral de bladeren die in recepten worden gegeten, met een smaak die doet denken aan selderij. Met zijn zeer sterke smaak moet u niet te veel lavas aan je gerechten toevoegen, want dat kan de smaak van andere voedingsmiddelen maskeren. Lavas kan worden gebruikt bij een salade. Hij kan gekookt (in een soep of met mosselen) of rauw worden gegeten. Lavas is bijzonder geschikt voor visgerechten. De zaden kunnen ook worden gebruikt voor het maken van kruidenthee of een goede grog als je verkouden bent.

Teelt van lavas in de tuin

Het is gemakkelijk om thuis je eigen lavas te kweken omdat ze weinig eisen stellen. Kweek lavas bijvoorbeeld in een hoekje van je tuin. Een plaats in de volle zon is perfect met een vruchtbare, goed gedraineerde en licht vochtige grond. In de zomer kun je ook genieten van de prachtige geelgroene bloemschermen én de plant trekt ook bijen aan.

Enkele contra-indicaties

Voordat je met een lavas-kuur begint, kan het nuttig zijn een arts te raadplegen, vooral als je lijdt aan nierinsufficiëntie of nefritis. Twee ziektebeelden waarbij de consumptie van lavas wordt afgeraden. De plant heeft ook fotosensibiliserende eigenschappen, vooral wanneer de etherische olie wordt gebruikt. Dus wees voorzichtig.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024