rode gist rijst

Waarom dit supplement zou kunnen helpen bij een hoge bloeddruk

Goed op je bloeddruk letten is belangrijk. Van een hoge bloeddruk voel je namelijk niets, terwijl het wel behoorlijk risicovol is. Is dat bij jou het geval? Dan zou een simpel supplement je wellicht kunnen helpen.

Leestijd: 2 minuten

Hoge bloeddruk is een symptoom

Een hoge bloeddruk is een indicatie dat er iets aan de hand is. Het is geen ziekte, maar een symptoom dat wijst op verschillende gezondheidsrisico’s. Bijvoorbeeld de kans op nierfalen, dat optreedt als de haarvaatjes in de nieren door de hoge druk beschadigd raken. Ook veel mensen denken dat een hoge bloeddruk (en daarmee bijvoorbeeld een hoog cholesterol en een hartaanval) genetisch bepaald is en dat alleen medicijnen helpen.

Maar uit steeds meer onderzoek blijkt dat je genen niet bepalend zijn bij dit soort ziektes en dat je er zelf heel veel aan kunt doen, en dan niet per se met medicijnen. En zijn je genen wél bepalend voor iets, dan spelen de manier waarop je eet, hoeveel je beweegt en hoe je met stress omgaat een veel grotere rol bij hoog cholesterol, hoge bloeddruk en hartklachten dan je genen.

Rode gist rijst

Gezond eten is de basis, maar toch blijft het moeilijk om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen. Ons lichaam heeft door onze veeleisende levensstijl vaak wat extra ondersteuning nodig. Extracten van gefermenteerde rode rijst, soms ook RYR genoemd, kunnen bijvoorbeeld volgens steeds meer onderzoeken een handje helpen bij een te hoge bloeddruk (en het LDL-cholesterol). Het woord kom van de Engelse benaming red yeast rice, of Hong Qy of Angkak, en worden ook wel het natuurlijke en onschadelijke alternatief voor bloeddruk- en cholesterolverlagende geneesmiddelen genoemd. Zo’n voedingssupplement wordt verkocht in biowinkels, drogisten en online.

Lees ook
Vaak duizelig? Aan deze symptomen herken je een te lage bloeddruk >

Extracten op basis van rode gist rijst bevat monacoline K, een stof die qua samenstelling en werking vergelijkbaar is met lovastatine. Volgens de Europese warenautoriteit EFSA is een dagelijkse inname van 10 mg Monacoline K nodig om het gewenste effect te bereiken. Voor supplementen met monacoline K moeten dezelfde voorzorgsmaatregelen gelden als voor het geneesmiddelen die lovastatine bevatten.

Maar…

… Rode gist rijst is inderdaad een natuurlijk bloeddruk- en cholesterolverlagend product, maar het is niet onschadelijk. Omdat het niet onderworpen wordt aan de geneesmiddelenwetgeving, is het belangrijk om op de samenstelling, zuiverheid en neveneffecten te letten. De werkelijke hoeveelheid monacoline K wijkt namelijk vaak af van wat aangegeven is op de verpakking. Overweeg je dus rode gist rijst te nemen, ga voor een kwalitatief supplement of raadpleeg ‘t best vooraf je arts.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024