korsakov herkennen

Aan deze symptomen kun je het syndroom van Korsakov herkennen

Door langdurig alcoholgebruik gecombineerd met een inadequaat voedingspatroon loopt de lever zodanig veel schade op dat hij de vitamine B1 niet meer kan omzetten. En een ernstig tekort aan vitamine B1 kan leiden tot het syndroom van Korsakov. Aangezien Kosakov voor geheugenverlies kan zorgen, wordt het vaak onder dementie geschaard, maar wist je dat het eigenlijk niks met de ziekte te maken heeft?

Leestijd: < 1 minuut

Syndroom van Korsakov

Personen die aan het syndroom van Korsakov lijden, zijn zich overigens vaak weinig bewust van hun ziekte. Het is een ernstige hersenaandoening die het gevolg is van jarenlang overmatig alcoholgebruik in combinatie met slechte of onregelmatige voeding, waardoor een tekort aan vitamine B1 (thiamine) is ontstaan. Hoewel geheugenstoornissen het belangrijkste symptoom is, zijn er ook nog andere onverwachte kenmerken.

Zo ontstaat er geheugenverlies. De persoon vergeet vaak gebeurtenissen van kortgeleden, maar kan zich wel dingen op de lange termijn herinneren. Door het geheugenverlies kunnen mensen met Korsakov in probleemsituaties komen, omdat bepaalde situaties niet meer kunnen herkennen. Hierdoor ontstaat onzekerheid of faalangst. Er worden daardoor minder initiatieven genomen of het uit zich juist in agressie.

Ook kan er moeite zijn met tijden en plaatsen te herkennen. Het oriëntatievermogen zakt af en een chronologisch overzicht is moeilijker nog te maken, zoals welke dag het is.

Ook is het moeilijker voor iemand met Korsakov om nog mensen te herkennen. Dat kan opnieuw voor warrige situaties leiden met fantasieverhalen en paniekaanvallen.

Niet omkeerbaar

Een eerste behandelingsstap is stoppen met alcohol.  Bij sommigen kan er dan nog verbetering optreden. Ook een goede lichaamsverzorging, vitaminesupplementen, realiteits- en oriëntatietraining en kinesitherapie zijn belangrijk om de symptomen te beperken. Maar het syndroom van Korsakov valt echter niet te genezen. Met de juiste behandeling kan iemand wel leren omgaan met de aandoening en nuttige routines aanleren. Hoe ernstig de situatie is, hangt af van hoeveel alcohol iemand drinkt, hoe lang hij of zij al verslaafd is en hoe groot het vitamine B1 tekort is.

Lees ook
Dit wil je weten over de symptomen van bloedarmoede >

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2021