bloedarmoede

Dit wil je weten over de symptomen van bloedarmoede

Heb je regelmatig last van vermoeidheid, duizelingen, hartkloppingen en ben je al buiten adem na één trap? Dat kan misschien wijzen op bloedarmoede. Maar wat is het juist, hoe krijg je het en wat kun je ertegen doen?

Leestijd: 2 minuten

Wat is bloedarmoede?

Bij bloedarmoede, ook wel anemie genoemd, is er een tekort aan rode bloedcellen in het bloed, of bevatten de rode bloedcellen te weinig hemoglobine. Dat is een ijzerhoudend eiwit dat ervoor zorgt dat zuurstof uit de longen gebonden en vervoerd kan worden naar de weefsels in het lichaam. Als je bloedarmoede hebt, heb je dus minder zuurstof in je lijf, waardoor alle weefsels en organen kampen met een tekort.

Dat kan leiden tot nare klachten: een algemeen gevoel van zwakte en langdurige vermoeidheid. Je raakt bij de kleinste inspanning al buiten adem. Andere mogelijke klachten zijn hoofdpijn, duizeligheid en flauwvallen. Ook kun je last krijgen van hartkloppingen, zweten en oorsuizen. Een bezoekje aan de huisarts is zeker geen slecht idee als je deze klachten herkent.

Oorzaken bloedarmoede

Bloedarmoede is geen ziekte op zich, maar vaak een symptoom van een onderliggend probleem (‘secundaire bloedarmoede’). Dat kan tijdelijk zijn: een ontsteking, zoals oorontsteking, kan vooral bij kinderen zorgen voor tijdelijk bloedarmoede. Maar vaak gaat het om langdurige ziekten. Soms is er ook geen aandoening die aan de basis ligt, dan is er sprake van ‘primaire bloedarmoede’. In dat geval wordt het tekort aan rode bloedcellen veroorzaakt door bijvoorbeeld:

  • een tekort aan ijzer of vitamine B12;
  • een verhoogde afbraak van rode bloedcellen;
  • bloedverlies.

Herken je de symtomen?

Herken je de genoemde symptomen van bloedarmoede bij jezelf, dan is het belangrijk om een afspraak bij de huisarts te maken om een bloedonderzoek te doen. Met behulp van een dieet, medicatie of supplementen kan het probleem in veel gevallen worden opgelost.

Als er sprake is van een onderliggende reden – een erfelijke of chronische ziekte – is bloedarmoede niet altijd te voorkomen. Aan een tekort aan ijzer, vitamine B12 en foliumzuur is wel wat te doen: hanteer een gezond en gevarieerd dieet zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Lees ook
Nachtzweten: 6 belangrijke oorzaken en de mogelijke oplossing >

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld ©  Shutterstock


© Fiftyandme 2024