trombose herkennen

Trombose: hoe herken je het op tijd en hoe voorkom je het?

De volksziekte trombose komt vaker voor naarmate je ouder wordt: als je jong bent is de kans op trombose ongeveer 1 op 10.000 en als je boven de 60 bent is het 1 tot 2 op 1000. Het niet tijdig ontdekken zorgt ervoor dat er jaarlijks duizenden mensen in België overlijden aan de gevolgen.

Leestijd: 2 minuten

Bloedstolsels in de bloedvaten

Trombose betekent dat er in een bloedvat een bloedstolsel ontstaat. Het stolsel kan langzaam groter worden en het bloedvat afsluiten. Wanneer een stolsel zo’n ader afsluit, kan het bloed niet meer goed terugstromen, met alle gevolgen van dien zoals een longembolie, of wanneer een bloedstolsel in de slagaderen komt, een beroerte of hartaanval. Maar voor het zover is, zijn er goede behandelingen, bijvoorbeeld met bloedverdunners.

Zie een trombose als een stolsel zonder dat er een wondje is, waarbij het stolsel onvoldoende kan worden opgeruimd. Dit kan gebeuren door minder beweging,  een verandering in je bloed (bijvoorbeeld door hormonen) of  kleine beschadigingen in de aderen (bijvoorbeeld door ouderdom).

Trombose herkennen

De meestvoorkomende vorm van trombose is een trombosebeen; daarbij ontstaat er een bloedstolsel in de diepe aderen van (meestal) je onderbeen.

Trombosebeen

Trombose in je been kan de volgende verschijnselen geven:

  • Je kuit (of hele been) wordt dik en je huid gaat glanzen.
  • Je been gaat pijn doen, en kan rood-paars en (plaatselijk) warm worden.
  • Het is plotseling opgekomen of binnen een paar dagen.

Longembolie

Als er ergens in het lichaam een stolseltje loslaat en vastloopt in een bloedvat van de longen, leidt dat tot een longembolie. Het kan fataal aflopen wanneer een deel van de longen krijgt dan geen bloed en ook geen zuurstof meer krijgt.

Een longembolie kan verschillende klachten geven, zoals:

  • Je ademt dan sneller dan normaal en het kan pijn doen.
  • Je krijgt hartkloppingen en/of ademt sneller dan normaal.
  • Je kunt slijm met wat bloed ophoesten.

Trombose voorkomen

Er zijn dingen die je kunt doen om een trombosebeen te voorkomen. Zoals het in beweging blijven om de bloedsomloop te stimuleren. Moet je een lange periode liggen of rust houden? Bespreek met je arts welke oefeningen mogelijk zijn. Tijdens een lange reis in bijvoorbeeld een vliegtuig kun je een stukje door het gangpad wandelen of doe elke twee uur oefeningen: strek en buig je voeten en draai er rondjes mee. En dan natuurlijk nog wat aanpassingen in de levensstijl: stoppen met roken, eet gezond en probeer af te vallen als je overgewicht hebt.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024