vaccinatie paracetamol

Neem je het best voor of na de vaccinatie een paracetamol?

Heb je klachten na je vaccinatie tegen corona? Dan kun je een paracetamol slikken, zo adviseren verschillende gezondheidsinstanties. Maar doe je dat dan het beste voordat je naar de afspraak gaat, of wanneer je er last van hebt?

Leestijd: < 1 minuut

Minder beschermd?

Sommigen krijgen na het vaccin koorts of grieperige klachten. Een pijnstiller kan dan soelaas bieden. Maar: op basis van de werking van paracetamol wordt soms geopperd dat ze ervoor zorgen dat je vaccinatie minder werkzaam is. De immuunrespons die we met het vaccin willen opwekken zou dan worden tegengehouden. Er zouden minder antistoffen circuleren in het bloed en daardoor zou het vaccin minder bescherming bieden.

Dat is deels waar. Bij vaccinatie willen we het immuunsysteem wakker schudden: ons lichaam reageert op de vreemde stof met een ontstekingsreactie, waardoor ons immuunsysteem actief wordt. Vooral ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, zouden dus een invloed kunnen hebben op de werkzaamheid van vaccins. Een paracetamol daarentegen is een eenvoudige pijnstiller, en heeft dus in dit geval de voorkeur boven een ontstekingsremmer.

Lees ook
Hoeveel dagen na je vaccinatie(s) ben je nu eigenlijk beschermd? >

Nog steeds voldoende

Maar: ‘minder’ antistoffen betekent niet onvoldoende. Het zijn nog steeds meer dan voldoende antistoffen om je te beschermen. In verschillende onderzoeken naar vaccinaties (niet corona) was verschil tussen de groep met en zonder pijnstillers na toediening van een herhalingsdosis van het vaccin verdwenen. Op lange termijn hebben beide groepen dus evenveel antistoffen en zijn ze even goed beschermd.

Meer onderzoek naar specifiek de situatie met het coronavaccin is nodig om een definitief advies te geven. Maar gebaseerd op andere vaccinatieonderzoeken, zijn de antistoffen dus inderdaad iets lager vlak na het innemen van een paracetamol (en dan vooral ibuprofen), maar niet te weinig. Wil je helemaal zeker zijn, dan neem je dus het best een paracetamol ná de vaccinatie.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2021