winterhanden

Wat zijn winterhanden en wat kun je ertegen doen?

De winter komt met vele kwaaltjes, zoals griep en verkoudheid. Maar ook winterhanden en -tenen komen regelmatig voor. Heb je hier last van, dan wil je vast weten hoe je hier zo snel mogelijk weer vanaf geraakt. Want auw, dat kan pijn doen!

Leestijd: 2 minuten

Wat zijn winterhanden?

Naast dat winterhanden  (ook wel ‘pernionis’ genoemd)  pijn doen, stoor je je misschien ook aan hoe het eruit ziet. Winterhanden zijn rode, jeukende of pijnlijke zwellingen die ontstaan als reactie op koude temperaturen. Het wordt veroorzaakt door een slechte circulatie in de kleine bloedvaten van de huid, vooral wanneer je handen snel worden blootgesteld aan warmte na blootstelling aan kou.

Het goede nieuws? Het verdwijnt meestal vanzelf na 2 tot 3 weken. Maar je kunt het wel versnellen (en misschien voor de volgende keer voorkomen). Krabben of wrijf er vooral niet over, want dat zal de klachten alleen maar verergeren en misschien zelfs blaren veroorzaken. Wat je wel kunt doen:

  1. Houd je handen warm: Draag altijd handschoenen als je naar buiten gaat, vooral op koude en winderige dagen. Kies voor warme, ademende materialen om vocht te vermijden.
  2. Vermijd extreme temperatuurwisselingen: Voorkom dat je handen plotseling worden blootgesteld aan warmte na kou. Laat ze geleidelijk opwarmen om de bloedcirculatie te bevorderen.
  3. Smeer regelmatig in met een vochtinbrengende crème: Houd je handen gehydrateerd om te voorkomen dat de huid uitdroogt en barst. Kies voor crèmes met natuurlijke oliën, zoals amandel- of olijfolie.
  4. Blijf in beweging: Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de bloedcirculatie, wat kan helpen om winterhanden te voorkomen.
  5. Beperk blootstelling aan vocht: Probeer je handen droog te houden, want vocht kan de kans op winterhanden vergroten. Gebruik waterdichte handschoenen tijdens regenachtig weer.

Wat ook goed werkt zijn wisselbaden waarbij je twee minuten warm water afwisselt met twintig seconden koud water. Stop je vingers of tenen vooral niét in één keer in heel heet water, want abrupte hitte verergert het alleen maar. Als je ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch last krijgt van winterhanden, raadpleeg dan een arts.

Verschillende scenario’s

Over het algemeen verdwijnen de bultjes bij winterhanden niet continu, maar kunnen ze wel variëren in ernst gedurende de periode dat je er last van hebt. Hier zijn enkele mogelijke scenario’s:

  1. Constante aanwezigheid: Bij sommige mensen kunnen de bultjes constant aanwezig zijn gedurende de hele periode dat ze last hebben van winterhanden. In dit geval kan de ernst van de symptomen variëren, maar de bultjes verdwijnen niet volledig.
  2. Af en toe verdwijnen en terugkeren: Bij anderen kunnen de bultjes gedurende de dag afnemen en dan weer toenemen, afhankelijk van factoren zoals de temperatuur, blootstelling aan koude lucht, en de maatregelen die worden genomen om de handen warm te houden. Dit kan leiden tot een cyclus van verbetering en verslechtering van de symptomen.
  3. Geleidelijk verdwijnen: Voor sommige mensen kunnen de bultjes geleidelijk aan minder worden en uiteindelijk verdwijnen naarmate ze de juiste zorg en behandeling krijgen.

Waarom ik nu weer?

Geen zorgen: het komt op elke leeftijd voor en kan geen kwaad. Maar vooral naarmate we ouder worden, kan het sneller voorkomen want dit gaat vaak gepaard met veranderingen in de bloedcirculatie. En dus winterhanden en -tenen. Andere factoren kunnen genetica, roken, slechte voeding en blootstelling aan vochtige kou zijn. Maar voor je ‘t weet ben je er weer vanaf!

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024