aften in de mond

Wat kun je tegen aften in de mond doen?

Aften: ongeveer 1 op de 5 mensen heeft het weleens. Meestal is het niets om je zorgen over te maken, maar pijnlijk of vervelend kunnen ze wel zijn. Waardoor komen ze op en wat kun je ertegen doen?

Leestijd: 2 minuten

Aften in de mond

Aften zijn kleine pijnlijke plekjes in de mond. Het zijn zweertjes die er vaak grijsachtig of geel uitzien met een rode ontstoken rand. Ze kunnen overal in de mondholte ontstaan, maar vaak zien we ze aan de binnenkant van de lip en wangen, onder en op de tong, het tandvlees of op het gehemelte.

Sommige mensen gevoelig aan aften in de mond, terwijl anderen er zelden tot nooit last van hebben. Boven de 40 jaar komen aften minder voor. De zweertjes zijn niet besmettelijk en doorgaans onschuldig.

Ontstaan

De oorzaak van aften is niet bekend. De volgende oorzaken worden vermoed, maar daar zijn geen harde bewijzen voor:

  • Kleine wondjes in de mond (bijvoorbeeld wanneer je bijt op je wang, uitschiet tijdens het tandenpoetsen of een kunstgebit hebt dat niet goed past)
  • Droge mond
  • Stress
  • Veranderingen in hormonen (bijvoorbeeld door zwanger zijn of de overgang)
  • Erfelijke aanleg
  • Een tekort aan ijzer, vitamine B12, of in je bloed
  • Bijwerking van medicijnen

Aften genezen

Omdat de oorzaak niet echt duidelijk is, bestaan er ook geen gerichte adviezen om ze te voorkomen. Wel is het verstandig om ze zo weinig mogelijk aan te raken. Poets je tanden ook niet te hard en kauw rustig op je eten. Drink geen zure dranken, zoals frisdranken en appelsiensap en eet geen pittig gekruid eten.

Meestal gaan de aften in de mond vanzelf weg na één à twee weken en normaal gezien blijft er geen litteken achter. Maar ook in die twee weken wil je er natuurlijk af geraken. Of misschien heb je last van hardnekkige grote aften die regelmatig terugkomen. Er bestaan daarom ook verdovende vloeistoffen of gels waarmee je ze kunt aanstippen, bijvoorbeeld Xylocaïne Visqueuse. Een tandpasta met mild schuimmiddel, zoals Elmex, Zendium of Paradontax, kan ook helpen om aften te genezen, evenals mondspoelingen, zoals Corsodyl. Soms zijn aften namelijk ook te wijten aan slechte mondhygiëne.

Aften op andere plekken

Aften kunnen dan ook op andere delen van het lichaam voorkomen. Je raadpleegt in dat geval best een dokter of tandarts. Zeker wanneer je ook koorts krijgt. Een arts kan dan een bacteriedodende mondspoeling of ontstekingsremmer voorschrijven, zodat de aften zich niet verder verspreiden.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024