Welke rol speelt selenium in onze gezondheid na ons 50ste?

Selenium is niet de bekendste onder de micronutritiënten. Maar dat betekent niet dat zijn rol niet essentieel is voor de goede werking van ons organisme.

Leestijd: < 1 minuut

Selenium is belangrijk voor een goede gezondheid 

Selenium speelt een belangrijke rol in de werking van de schildklier en bij de opbouw van bepaalde eiwitten zoals spermazotoïden en de prostaat. Het komt ook tussen bij het verdedigingsmechanisme tegen virussen en bacteriën.

Het is geweten dat een tekort aan selenium oxidatieve stress veroorzaakt. Laten we niet vergeten dat oxidatieve stress beschouwd wordt als één van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige veroudering en degeneratieve ziektes.  Selenium bestrijdt de giftige effecten van vrije radicalen op ons DNA. De beschadiging van ons DNA zou verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van bepaalde gezondheidsproblemen.

Detox jezelf van zware metalen

Lood, kwik en aluminium zijn maar een paar van die zware metalen die we terugvinden in onze omgeving en voeding door de vervuiling. Het zijn echte tijdbommen. Er zijn een paar manieren om te ontsnappen aan de gevaren en om de hoeveelheid zware metalen in ons organisme te beperken.

De eerste manier is uiteraard om blootstelling aan zware materialen te beperken en om geen voedingsmiddelen te eten die mogelijk besmet zijn. Het alternatief is om je toevlucht te zoeken tot selenium, dat interessante eigenschappen toegeschreven krijgt op het vlak van de eliminatie van zware metalen. Selenium beschermt het lichaam tegen de toxische effecten van zware metalen door metallothioneïnes te vormen, die zich binden aan de zware metalen. Bepaalde enzymen beschadigen dat complex om tenslotte de zware metalen te elimineren.

Het lichaam maakt zelf geen selenium aan. We moeten het dus opnemen via voeding zoals vlees, zeevruchten, vis, groenten, maar ook paranoten, die het meeste selenium bevatten. En, om zeker te zijn van een voldoende aanbreng aan selenium, neemt men best een voedingssupplement.


© Fiftyandme 2021