blauwfilter

Een blauwfilter in je bril: heeft dat echt zin?

Voor wie veel computerwerk doet of vaak naar het scherm van z’n smartphone of tablet staart, kan een blue light blocker een uitkomst zijn. Het gebruik van een bril met blauwfilter verbetert tegelijk de nachtrust, vermindert vermoeide ogen en kan zelfs oogziektes voorkomen.

Leestijd: 2 minuten

Een blauwfilter in een bril staat ook wel bekend onder de naam Blue-Cut technology. Dit zijn brilglazen met een filter die voor een groot gedeelte het blauwe licht van een scherm weerkaatsen. Dat is erg nuttig, want te veel blauw licht op een dag afkomstig van beeldschermen kan voor klachten zorgen. Denk maar eens aan die vermoeide, droge en geïrriteerde ogen of hoofdpijn na een lange dag omringd door beeldschermen.

Blauwfilter

De meningen zijn verdeeld over het nut van een blauwfilter, maar er is ook bewijs vanuit wetenschappelijke hoek. Onderzoekers van de Universiteit van Toledo stellen dat blauw licht een kortere golflengte en meer energie heeft dan andere kleuren, waardoor het langzaam schade toebrengt aan onze ogen. Dat zit zo: andere kleuren licht worden door ons hoornvlies en de ooglens tegengehouden en gereflecteerd. Maar aan het vele blauwe licht op een dag zijn ze niet gewend waardoor het weerkaatsen minder goed lukt. Dat zorgt voor schade aan bepaalde moleculen in het oog, zoals retinal. Valt er blauw licht op retinal, dan maken de moleculen een gif aan dat de fotoreceptoren permanent beschadigt.

Verbeterde nachtrust

Toch is blauw licht niet altijd slecht. In het dagelijkse leven worden we blootgesteld aan blauw licht door bijvoorbeeld de zon om ons lichaam een seintje te geven om wakker te blijven. Maar kunstmatig blauw licht, afkomstig van beeldschermen, heeft hetzelfde effect. Stuur je voor het slapengaan vaak nog berichten of heb je de hele avond genetflixt via je tablet of tv? Dan kun je je inbeelden dat je door het verstoorde dag- en nachtritme tegelijk ook moeilijker in slaap valt. Ook kan te veel blauw licht ervoor zorgen dat je minder melatonine aanmaakt. En laat dat precies het stofje zijn waar we zo heerlijk door slapen.

Minder vermoeide ogen

Zie je aan het einde van de dag niet meer zo scherp? Of kun je je nog maar moeilijk concentreren op een beeldscherm? Opnieuw zou een bril tegen blauw licht soelaas kunnen bieden. Onderzoek heeft aangetoond dat adolescenten die dagelijks een scherm gebruiken in het uur voor het slapen, ook overdag moeite hebben om wakker te blijven. Deze klachten verminderden bij de adolescenten die als experiment een week lang geen scherm gebruikten of tijdens het schermgebruik een bril met blauwfilter droegen.

Oogziektes voorkomen

Kijken we naar een scherm, dan raakt de straling ongefilterd de macula lutea (gele vlek). UV-licht wordt daarentegen gefilterd door de lens van het oog. Bereikt het blauwe licht het netvlies, dan kan dit geleidelijk leiden tot een verslechterde toestand van de gele vlek (en ja, dát kan uiteindelijk zelfs tot blindheid leiden) en aandoeningen zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Door de vorming van vrije radicalen hebben studies het verband tussen blauwlichtstraling en de ontwikkeling van LMD aangetoond. Die kunnen opnieuw de retinacellen onder ‘oxidatieve stress’ brengen en cellen zelfs volledig vernietigen. Dat willen we natuurlijk graag voorkomen.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024