cholesterol

Cholesterol op natuurlijke wijze afremmen

In België hebben 7 op de 10 mensen boven de 40 jaar een te hoog cholesterolgehalte. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en beroertes, die bovendien vaker voorkomen vanaf de menopauze. Wat kan je eraan doen?

Leestijd: 2 minuten

De meest voor de hand liggende oplossing is lichaamsbeweging. Wie wekelijks vijf maal 30 minuten sport, gebruikt tijdens de sessies de cholesterol om beter te presteren.

Ook voeding is belangrijk. Beperk het gebruik van verzadigde vetzuren zoals bewerkte vleeswaren en charcuterie, frisdrank en fruitsap of voorverpakte maaltijden. Let ook op met alcohol. Eet zoveel mogelijk fruit, groenten, gedroogd fruit, mager vlees, pasta en producten die veel omega 3 en 9 (zalm, tonijn, noten, …) en vezels bevatten.

Minder bekend is dat ook stress nefast is voor het cholesterolgehalte. Een gestresseerd lichaam produceert cortisol en adrenaline, twee hormonen die betrokken zijn bij de productie van cholesterol. Cortisol is ook gelinkt aan insuline, die verantwoordelijk is voor de aanmaak van suiker. Conclusie? ONTSPANNEN is de boodschap.

Voedingssupplementen

Rodegistrijst is erg populair als natuurlijk alternatief voor statines, maar heeft wel dezelfde tegenindicaties en bijwerkingen als de cholesterolverlager. Beide remmen de synthese van cholesterol door de lever af. Gebruik het daarom met enige voorzichtigheid en vermijd het als je ouder bent dan 70, of als je lever-, nier- of spierproblemen hebt.

Verder zijn er ook plantensterolen, aanwezig in fruit en groenten. Ze vormen een natuurlijke oplossing. Om het cholesterolgehalte te verlagen, moet je er voldoende innemen, met name 1,5 à 3 gram per dag. Hoe werkt het? Plantensterolen remmen de opname van cholesterol in de voeding af. Neem dit voedingssupplement dus in vóór de zwaarste maaltijd voor een optimale doeltreffendheid. Er zijn geen bijwerkingen. Dagelijks is een dosis van 1,5 gram aangeraden.

VistaSterol

VistaSterol is een voedingssupplement op basis van zuivere plantensterolen dat helpt het cholesterolgehalte onder controle te houden als onderdeel van evenwichtige voeding. Het wordt zeer goed door het lichaam verdragen omdat het alleen in de darm werkt en niet in de bloedbaan. Het is aan te raden 2 tabletten enkele minuten voor de hoofdmaaltijd in te nemen.
De cholesterolverlaging is al na ongeveer 3 weken effectief.

Beschikbaar in de apotheek.

vistalife.be


© Fiftyandme 2022